Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6: «Ενδεχομένως να μην μπορεί να εφαρμοστεί στην Αττική»
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6: «Ενδεχομένως να μην μπορεί να εφαρμοστεί στην Αττική»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6: Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για την Αττική.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μίλησε σήμερα στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» και ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για την Αττική, ο οποίος εκδηλώνεται από τους ειδικούς και από μέλη της επιτροπής. «Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν η Αττική μπει στο “κόκκινο” θα εξεταστεί ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν. Η Αττική και λόγω μεγέθους και κλίμακας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως να μην μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού κατά του κορονοϊού, τα οποία θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας μετά από σχετική ερώτηση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18.00 θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερη συμφόρηση.

Η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει συνολικά καλή επιδημιολογική εικόνα και είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη στην οποία υπάρχουν ακόμα «πράσινες» περιοχές. Για τα σχολεία είπε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση της επιτροπής από την περασμένη Παρασκευή και πως, αν η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές, αυτές θα γίνουν.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι ήταν πρόταση που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό και τον Ηλία Μόσιαλο με άρθρο στη «FAZ» και πως τον Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επανέλαβε στην Παγκόσμια Σύνοδο για το εμβόλιο, «μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και πως η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας». Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ένα ψήφισμα τάχθηκε υπέρ μιας διακήρυξης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6: Ο Σύψας στον ΣΚΑΙ

Όπως είπε στο Open το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, το μέτρο είναι πιθανό.  Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Σημείωσε, δε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας».  Σχετικά με τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά πως τα γυμνάσια είναι «γκρίζα ζώνη» και πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά. Επίσης, είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια». Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Τέλος, αναφορικά με την κολχικίνη, δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξος» για την προσφορά της.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6: Είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η Αττική είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας και πως αν παρθούν μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αύξησης κρουσμάτων. «Η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη. Αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική η Αττική. Πρέπει να δράσουμε τώρα.», τόνισε. Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι πρέπει να το επανεξετάσουμε την επόμενη βδομάδα. Όσον αφορά την αγορά, είπε ότι το click away και το click in shop με ραντεβού θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα στα ΜΜΜ.

Ο κ. Σαρηγιάννης, για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα είπε ότι «είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες.» Τέλος, επεσήμανε τη σημασία αύξησης των τεστ και ειδικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις