Οίκοι ανοχής - κορονοϊός 2021: Πολλές κοπέλες έχουν χάσει τα σπίτια τους και πεινάνε - Μόνο το 10% των γυναικών έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
«Μόνο το 10% των γυναικών που εργάζονται στο σεξ έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το 90% των εκδιδόμενων γυναικών αυτή τη στιγμή πεινάει», εξηγεί στο GRTimes η πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδος και ιδιοκτήτρια του φημισμένου οίκου ανοχής «Το Μπορντέλο της Έλλης», κ Έλλη Κανελλοπούλου. Η ίδια μάλιστα, εκτιμά ότι οι οίκοι ανοχής, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορονοϊό, θα μπορούσαν να εργαστούν ακολουθώντας μία σειρά από μέτρα.
«Ούτε πόρνες, ούτε σεξεργάτριες. Προσωπικά προτιμώ τον παλαιότερο τίτλο. Τον τίτλο της ιερόδουλης. Ασκούμε ένα λειτούργημα, εξυπηρετώντας τις ψυχοσωματικές ανάγκες των ανδρών», διευκρινίζει η κ. Κανελλοπούλου στο GRTimes. Η ίδια, τονίζει ότι το επάγγελμα των ιερόδουλων, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, όχι επειδή δεν έχει στηριχθεί όσο τα υπόλοιπα επαγγέλματα, αλλά επειδή μόνο το 10% των εκδιδόμενων γυναικών έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
«Το υπόλοιπο 90% είναι στη μαύρη εργασία. Όχι επειδή δε θέλουν, αλλά επειδή δεν επιτρέπεται. Πριν κάποιους μήνες είχαμε πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να διεκδικήσουμε αλλαγή του νόμου. Που θες να δουλεύεις; Στο δρόμο; Ας έχεις το μπλοκάκι σου, ώστε να μπορείς να παίρνεις τα επιδόματά σου και τη σύνταξή σου. Τώρα ο μόνος τρόπος να ασφαλιστείς είναι να δουλεύεις σε κάποιον οίκο ανοχής», εξηγεί η κ. Κανελλοπούλου.
Το 90% των ιερόδουλων είναι στη μαύρη εργασία και σήμερα πεινούν
Η παράμετρος αυτή έχει οδηγήσει το 90% των εργαζομένων στο σεξ στη μαύρη εργασία, με αποτέλεσμα τώρα, εν μέσω πανδημίας, να ζουν με μηδενικό εισόδημα για περίπου 3 μήνες, καθώς ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα η εργασία να είναι αδύνατη. Η κ. Κανελλοπούλου, διευκρινίζει ότι είναι εναντίον της πορνείας του δρόμου, καθώς εφόσον εκπροσωπεί ένα επαγγελματικό σωματείο, θεωρεί ότι είναι αντιδεοντολογική. Ωστόσο παραδέχεται ότι οι ιερόδουλες του δρόμου, αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφενός επειδή δεν τους δίνεται η άδεια και αφετέρου, επειδή στην εποχή της πανδημίας είναι στην φτώχεια και στην ανέχεια.
Οι κοπέλες ωρύονται
«Η κατάστασή τους είναι τραγική. Οι κοπέλες ωρύονται. Πολλές έχουν χάσει τα σπίτια τους και πεινάνε. Όσες είναι τυχερές στηρίζονται σε φίλους και οικογένεια. Πολλές όμως αντιμετωπίζουν την αστεγία. Το πράγμα είναι απλό. Πρέπει να επεκταθεί η αδειοδότηση. Εφόσον έχει το κουράγιο να εκδίδεται, ή εφόσον γουστάρει να εκδίδεται, ας το κάνει όπου θέλει νόμιμα. Να έχει το μπλοκάκι της και να είναι ασφαλής, χωρίς να είναι έρμαιο του καθενός. Τώρα, όπως είναι τα πράγματα, ενισχύεται το trafficking. Η κάθε ιερόδουλη είναι υπόλογη σε έναν άντρα, ο οποίος έχει φτιάξει στρατό από παράνομες εκδιδόμενες, αλλοδαπές και μη και τις εκμεταλλεύεται. Και να μη μιλήσουμε καλύτερα για τη σχέση τους με το προφυλακτικό…», περιγράφει ενώ συμπεραίνει: «Από τη στιγμή που θα μπορεί οποιαδήποτε να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αυτόματα θα καταργηθεί και το trafficking».
Αυτή η Εκκλησία, έχει τόσα κλειστά ακίνητα…
Ερωτηθείσα για το πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση για τις ανασφάλιστες εκδιδόμενες, με γνώμονα την ισχύουσα κατάσταση η κ. Κανελλοπούλου αδυνατεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της. «Το κράτος πρόνοιας που είναι; Κλείνει τα μάτια και συμπεριφέρεται λες και δεν υπάρχουν. Ε, λοιπόν, υπάρχουν! Αυτή η Εκκλησία, έχει τόσα κλειστά ακίνητα. Δε μπορεί να βοηθήσει; Μαζί της θα τα πάρει; Είναι προτιμότερο να μένουν στο δρόμο; Όχι μόνο οι ιερόδουλες που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την ανέχεια, αλλά και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες», δηλώνει.
Το υπόλοιπο 10% έχει πληγεί ανεπανόρθωτα – Έχουν κλείσει ήδη πολλά σπίτια
Όπως εξηγεί η κ. Κανελλοπούλου, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για το υπόλοιπο 10% των ιερόδουλων, οι οποίες έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η πανδημική κρίση χτύπησε για τα καλά τους οίκους ανοχής, ενώ οι κρατικές ενισχύσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος των πάγιων εξόδων. «Όταν παίρνεις 800 ευρώ και το ενοίκιο σου μόνο είναι τα 500, έχεις να πληρώσεις ρεύμα, νερό, να φας και πολλές να πάρουν τα τσιγάρα τους, πώς να ζήσεις; Τα χρήματα είναι ελάχιστα. Πολλά σπίτια δεν αντέχουν και θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Ήδη έχουν κλείσει κάποια στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη δε, έδωσαν ένα σκασμό λεφτά να τα φτιάξουν και τώρα δε δουλεύουν», τονίζει η κ. Κανελλοπούλου.
Έλλη Κανελλοπούλου
Συνέντευξη: Νεκταρία Ψαράκη
Να εργαστούμε με μέτρα
Η ίδια συμπεραίνει ότι οι οίκοι ανοχής, θα μπορούσαν να εργαστούν, αλλά με μέτρα, όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. «Θα μπορούσαμε να εργαστούμε, χρησιμοποιώντας μάσκες και μία σειρά από άλλα μέτρα. Άλλωστε, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα γίνεται το έλα να δεις. Το θέμα όμως είναι να γίνουν ριζικές αλλαγές στο επάγγελμά μας. Να μπορεί να παίρνει άδεια όποια θέλει και να εργάζεται νόμιμα, να σταματήσουμε να ανανεώνουμε την άδειά μας κάθε δύο χρόνια, πράγμα που προβλέπεται στο νόμο 99. Ο ίδιος νόμος, προβλέπει, ότι δε μπορείς να είσαι υπηρετικό προσωπικό σε ένα μπορντέλο, αν η ηλικία σου είναι μικρότερη από 50 έτη. Είναι σαν να λένε ότι μόνο όταν φτάσεις 50 και δεν έχεις πλέον πέραση, μπορείς να εργαστείς ως καθαρίστρια, ενώ αν είσαι μικρότερη από 50, δεν υπάρχει λόγος να εργάζεσαι ως καθαρίστρια. Διότι τέτοιοι είναι. Μισογύνηδες και σεξιστές…», καταλήγει η κ. Κανελλοπούλου.
Δε λειτουργεί πια το φημισμένο «Μπορντέλο της Έλλης»
Η Έλλη Κανελλοπούλου, εκτός από μάχιμη συνδικαλίστρια και πρόεδρος του Σωματείου, είναι και ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής «Το Μπορντέλο της Έλλης», που βρίσκεται στην οδό Αχαρνών 104α. Η ίδια, αποφάσισε να κλείσει το μαγαζί της, το οποίο αποτελεί ένα απ’ τα παλαιότερα των Αθηνών. «Αποφάσισα να το κλείσω. Αν δείτε το δικό μου σπίτι, θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για ανάκτορο. Η Αθήνα έχει χαλάσει, έβλεπα να συμβαίνουν απαίσια περιστατικά που έριχναν το επίπεδο. Απ’ την άλλη, δουλεύω απ’ τη δεκαετία του ’70, είπα να ξεκουραστώ. Όμως το μπορντέλο μου δεν πωλείται. Έχει συναισθηματική αξία…», καταλήγει.