Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φαγητό στην καραντίνα: Πώς να καταλάβουμε αν είμαστε πεινασμένοι ή απλά βαριόμαστε
PLUS

Φαγητό στην καραντίνα: Πώς να καταλάβουμε αν είμαστε πεινασμένοι ή απλά βαριόμαστε

Φαγητό στην καραντίνα: Είναι πολύ συνηθισμένο να τρώμε περισσότερο - ή λιγότερο υγιεινά - όταν βαριόμαστε.

Καθώς ζούμε άλλο ένα lockdown εξαιτίας του κορονοϊού, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε συχνά στη θέση να αναζητάμε να φάμε κάτι. Κι αυτό συμβαίνει είτε δουλεύουμε από το σπίτι, είτε στο γραφείο, είτε είμαστε απασχολημένοι από το να φροντίζουμε την οικογένειά μας στο σπίτι. Και φυσικά, είναι πολύ συνηθισμένο να τρώμε περισσότερο – ή λιγότερο υγιεινά – όταν βαριόμαστε.

Πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων αισθάνονται ότι έτρωγαν λιγότερο υγιεινά από το συνηθισμένο κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, σύμφωνα με μια έρευνα του YouGov που έγινε σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες. Και από αυτούς, το 63% απέδωσαν την μετατόπιση των διατροφικών συνηθειών στην πλήξη. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες κατά τους χειμερινούς μήνες – με αναψυκτικά, γλυκά ή αλμυρά. Έτσι, ο κορoνοϊός έδωσε σε όλους μας μια τάση αφύπνισης για να φροντίσουμε την υγεία μας, με πολλούς ανθρώπους να αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος ως προς το να παραμείνουν προσεκτικοί στις διατροφικές τους συνήθειες.

Μεξικάνικο φαηγτό

Πώς να καταλάβουμε αν είμαστε πεινασμένοι ή απλά βαριόμαστε

Μια απλή τεχνική απόσπασης της προσοχής θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε εάν βαριόμαστε ή εάν χρειαζόμαστε πραγματικά να φάμε κάτι», λέει η ΜακΜανάμον. Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως να αποστείλουμε ένα γραπτό μήνυμα σε έναν φίλο, ή να διαβάσουμε, ή να κάνουμε μια οικιακή δουλειά, ή ακόμα να διαλογιστούμε, να προσευχηθούμε, να παίξουμε ένα παιχνίδι, να ακούσουμε μουσική ή να πάμε για έναν σύντομο περίπατο. «Είναι καλό να δημιουργήσουμε ένα ρεπερτόριο πραγμάτων που να μας ταιριάζουν. Εάν μετά από αυτή την εργασία ξεχάσαμε να φάμε, τότε πιθανότατα δεν πεινούσαμε πραγματικά».

Η Βαν ντε Μπορ, επίσης προτείνει ότι μπορεί να είναι βολικό να σκεφτούμε την πείνα μας σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα – το ένα είναι να είμαστε πολύ πεινασμένοι και το δέκα χορτασμένοι κι ικανοποιημένοι. «Εάν βαθμολογήσετε την πείνα σας από πέντε και πάνω, τότε πιθανότατα δεν πεινάτε», λέει. «Μερικές φορές, η δίψα συχνά θεωρείται λάθος ως πείνα. Αν έχουμε φάει ένα γεύμα ή ένα σνακ, ας αναζητήσουμε να πιούμε κάτι. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν η επιθυμία μας να φάμε προκαλείται από συναίσθημα και πλήξη… ή δίψα».

γρήγορο φαγητό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις