Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 Αττική: Έξυπνο μέτρο κατά τον Γώγο
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 Αττική: Έξυπνο μέτρο κατά τον Γώγο

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 Αττική: Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς με click in shop, επέμεινε στην λύση, ενώ για τα σχολεία είπε πως «με βάση όλες τις μελέτες, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας

«Για πολλές μέρες πριν το άνοιγμα της αγοράς, ήμασταν σταθερά κάτω από το 2% στο δείκτη μεταδοτικότητας. Εδώ και 10 μέρες είμαστε σταθερά πάνω από το 2, πολλές φορές στο 3 και κάποιες φορές στο 4%», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξει δραστηριότητα, χωρίς να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και τόνισε πως «το ζητούμενο κάθε φορά είναι να είναι μικρή και διαχειρίσιμη η κάθε αύξηση». Παρατήρησε δε πως, σε περιοχές χαμηλής επιτήρησης, τις λεγόμενες «πράσινες», οι πολίτες γίνονται πιο χαλαροί, καθώς αισθάνονται ασφαλείς, άρα και λιγότερο προσεκτικοί κι έτσι, μέσα σε λίγες μέρες, αυξάνονται τα κρούσματα. «Άρα βασικό κομμάτι για το πώς λειτουργούν τα μέτρα είναι η ψυχολογία του κόσμου», είπε σχετικά.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που αναμένουμε πως θα επιβληθούν από σήμερα και για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, σημείωσε πως «δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε».

Γυναίκες με μάσκα

Βασιλακόπουλος για click in shop

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς με click in shop, επέμεινε στην λύση αυτήν πανελλαδικά, ενώ για τα σχολεία είπε πως «με βάση όλες τις μελέτες, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας, αλλά ακολουθούν την τάση της κοινωνίας». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι τάξεις αντί για 25 είχαν 13 παιδάκια, θα ήταν καλύτερα. Η πυκνότητα είναι ίδια και στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν λιγότερα παιδιά στην αίθουσα», συμπλήρωσε σχετικά.

Τέλος σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εξέφρασε την άποψη πως, «δεν είναι ομοιογενής χώρος» και προσπαθώντας να ερμηνεύσει την άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν, είπε πως «άλλη ευαισθησία έχουν ορισμένες ειδικότητες όπως οι λοιμωξιολόγοι, άλλη άλλες ειδικότητες» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτή την άρνηση. «Κάποιοι όσο εξαιρετικοί κι αν είναι, δεν ξέρουν να διαβάζουν τις μελέτες κι εκεί γεννιέται μία αμφιβολία», σημείωσε καταλήγοντας πως αυτός είναι κι ο λόγος που χρειάζεται ενημέρωση.

Γυναίκα με μάσκα

Γώγος: Έξυπνη λύση από τις 18:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο ενδεχόμενο να ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού. Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι «έξυπνη λύση η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00».

Ο κ. Γώγος τόνισε πως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η δυναμική της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές. «Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα», σημείωσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει δυναμική αύξησης. «Εάν έχουμε σε κάποια περιοχή, πχ. στην Αχαϊα ή το κέντρο της Αθήνας διπλασιασμό κρουσμάτων σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τότε εκεί πιθανώς να χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία θα φροντίσουν να ανακόψουν αυτή τη δυναμική. Δηλαδή, να παραμείνουμε στο “κόκκινο”, αλλά να μην υπάρχει αυτή η αυξητική τάση που υπάρχει», ανέφερε.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως ύψιστης σημασίας είναι η μείωση της κινητικότητας και σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε ως «έξυπνη λύση» την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «σχετικά ανώδυνο μέτρο». Παράλληλα, εξέφρασε την κατανόησή του στην κούραση του κόσμου από τα συνεχόμενα μέτρα. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033, ενώ έκανε και λόγο για αυστηροποίηση του ελέγχου του διώρου στα SMS μετακίνησης. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο καθηγητής τόνισε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».

Δείτε ακόμη
Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – Απομακρύνεται το ολικό lockdown
Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Ολοκληρωτική η καταστροφή στο εμβληματικό ξενοδοχείο “Τσάμης” – Εικόνες “γροθιά στο στομάχι”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις