Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο προμηθειών που υπέγραψε η AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, κατόπιν του σχετικού αιτήματος της Κομισιόν στις 27 Ιανουαρίου. Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την προσήλωση της AstraZeneca «σε περισσότερη διαφάνεια», αναφορικά με τη συμμετοχή της στo ξεδίπλωμα της εμβολιαστικής στρατηγικής της ΕΕ.«Η διαφάνεια κι η λογοδοσία είναι σημαντικές στην προσπάθεια οικοδόμησης της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και στη διασφάλιση ότι θα μπορούν να επαφίενται στην αποτελεσματικότητα και των ασφάλεια των εμβολίων που προμηθεύτηκε η ΕΕ. Η Κομσιόν ελπίζει να μπορέσει να δημοσιοποιήσει στο εγγύς μέλλον όλα τα συμβόλαια των Προηγμένων Συμφωνιών Προμήθειας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το συμβόλαιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν – και το οποίο σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύει ξεκάθαρα την αγγλο-σουηδική φαρμευτική εταιρεία – περιέχει συντετμημένα μέρη με αρκετά σημεία μαυρισμένα λόγω εμπιστευτικών πληροφοριών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
AstraZeneca-pdf
AstraZeneca: Έφοδος στην εταιρεία
Η AstraZeneca συμφώνησε χθες με τις Βρυξέλλες να δοθεί στο φως της δημοσιότητας το συμβόλαιο, μετά από επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Κομισιόν, με σκοπό να αποδείξει το δίκαιο των ισχυρισμών της. Η εξέλιξη αυτή ήρθε παρόλο που οι δύο πλευρές δεσμεύονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας, προκειμένου να μην γνωρίζουν ανταγωνίστριες χώρες και εταιρείες τους όρους των συμβολαίων. Νωρίτερα την Παρασκευή, η επικεφαλής της Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19 αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση.
Η Φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι το συμβόλαιο περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία. Ειδικοί του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων διενήργησαν εξάλλου την Πέμπτη αιφνιδιαστική έρευνα στο εργοστάσιο της AstraZeneca που βρίσκεται στο Βέλγιο. Το υπουργείο Υγείας του Βελγίου δήλωσε πως η έρευνα έγινε κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν με στόχο οι Αρχές να βεβαιωθούν ότι η καθυστέρηση παραδόσεων -εκτιμάται ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις θα φθάσουν ακόμη και το 75%- οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής του Βελγίου.