Νέα μέτρα Αττική – κορονοϊός: Ετοιμάζουν το lockdown οι ειδικοί, μέρα αποφάσεων

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα Αττική – κορονοϊός: Ετοιμάζουν το lockdown οι ειδικοί, μέρα αποφάσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέα μέτρα Αττική - κορονοϊός: Ανήσυχοι κυβέρνηση, ειδικοί, οι στοχευμένες παρεμβάσεις που έρχονται και η «εξίσωση» των σχολείων

04.02.2021 | 09:17

Νέα πιο αυστηρά μέτρα, μέχρι και την πολύ “βάρβαρη” για τους εργαζόμενους κυρίως απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 έχουν ρίξει στο “τραπέζι” οι λοιμωξιολόγοι τα τελευταία 24ωρα, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων. Ειδικοί και κυβέρνηση βλέπουν το τρίτο κύμα να πλησιάζει και δίνουν μάχη να ισορροπήσουν ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την ανάγκη να μην κλείσει παντελώς η οικονομία, ένα κεφάλαιο που πολλές φορές περνάει απαρατήρητο… Προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown, οι ειδικοί θα συζητήσουν – καταλήγοντας στην οριστική απόφαση αύριο – για τρεις παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να ανακοπεί η νέα έξαρση της πανδημίας, κυρίως στις περιοχές που έχουν μπει στο «κόκκινο».

Κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, σημειώνουν ότι η χώρα δεν είναι κοντά σε ένα καθολικό lockdown αν και λοιμωξιολόγοι τόνιζαν χθες πως το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι. Ολα θα κριθούν αύριο ωστόσο, που οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν και τα στοιχεία της σημερινής ημέρας, ώστε να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, πως το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, θα τεθεί μόνο όταν «τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν».

Νέα μέτρα Αττική – κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00

Ενα από τα ζητήματα που θα συζητηθεί είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα. Ενα μέτρο που ήδη ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές πλην της Αττικής, για την οποία κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω του πληθυσμού και της συμφόρησης που μπορεί να προκληθεί τις ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει αυτό το μέτρο. «Είναι κάτι που θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ 100,3. Eρωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό, αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψη των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις».

«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα, πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις», είπε ακόμη ο υπουργός. «Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βράδυ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί», σημείωσε.

Νέα μέτρα Αττική – κορονοϊός: Αυστηρότερα τοπικά lockdown

Μία δεύτερη παρέμβαση που αναμένεται να συζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι είναι το ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown. Υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως η Αχαΐα και έτσι στο τραπέζι μπαίνει η αυστηροποίηση των μέτρων σε αυτές ώστε να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown. «Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα σας λέω την Πάτρα που επισκέφθηκα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη την παρακολουθούμε πολύ στενά μέρα με τη μέρα, να δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα κινηθούν και αναλόγως θα φανεί αν θα πάρουμε μέτρα, με αναφορά πάντα το συμβούλιο των λοιμωξιολόγων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Νέα μέτρα: Οι σκέψεις για τα σχολεία

Το τρίτο ζήτημα το οποίο απασχολεί, είναι τα σχολεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν «φωνές» που λένε πως πρέπει να κλείσουν, αλλά και άλλες που θεωρούν πως δεν αποτελούν εστία μετάδοσης σε βαθμό που να δικαιολογείται ένα νέο κλείσιμο. Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τοποθετείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο MEGA, δικαιολόγησε και την άποψή του. «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο protothema είπε πως «Τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί».

Και ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορωνοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους». Στην κυβέρνηση πάντως, πηγές αναφέρουν πως δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ούτε στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά ούτε και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, προς το παρόν.

Η μετάλλαξη

Την ίδια ώρα, προβληματίζει και η μετάλλαξη του ιού. Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν τελικώς οι μεταλλάξεις του ιού -οι οποίες κινούνται στο 40% στη χώρα μας- και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ακόμα τελειώσει η πανδημία. «Ο ιός είναι εδώ, ελπίζουμε για λίγους μήνες, και θα μας πιέσει και άλλο».

Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο, καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις. «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα

Αυτό τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ερωτηθείς εάν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε πως είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» τόνισε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με τη γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Μάλιστα, ο κ. Βατόπουλος επιβεβαίωσε πως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, «επομένως θα πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις». Ωστόσο, ο ειδικός παραδέχτηκε ότι ένα αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις, καθώς έχει τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.

«Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως θα μελετηθούν τα στοιχεία για το αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα. Ο ίδιος εκτίμησε, όμως, ότι το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «και τα παιδιά κολλάνε», εξηγώντας παράλληλα πως δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για το τι ισχύει για τη μετάλλαξη.

Σύψας: Καταστροφικά τα στοιχεία, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές -Στο τραπέζι το ολικό lockdown

«Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας για το γνώμονα λήψης αποφάσεων της Επιτροπής για την πανδημία, ενώ αναφέρθηκε στα σχολεία, τα εμβόλια και το ενδεχόμενο lockdown. Κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Σύψας: Πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία

Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά». «Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων. Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Σύψας: Στο τραπέζι το ολικό lockdown

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά». Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.

Για τα εμβόλια

Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης». Ενώ όσο αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet. Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα», αναφέρθηκε ωστόσο σε «φως στο τούνελ» από το εμβόλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=Y4O4gMdbss4

Exit mobile version