Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6: Τι λένε οι ειδικοί, το απόγευμα οι ανακοινώσεις
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6: Τι λένε οι ειδικοί, το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6: Το τρίπτυχο που έχει ταρακουνήσει τους ειδικούς - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 , απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο, αναστολή του ανοίγματος των σχολείων

Για το «κόκκινο» στην Αττική και το τι θα γίνει με τα σχολεία και την αγορά, αλλά και για την απαγόρευση κυκλοφορίας μίλησαν οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ. Η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και «κοκκινίζει» βάσει κι άλλων κριτηρίων πιο αυστηρών, καθώς είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Αττική αν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είναι μη διαχειρίσιμη. Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, διευκρίνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση. Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Click in shop με ραντεβού. Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6: Είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η Αττική είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας και πως αν παρθούν μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αύξησης κρουσμάτων. «Η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη. Αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική η Αττική. Πρέπει να δράσουμε τώρα.», τόνισε. Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι πρέπει να το επανεξετάσουμε την επόμενη βδομάδα. Όσον αφορά την αγορά, είπε ότι το click away και το click in shop με ραντεβού θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα στα ΜΜΜ.

Ο κ. Σαρηγιάννης, για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα είπε ότι «είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες.» Τέλος, επεσήμανε τη σημασία αύξησης των τεστ και ειδικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6: Ο Σύψας στον ΣΚΑΙ

Όπως είπε στο Open το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, το μέτρο είναι πιθανό.  Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Σημείωσε, δε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας».  Σχετικά με τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά πως τα γυμνάσια είναι «γκρίζα ζώνη» και πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά. Επίσης, είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια». Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Τέλος, αναφορικά με την κολχικίνη, δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξος» για την προσφορά της.

Τι θα γίνει με γυμνάσια – λύκεια

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια εκτός από τις κόκκινες περιοχές όπου και εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα λύκεια.

Το προγραμματισμένο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας την Δευτέρα, ωστόσ, θεωρείται πλέον αμφίβολο να εφαρμοστεί στην Αττική.

Στις κόκκινες περιοχές έχει ήδη προαποφασιστεί ότι τα λύκεια θα συνεχίσουν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, ωστόσο οι φωνές το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στα γυμνάσια πληθαίνουν.

Αναφορικά με τα σχολεία τα σενάρια είναι τα εξής:

Καθυστέρηση του ανοίγματός τους κατά μία (τουλάχιστον εβδομάδα), όπως, μεταξύ άλλων, πρότεινε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Σκάι.

Άνοιγμα με μαζικά τεστ ανά εβδομάδα, όπως προτείνει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και μέλος της επιτροπής Ματίνα Παγώνημιλώντας την Παρασκευή επίσης στον Σκάι.

Άνοιγμα των σχολείων μόνο στις μη κόκκινες περιοχές αλλά και επιμέρους αξιολόγησης της ασφάλειά τους, όπως προτείνει, μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού .

Άνοιγμα των σχολείων, όπως έχει αποφασιστεί, με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως προτείνει, μεταξύ άλλων, η πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.

Οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο από το πρωί με δηλώσεις του μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επιστήμονες, αλλά και μέλη της κυβέρνησης έδωσαν μία ιδέα για τα μέτρα που έρχονται όσον αφορά στα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις