Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/2: 265 στην Αττική εκ των οποίων τα 64 στο κέντρο της Αθήνας - 39 στη Θεσσαλονίκη
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα κορωνοϊού τη Δευτέρα στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συναγερμό βρίσκεται λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, των εισαγωγών, αλλά και της εμφάνισης των μεταλλάξεων. Ειδικά στην Αττική ο RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό
Σήμερα ανακοινώνουμε 543 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 157495, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5968 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49417 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 182 (73.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3427 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κορονοϊός: Αγωνία για την Αττική – Αύξηση του RT στο 1,01
Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες με δεδομένο την εξάπλωση των μεταλλάξεων τόσο του βρετανικού στελέχους όσο και του νοτιοαφρικανικού στη Θεσσαλονίκη σε ιερέα.
Ενδεικτικό είναι πως τα στοιχεία για τον δείκτη μεταδοτικότητας RT καταγράφονται δυσοίωνα αφού σύμφωνα με τον Σκάι αυξήθηκε στο 1,01 στην Αττική, ενώ στη Νότια Ελλάδα στο 1,10. Να σημειωθεί πως από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 29 του ίδιου μήνα καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μέσα σε 8 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 8 φορές.
Το λεκανοπέδιο
“Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000” είπε ο καθηγητής μιλώντας στο Open Μάλιστα ο κ. Θωμαΐδης, ανάφερε ότι “από τα Χριστούγεννα και κάθε εβδομάδα βλέπαμε αύξηση στο ιικό φορτίο και μιλάμε για συνεχόμενη αύξηση, που έφτασε το 42%. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι περίπου 1.000 φορείς ανά 100.000 άτομα”. Τι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο πάντως είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική: “Η εικόνα είναι πιο ανησυχητική. Αν πάνω από τους μισούς απ’ αυτούς του 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα μέτρα”.
Προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας
Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα που εμφανίζει η Αττική ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Για τις απλές κλίνες υπάρχει 22,10% κάλυψη στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το υπουργείο σχεδιάζει αύξηση κλινών απλής νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ αλλά και αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.
Αγωνία για τις μεταλλάξεις
Η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι την Βόρεια Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων, υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο, σχολίασε προσθέτοντας ότι “αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας”.
Η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι την Β. Ελλάδα
Ο κ. Σύψας τόνισε ακόμη πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού, επεσήμανε ο κ. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα.
Κορονοϊός: “Βράζει” η Αχαΐα με 219 ενεργά κρούσματα – Τα 183 στην Πάτρα
Στο “κόκκινο” είναι η Αχαΐα στην οποία καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ που δημοσιεύει στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα στην Αχαΐα φτάνουν τα 219 με τα 183 εξ αυτών να καταγράφονται στον δήμο Πατρέων. Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί στον Νοσοκομείο Πατρών “ο ‘Άγιος Ανδρέας” εκεί όπου έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της μετάλλαξης του ιού. Μάλιστα, σύμφωνα με το Mega, διαπιστώθηκε ότι ακόμα τρία κρούσματα της μετάλλαξης εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό στα 14.
Από τα στοιχεία της γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκύπτει ότι οι στενές επαφές των ενεργών κρουσμάτων αγγίζουν τις 435, με τις 147 από αυτές να εμφανίζουν ήδη συμπτώματα ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων
Έκκληση Χρυσοχοΐδη στους Πατρινούς – “Βάλτε πλάτη, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή”
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σύσκεψη που έγινε εκτάκτως στην Πάτρα για τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να απευθύνει έκκληση στους Πατρινούς αναφέροντας πως “το ξέρω έχετε κουραστεί, οι επαγγελματίες χάνουν χρήματα, όμως η Κυβέρνηση είναι από την αρχή δίπλα σας, βοηθάει τους πάντες και όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε”. “Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να μας οδηγήσει στην λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για να καταστείλουμε τη διάδοση του κορονοϊού στην πόλη της Πάτρας, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα”, τόνισε επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, “δυστυχώς, η Πάτρα έχει προβλήματα και με τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα κλάστερς”, προσθέτοντας: “Συνεπώς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ο κάθε θεσμός, ο κάθε εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, είτε περιφερειάρχης, είτε δήμαρχος είτε και οι άλλοι θεσμοί. Όλοι μαζί είμαστε συνυπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος, έτσι ώστε κάποια στιγμή με το εμβόλιο να απελευθερωθούμε”.
Aυστηρές ποινές για τους παραβάτες
Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε αυστηρές ποινές για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες τους σε ορθάδικα”. “Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, αλλά η κυβέρνηση τούς βοηθάει πάρα πολύ με μία σειρά από οικονομικά μέτρα. Όμως δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι κουράγιο, ας σφίξουμε τα δόντια μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια”.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, είπε ότι “γίνονται πια κανονικά και συστηματικά” και απευθυνόμενος προς τους πολίτες σημείωσε: “Κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, όπου θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και των ηλικιωμένων ανθρώπων”.
“Ξεχάστε το καρναβάλι”
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το καρναβάλι, τόνισε ότι “είναι προφανές πως δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα κάτω από τέτοιες συνθήκες”, ενώ προανήγγειλε νέα επίσκεψη στην Πάτρα, για να ανακοινώσει, όπως είπε, “τις θετικές εξελίξεις για το νέο αστυνομικό μέγαρο”.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε μεταξύ άλλων: “Νομίζω ότι όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη της Πάτρας και στην Αχαΐα. Έχω την αίσθηση, αλλά και την πεποίθηση ότι οι επόμενες κινήσεις, που συντεταγμένα θα ληφθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα σώματα ασφαλείας, αλλά και τους υγειονομικές υπηρεσίες θα συντείνουν στο να έχουμε μία αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης”. Ερωτηθείς για το καρναβάλι ο Υπουργός είπε: “Ας το ξεχάσουμε και φέτος, δεν μπορεί να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις, είναι επικίνδυνο και μόνο που το συζητάμε”.