Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίνα Ουιγούροι: Βασανιστήρια καταγγέλλει το BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα Ουιγούροι: Βασανιστήρια καταγγέλλει το BBC

Κίνα Ουιγούροι: Η τουρκογενής μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Κίνας υφίσταται διώξεις και βασανιστήρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Για μαζικούς βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια των φυλακισμένων Ουιγούρων στα στρατόπεδα κράτησης καταγγέλλει την κινεζική κυβέρνηση το BBC. Το βρετανικό δίκτυο έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι «πολλές πρώην κρατούμενες και ένας φρουρός είπαν στο BBC ότι είτε βίωσαν είτε είδαν ένα οργανωμένο σύστημα μαζικών βιασμών, σεξουαλικής κακοποίησης και βασανιστηρίων». Οι κατηγορίες αυτές δεν μπόρεσαν να εξακριβωθούν ανεξάρτητα από το Reuters. Οι Ουιγούροι είναι μια τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία, με τους περισσότερους από αυτούς να ζουν στην αυτόνομη κινεζική επαρχία της Σιντσιάνγκ.

Οι αυτονομιστικές τάσεις που εκδηλώθηκαν εντός της κοινότητας των Ουιγούρων ήδη από τη δεκαετία του 1980 προκάλεσαν την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης. Αυτή έλαβε τη μορφή πολιτιστικής καταστολή, συλλήψεων και κρατήσεων σε στρατόπεδα «αναμόρφωσης». Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για βασανιστήρια στα εν λόγω στρατόπεδα.

Ουιγούροι

Κίνα Ουιγούροι: Η αντίδραση του Πεκίνου

Από την πλευρά του πάντως το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για κακοποίηση στην Σιντζιάνγκ και έχει υποστηρίξει ότι οι εγκαταστάσεις που δημιούργησε στην περιοχή παρείχαν επαγγελματική κατάρτιση συμβάλλοντας στην εξάλειψη του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και του αυτονομισμού και διδάσκοντας νέες δεξιότητες. Όσα πρόσωπα βρίσκονταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις, έχουν πλέον «αποφοιτήσει», ισχυρίζεται το Πεκίνο. Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με το ρεπορτάζ του BBC, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν είπε ότι «είναι απολύτως αβάσιμο» και ότι όσοι έδωσαν συνέντευξη στο BBC έχει «αποδειχτεί πολλές φορές» ότι ήταν «ηθοποιοί που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες».

Ουιγούροι

 

Κίνα Ουιγούροι: Η γερμανική έκθεση

Τον περασμένο χρόνο μια έκθεση του Γερμανού ερευνητή Άντριαν Ζενζ, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί από την δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, το Ίδρυμα Jamestown, κατηγορούσε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε υποχρεωτικές στειρώσεις, υποχρεωτικές αμβλώσεις και υποχρεωτικό οικογενειακό προγραμματισμό εις βάρος μειονοτήτων μουσουλμάνων. Η Κίνα είχε απαντήσει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και ψευδείς.

Κίνα Ουιγούροι: Οι αμερικανικές αιτιάσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ, ώρες πριν από τη λήξη της θητείας της, έκρινε πως η Κίνα έχει διαπράξει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ενημέρωσαν δημοσιογράφους για την απόφαση αυτή της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφεραν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «μια διεξοδική τεκμηρίωση των πολιτικών, των πρακτικών και των μεθόδων κακομεταχείρισης (από την Κίνα) στην Σιντζιάνγκ», οδήγησε τον Πομπέο να κρίνει ότι τέτοιες ενέργειες διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017.

«Μετά από προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, καθόρισα ότι η ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του ΚΚΚ (σ.σ. Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), έχει διαπράξει μια γενοκτονία εναντίον κυρίως ΤΩΝ μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

Ουιγούροι

 

Κίνα Ουιγούροι: Ο ρόλος της Τουρκίας και το κινεζικό εμβόλιο

Στο πλαίσιο του παντουρκισμού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατά το παρελθόν ψέξει τους κινεζικούς χειρισμούς στο θέμα των Ουιγούρων και είχε προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε πολλούς από αυτούς, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα. Το καθεστώς αυτό ήρθε να αλλάξει ο κορονοϊός. Η τουρκική κυβέρνηση πρόκρινε το κινεζικό εμβόλιο, αλλά οι δόσεις δεν κατέφθαναν προτού η τουρκική κυβέρνηση κηρύξει έκπτωτους τους Ουιγούρους της Τουρκίας και αρχίσει η διαδικασία απέλασής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις