Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Rafale Ελλάδα – Τανάγρα: Η πρώτη πτήση πάνω από το Αιγαίο, ο εφοδιασμός εν πτήσει
ΕΛΛΑΔΑ

Rafale Ελλάδα – Τανάγρα: Η πρώτη πτήση πάνω από το Αιγαίο, ο εφοδιασμός εν πτήσει

Rafale Ελλάδα - Τανάγρα: Για πρώτη φορά πέταξαν στο πίσω μέρος του κοκ πιτ, παίρνοντας μία γερή δόση γεύσης των όσων θα επακολουθήσουν.

Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες με τα γαλλικά μαχητικά Rafale να κάνουν την επίσημη πρώτη στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της άσκησης «Σκύρος 2021». Τα απίστευτα αεροσκάφη βρέθηκαν στην χώρα στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης και απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, μαζί με τα ελληνικά F-16 και τα Mirage 2000, κάνοντας σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Μάλιστα, στο πλαίσιο της άσκησης, τα ελληνικά μαχητικά Mirage-2000 και τα Rafale ανεφοδιάστηκαν εν πτήσει από γαλλικό αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού Airbus A-330TT στα 24.000 πόδια πάνω από τη Ζάκυνθο. Σημειώνεται ότι η άσκηση έγινε παρουσία του υπ. Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Πατρίκ Μεζονέβ.

Οι Γάλλοι κατασκευαστές έχουν βαφτίσει τα μαχητικά «Rafale», με την ονομασία τους στα ελληνικά να μεταφράζεται σε «ριπή ανέμου», ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει πλήρως με την καταιγιστική δράση των μαχητικών αεροσκαφών στους αιθέρες και στο πεδίο των επιχειρήσεων. «Με την άσκηση αυτή οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια προμήθεια που η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην πολύ σημαντική συμβολή του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας. Γεγονός που αποδεικνύει ότι με την πάροδο του χρόνου έχουμε δημιουργήσει με τη Γαλλία σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, με το οποίο εξασφαλίζουμε, ενισχύουμε και εδραιώνουμε ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας», τόνισε μεταξύ άλλων σε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κωνσταντίνος Φλώρος

Rafale: Τέλη Ιουλίου η πρώτη ομάδα πιλότων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα, με πιο πιθανές ημέρες την Τρίτη 9 ή την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, τέσσερις πιλότοι και οκτώ τεχνικοί από την 114 Πτέρυγα Μάχης θα μεταβούν στην Γαλλία, όπου θα λάβουν την εκπαίδευση πάνω στα νέα μαχητικά. Όμως, δεν θα είναι οι μόνοι. Περίπου τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα μεταβούν στην Γαλλία επιπλέον τέσσερις πιλότοι με οκτώ τεχνικούς για να λάβουν και αυτοί την εκπαίδευσή τους. Η πρώτη ομάδα των εκπαιδευμένων Ελλήνων πιλότων και τεχνικών αναμένεται να έρθει στην Τανάγρα στα τέλη του Ιουλίου, οπότε σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου, εκτιμάται ότι θα προσγειωθούν τα πρώτα Rafale με τα ελληνικά χρώματα.

Rafale

Τι αλλάζει στην ΠΑ;

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που περιλαμβάνει τις τρεις συμβάσεις αγοράς των 18 Rafale (προμήθεια αεροσκαφών, συστήματος εν συνεχεία υποστήριξης και των όπλων τους) πέρασε με τη διαδικασία του επείγοντος από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και χθες ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Τι αλλάζει όμως με την αγορά και ένταξη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας των 18 Rafale, και μάλιστα στην πιο προηγμένη εκδοχή τους, την F3R; Ακόμη και οι πιο φειδωλοί σε εκτιμήσεις επιτελείς προβλέπουν ότι αυτό το όπλο μπορεί να αλλάξει υπέρ μας την ισορροπία ισχύος στον αέρα. Οπως εξηγούν, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν έχουν τυχαία το παρατσούκλι «gamechangers».

Rafale

Rafale: Τα πλεονεκτήματα

Το πρώτο και σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτάει η Πολεμική Αεροπορία είναι ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν τέτοιο αεροσκάφος. Θα τους πάρει πάρα, μα πάρα πολύ χρόνο μέχρι να αντιληφθούν και στην πράξη τις δυνατότητές του. Τα Rafale έχουν μεγαλύτερη δύναμη κρούσης σε σύγκριση με τα F-16.

Διαθέτουν σημαντικά «ατού», όπως ο πύραυλος Meteor, όπλο αέρος αέρος με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, που προσεγγίζει τα 100 χλμ., στρατηγικούς πυραύλους πολύ μακράς εμβέλειας που ήδη διαθέτει η Ελλάδα, όπως οι πύραυλοι SCALP-ΕG (δύο ανά μαχητικό) και οι αντιπλοϊκοί AM-39 Exocet. Εχουν το σύστημα BVR (Beyond Visual Range) που προσφέρει δυνατότητα να εντοπίζουν και να χτυπούν αεροσκάφη σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να έχουν οπτική επαφή. Δεν χρειάζεται δηλαδή να εμπλακούν σε κλειστές αερομαχίες. Ακόμη, φέρουν το περίφημο σύστημα Link16 που τους επιτρέπει τη συνεργασία με τον υπάρχοντα στόλο (και με τα F-16).

Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση έκανε κίνηση – ματ, αφού μέσα σε ένα 4μηνο – από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΘ η συμφωνία με τη Γαλλία – καταφέρνει να αποκτήσει ένα τόσο σημαντικό όπλο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις