“Περιμένω να δω τρίτο κύμα κορονοϊού στην Αττική τον Απρίλιο”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος είπε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στον Γιώργο Αυτιά, σημείωσε ότι έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα. Υπογράμμισε ότι πιθανώς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή και τόνισε πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινοτητα και υπάρχει θεμα συνολικής διασπορά, το θεμα των εμβολίων που πρέπει να επιταχυνθούν για να είναι αποτελεσματικά και τον καιρό καθώς όπως ανέφερε βαδιζουμε στον σημαντικό μήνα του χειμώνα. Ο ίδιος πρότεινε αύξηση των τεστ παντού. Μεγάλο προβληματισμό για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς η αυξητική εξέλιξη μοιάζει με το φαινόμενο της Θεσσαλονίκης πριν από περίπου ένα μήνα και αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ένα ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.
Κορονοϊός: Πώς κοκκίνισε η Αττική
Στοιχεία για το πώς “κοκκίνισε” η Αττική και το πώς η εξέλιξη των κρουσμάτων μοιάζει με τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο παρουσίασε χθες βράδυ στο κεντρικό του δελτίο και ο ΣΚΑΪ, και είναι αυτά που διαρρέουν στους δημοσιογράφους οι επιδημιολόγοι και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αττική είχε συμπεριφορά και εξέλιξη αύξησης των ενεργών κρουσμάτων όπως και η Θεσσαλονίκη, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση των ενεργών κρουσμάτων.
Από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι όσοι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου βγήκαν από το σπίτι τους και πήγαν για αγορές, έκαναν επίσης και επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Και είναι περίπου βέβαιο ότι τα άτομα αυτά μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν. Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα, όπου συνήθως τηρούνταν τα μέτρα.