Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα 3/2 Ελλάδα – κορονοϊός: Ενημέρωση ΕΟΔΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 3/2 Ελλάδα – κορονοϊός: Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 3/2 Ελλάδα - κορονοϊός: Στους 5.878 συνολικά οι νεκροί στη χώρα από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού - Τετραψήφια και σήμερα τα κρούσματα, 1.151 νέες λοιμώξεις

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 1151 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159866, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5999 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50438 (64.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 177 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1138 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5878 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3457 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο τραπέζι ξανά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα άφησε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας “είναι κάτι που θα το δούμε”. Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. “Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο” δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. “Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις” τόνισε ο υπουργός.

“Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βράδυ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά” σημείωσε. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Στο τραπέζι νέα μέτρα και καθολικό lockdown στην Αττική

Τα επιδημιολογικά δεδομένα ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού ακολουθούν και πάλι ανοδική πορεία και -όπως φαίνεται- βρισκόμαστε προ των πυλών ενός σκληρότερου και πιο αυστηρού lockdown. “Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown” ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος. Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. “Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά”.

Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος, μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία, ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. “Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα”. Όπως εξήγησε, το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες “από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση”. “Δύσκολο βλέπω να ανοίξει κάποια δραστηριότητα”, εκτίμησε ο ίδιος.

Σουρβίνος: Αυστηρότερα μέτρα για αποφυγή νέας Θεσσαλονίκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. “Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης” επεσήμανε, δηλαδή την “εκτίναξη” των κρουσμάτων. “Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ”, σημείωσε. “Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε σε προσπάθειες σταθεροποίησης του δεύτερου κύματος” διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.

Σαρηγιάννης: Χρειάζεται σκληρό lockdown Μαρτίου για 3 εβδομάδες

Την πρόταση επιβολής lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες “βλέπει” ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”. Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν “δεν το προτείνω ακόμα”.

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως “αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις”. Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε ότι “μιλάμε ή για ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες”.

https://www.youtube.com/watch?v=Ynh5LO68-1g

Δημόπουλος: Σκέψεις για σκληρό lockdown – Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Τέλος, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι γίνεται ένας “αγώνας δρόμου” κατά της πανδημίας, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο. “Δεν υπάρχει κάποια λύση μαγική”, τόνισε. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα “υψηλότερων τίτλων” από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.

Αναφορικά με την επιβολή σκληρότερου lockdown, ο κ. Δημόπουλος είπε: “Είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή, αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες”. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις