Σύμφωνα με πληροφορίες, το το εφετείο της πόλης Αλ Μπάιντα επιδίκασε την προσφυγή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, για την ακυρότητα των δύο τουρκολιβυκών μνημονίων. Η Αλ Μπάιντα βρίσκεται στην Ανατολική Λιβύη, την περιοχή δηλαδή με έδρα τη Βεγγάζη που ελέγχεται από τις δυνάμεις που αντιτάσσονται στον Φαγέζ αλ Σαράζ, ο οποίος κυβερνά το δυτικό τμήμα της χώρας από την Τρίπολη. Θυμίζουμε ότι τα δύο ττουρκολιβυκά μνημόνια αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και τη στρατιωτική συνεργασία. Βάσει της δικαστικής απόφασης του εφετείου της Αλ Μπάιντα, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών οφείλουν να ακυρώσουν τα διατάγματα με τα οποία εφάρμοσαν τα μνημόνια με την Τουρκία και να καταβάλουν τις δαπάνες του δικαστηρίου.
Επί της ουσίας βέβαια καμία πίεση δεν ασκείται από την απόφαση του δικαστηρίου στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Η (μη εκλεγμένη) κυβέρνηση της Τρίπολης και η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ αποτελούν δύο νομικά αναγνωρισμένες οντότητες ενώπιον του διεθνούς δικαίου, γεγονός το οποίο έχει τη βαρύτητά του. Ωστόσο, ο διαχωρισμός σε δύο βασικά στρατόπεδα ανάμεσα στην Τρίπολη και στην Κυρηναϊκή καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη μία ή στην άλλη πλευρά ως μη αποδεκτές.
Τουρκολιβυκό σύμφωνο: Επιχείρημα υπέρ της Ελλάδας
Από την άλλη, η απόφαση του εφετείου λειτουργεί ως ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς. Ότι, δηλαδή, μια απόφαση της διορισμένης κυβέρνησης που ελέγχει μέρος της χώρας και δεν έχει την έγκριση του νόμιμα εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης δεν μπορεί να έχει απολύτως καμία ουσιαστική εφαρμογή με βάση το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση του εφετείου της Αλ Μπάιντα έρχεται λίγες ημέρες μετά και τις τριβές που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης στην Τρίπολη, καθώς οι ισλαμιστές μισθοφόροι που την υποστηρίζουν ζητούν καταβολή των… δεδουλευμένων τους.