Μάρα Μεϊμαρίδη νέο βιβλίο: Το νέο πολυαναμενόμενο βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη ''Κατίνα 1922-1925'' θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021
Το νέο πολυαναμενόμενο βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη “Κατίνα 1922-1925”, είναι ήδη διαθέσιμο ενώ θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου “Οι Μάγισσες της Σμύρνης” που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και μεταφέρθηκε τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο με τεράστια επιτυχία, η συγγραφέας Μάρα Μεϊμαρίδη αναβιώνει τη συνέχεια της δημοφιλούς και πραγματικής ιστορίας της Κατίνας που αγαπήθηκε όσο λίγες με τίτλο “Κατίνα 1922-1925” που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2021.
Στο βιβλίο αυτό η Κατίνα Καραμάνου αφηγείται τη ζωή της από το 1922 έως το 1925. Πρόκειται για τη συνέχεια του βιβλίου “Οι Μάγισσες της Σμύρνης”. Η Κατίνα γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1877 από πατέρα Τούρκο και μάνα Χριστιανή. Μετά το θάνατο του πατέρα της, μάνα και κόρη κατέφυγαν ξυπόλυτες στη Σμύρνη. Εκεί άνοιξαν ένα μαγαζάκι και πουλούσαν κρέμες ομορφιάς, που τις έφτιαχναν οι ίδιες. Λίγο αργότερα συνάντησαν στους φτωχομαχαλάδες την Μάγισσα Αττάρτη και τους δίδαξε την τέχνη της μαγείας. Με τα μάγια, η Κατίνα κατάφερε να παντρευτεί τρεις από τους καλύτερους γαμπρούς της Σμύρνης και από πάμφτωχη έγινε βαθύπλουτη. Όταν κάποια μέρα τα χαρτιά έδειξαν ότι προμηνύεται όλεθρος, η Κατίνα έπεισε τη μάνα της και τις συγγενείς της να ξεπουλήσουν τα πάντα και να φύγουν. Τον Ιούνιο του 1922, τρεις μήνες πριν την Μικρασιατική καταστροφή οι Σμυρνιές ήρθαν στην Ελλάδα έχοντας σώσει όλη τους την περιουσία.
Μάρα Μεϊμαρίδη: Ποια είναι η συγγραφέας
Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστέλλα και σαν πρώτο Πανεπιστήμιο τελείωσε την Φιλοσοφική Αθηνών. Συγχρόνως με τις μεταπτυχιακές της σπουδές Αρχαιολογίας (Sorbonne I) στο Παρίσι, ξεκίνησε νέα κατεύθυνση βασικών σπουδών, στρεφόμενη προς την Βιολογία, Ιατρική Ανθρωπολογία (Jussieu-Ecole de Medecine de st Peres) απ’όπου αποφοίτησε με άριστα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε μέρος ως ανθρωπολόγος σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία (Πελοπόννησος Πύλος) και σε παλαιοχριστιανικά (Άβδηρα της Θράκης), μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την Υγεία του Παιδιού στο Ι.Υ.Π.- Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής, πάνω σε θέματα φυσιολογίας και αυξολογίας. Ήταν κύρια ερευνήτρια της έρευνας “Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων” που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια Υγείας των παιδιών. Η διατριβή της στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Παν. Αθηνών είχε θέμα «Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων-Ακτινοδιαγνωστική μελέτη» 1985. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε αντίστοιχα ιατρικά περιοδικά. Συνέχισε να σπουδάζει Συστημική και Ραϊχική μέθοδο Ψυχοθεραπείας.
Μάρα Μεϊμαρίδη: Το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο
Το 2002, ολοκλήρωσε και εξέδωσε το πρώτο της λογοτεχνικό της βιβλίο με τίτλο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», το οποίο έφτασε τις 900.000 πωλήσεις παγκοσμίως, εξελισσόμενο σε συγγραφικό φαινόμενο. Το 2004, διέσωσε και εξέδωσε την οικογενειακή τράπουλα των Μαγισσών της Σμύρνης, με τον γενικό τίτλο “Deste – Η τράπουλα της Κατίνας”. Το 2006 οι Μάγισσες της Σμύρνης μεταφέρονται στην Τηλεόραση σε σίριαλ 26 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Κουτσομήτη. Η «Ντάσταρ η κούπα των λεόντων» είναι το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
To 2007, εξέδωσε το «Βιβλίο Μαγείας 1» από τις Μάγισσες της Σμύρνης, συγκεντρώνοντας ένα ανεκτίμητο Σμυρναίικο λαογραφικό υλικό, και ένα σύνολο μαγικών συνταγών, όπως βρέθηκαν καταγεγραμμένες στα χειρόγραφα της Κατίνας Καραμάνου. Η συνέχεια της συλλογής των μαγικών συνταγών, κυκλοφόρησε το 2008 με γενικό τίτλο «Ατταρτικός κύκλος» και «Βάλτρια» το 2013. Το 2016 δημιούργησε τον Πνευματικό και Φιλοσοφικό Σύλλογο «Η Σμυρνιοπούλα» όπου διδάσκει σε σεμινάρια Μεταφυσικής.