«Το βράδυ των Ιμίων ήταν από τις στιγμές της Ιστορίας που κάποιοι ήταν ανεκτικοί σε μια μικρότερη Πατρίδα» έγραψε στο twitter ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Με τη θυσία τους, Βλαχάκος, Καραθανάσης, Γιαλοψός ύψωσαν εθνικό ανάστημα. Έθεσαν το όριο. Αντέξαμε και σήμερα βήμα-βήμα μεγαλώνουμε την Ελλάδα. Τους το χρωστάμε. Αθάνατοι» προσθέτει στην ανάρτησή του.
Άμεση ήταν η αντίδραση από τον Θοδωρή Μαργαρίτη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά. «Εδώ βλέπουμε τον υπερ-μπατριώτη Κυρανάκη να κάνει υπαινιγμούς μειοδοσίας για τον Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς για τα Ίμια, για την Αριστερά (πού δεν ήθελε πολεμική σύρραξη).Για όσους θεωρούν τον διάλογο με την Τουρκία ως την μόνη λύση στο Αιγαίο. Εθνικισμός από τα Lidl» έγραψε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Κυρανάκη.
Το βράδυ των Ιμίων ήταν από τις στιγμές της Ιστορίας που κάποιοι ήταν ανεκτικοί σε μια μικρότερη Πατρίδα.
Με τη θυσία τους, Βλαχάκος, Καραθανάσης, Γιαλοψός ύψωσαν εθνικό ανάστημα. Έθεσαν το όριο. Αντέξαμε και σήμερα βήμα-βήμα μεγαλώνουμε την Ελλάδα. Τους το χρωστάμε. Αθάνατοι.
— kyranakis (@kyranakis) January 30, 2021
Ίμια 2021: Μια Ελλάδα που έδειξε ατολμία
Έχουν περάσει 25 χρόνια από εκείνο το μοιραίο βράδυ της 31ης Ιανουαρίου του 1996 στα Ίμια αλλά τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και κυρίως αναπάντητα. Γιατί η Ελλάδα έδειξε ατολμία με αποτέλεσμα να χαθούν άδικα ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός; Οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν από κανέναν. Για το τι πραγματικά έγινε, όμως, εκείνη τη μοιραία νύχτα στα Ίμια, ακόμα δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις.
Σήμερα (31.01), συμπληρώνονται 25 χρόνια από την κρίση που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Μία κρίση που έληξε όταν η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη προχώρησε σε μια πράξη που κατά πολλούς συνιστούσε εθνική προδοσία. Στο επίκεντρο ιδιαίτερα σκληρής κριτικής βρέθηκε η συμφωνία που έκανε, η οποία προέβλεπε «no ships, no troops, no flags» για τα Ίμια, υπογράφοντας επί της ουσίας πως η περιοχή είναι «γκρίζα» και αμφισβητούμενη.
Ο Κώστας Σημίτης συγκέντρωσε και συγκεντρώνει ακόμα και σήμερα «πυρά», για την κίνηση που έκανε στη συνέχεια, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής. Η φράση του «θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κι ακόμα και 25 χρόνια μετά αποτελεί για μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας μια ντροπιαστική στιγμή για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Η κρίση των Ιμίων έληξε, δυστυχώς, με τον θάνατο του πληρώματος του ελικοπτέρου AB-212 (ΠΝ21) που κατέπεσε στην περιοχή των βραχονησίδων. Η κοινή γνώμη ακόμη αναρωτιέται για το τι συνέβη και κόπηκε το νήμα της ζωής τριών νεαρών και φερέλπιδων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.