Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστρεπτέα προκαταβολή Σταϊκούρας: Προς μία… μη επιστρεπτέα προκαταβολή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή Σταϊκούρας: Προς μία… μη επιστρεπτέα προκαταβολή

Επιστρεπτέα προκαταβολή Σταϊκούρας: «Πράσινο φως» στη διαδικασία μετατροπής των χορηγήσεων κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει «πράσινο φως» στη διαδικασία μετατροπής των χορηγήσεων κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις. Το μέτρο αυτό, είπε, ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» σε «μη επιστρεπτέα προκαταβολή». Παράλληλα, η Κομισιόν εγκρίνει την αύξηση στο όριο των κρατικών ενισχύσεων. Δήλωσε, εξάλλου, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι άνω των 34 δισ. ευρώ, αλλά κάθε μήνα η πολιτεία τρέχει με λιγότερα έσοδα, λόγω των μέτρων στήριξης και των μειωμένων εσόδων στον προϋπολογισμό. «Κάθε μήνα (τα ταμειακά διαθέσιμα) αυξάνουν και μειώνονται, καθώς πολλοί κλάδοι ανοίγουν και κλείνουν. Άρα κάθε μήνα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Το ταμείο της χώρας έχει καλύψει με βέλτιστο τρόπο τα ελλείμματα αυτά και χωρίς να ξέρουμε πότε θα λήξει η κρίση. Δεν θα επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, γιατί κάνουμε νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου» είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Παράλληλα, σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο υπουργός ανέφερε πως «οι εκτιμήσεις που κάνουμε σήμερα δεν διαφοροποιούν αυτό που έχουμε προβλέψει. Το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά, αλλά δεν θα καλυφθούν οι απώλειες του 2020. Θα είναι σταδιακή η επιστροφή της οικονομίας και θα πάρει μεγάλο κομμάτι του 2022. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα γίνει το τέλος του 2022. Εμείς εκτιμούμε ότι θα γίνει νωρίτερα». Σε αυτό το θέμα και στην ερώτηση αν οι τρεις πρώτοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μπορούσαν να γίνουν μη επιστρεπτέες κατά το 50% όπως ισχύει για τον 4ο και το 5ο κύκλο του προγράμματος επανέλαβε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί το 2022 οπότε θα αρχίσει η επιστροφή των ενισχύσεων, αλλά τόνισε με νόημα ότι με την προηγούμενη δήλωση του απάντησε εμμέσως και σε αυτή την ερώτηση.

Υπουργείο Οικονομικών

Επιστρεπτέα προκαταβολή Σταϊκούρας: Επιδότηση πάγιων δαπανών

Ο κ. Σταϊκούρας όνισε επίσης ότι για το επόμενο διάστημα προωθείται το πρόγραμμα για επιδότηση παγίων δαπανών που δεν καλύπτονται από το τζίρο των επιχειρήσεων για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε χθες από τη Βουλή έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Με βάση τα νέα όρια για τις κρατικές ενισχύσεις η κάλυψη θα γίνει αναδρομικά και με κρατική επιδότηση.

Επιστρεπτέα προκαταβολή Σταϊκούρας: Όχι σε περιοριστικές πολιτικές

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα κρατικά διαθέσιμα επαρκούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί και ενισχύονται με τις εξόδους της Ελλάδα στις αγορές όπως η τελευταία επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το οποίο η Ελλάδα άντλησε συνολικά κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 0,8%. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε σε μνημονιακές δηλαδή περιοριστικές πολιτικές, καθώς με τη στήριξη που θα γίνεται στην οικονομία θα ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της κρίσης.

Μάλιστα σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα μέσα από τις πρώτες δύο πληρωμές (η δεύτερη θα γίνει σήμερα) για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και την πληρωμή της επιστροφής στους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου, διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πάντως ότι η ανάκτηση της απώλειας από την κρίση του κορωνοϊού, ώστε η οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 δεν θα έρθει πριν από το τέλος του 2022.

Μετρητά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις