Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λιγνάδης – Ακρίτα: Η ανάρτηση της δημοσιογράφου μετά την παραίτηση
ΕΛΛΑΔΑ

Λιγνάδης – Ακρίτα: Η ανάρτηση της δημοσιογράφου μετά την παραίτηση

Λιγνάδης - Ακρίτα: "Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος", έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Η είδηση της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, έπεσε σαν “κεραυνός” στον κόσμο του θεάτρου, στον απόηχο των καταγγελιών ηθοποιών που λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Η παραίτηση Λιγνάδη έγινε αποδεκτή από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ αρκετοί την αντιμετώπισαν με ανακούφιση. Μεταξύ αυτών και ο Σπύρος Μπιμπίλης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο οποίος μέσα από μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook “άδειασε” τον Δημήτρη Λιγνάδη.

“Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους”, έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Σπύρος Μπιμπίλας
Η ανάρτηση της Ακρίτα

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Έλενα Ακρίτα, η οποία προ ημερών είχε γνωστοποιήσει πως ο Δημήτρης Λιγνάδης θα απομακρυνθεί από το “τιμόνι” του Εθνικού, με την υπουργό Πολιτισμού να την διαψεύδει τότε.

Σήμερα η κα Ακρίτα ζήτησε την παραίτηση της κας Μενδώνη.

Έλενα Ακρίτα

Λιγνάδης: Η ανάρτηση της Αναστασοπούλου

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ενημερώθηκε για την είδηση της παραίτησης από το δελτίο ειδήσεων και θέλησε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram να σχολιάσει την εν λόγω εξέλιξη. «Μεγάλη μέρα», αρκέστηκε να γράψει στην ανάρτησή της.

Δημήτρης Λιγνάδης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδασκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.). Διετέλεσε διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο «Πάνθεον».

Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού. Από το 2018 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα «Μαθήματα Πολέμου», βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και την εφαρμογή της λεγόμενης «βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας».

Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και τις θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).

Από το 2001 σκηνοθετεί τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: «Ορέστεια», «Βιομαγεία», «Δόκτωρ Φάουστους» και «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), «Έξοδος» και «Έρως Θηλυκρατής» (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006), καθώς και άλλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων «Ο συλλέκτης», «Πέτρες στις τσέπες του», «Όσκαρ» (3 Βραβεία Θεάτρου).

Για το Φεστιβάλ Αθηνών έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «13 αντικείμενα», «Φαίδρα», «Δεσποινίς Τζούλια». Έχει, επίσης, σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα «Αμαντέους», «Ο άνθρωπος της βροχής», «Το έπος του Διγενή», «Το τέλος του παιχνιδιού», «Βάκχες», «Πελοποννησιακός Πόλεμος», «Billy Elliot», «Ριχάρδος Γ’», «Αντιγόνη», «Πέερ Γκυντ». Έχει, επίσης, εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του «Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος», βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις