Εμβολιασμός 60 - 64 πλατφόρμα: Οι πολίτες ηλικίας 60-64 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου
Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα των ραντεβού προς εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 70-79 ετών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου. Ενώ, όπως υπογραμμίστηκε, θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα γίνονται εμβόλια μόνο της AstraZeneca.
Οσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στο briefing η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως θα εγκαινιαστούν επιπλέον κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα υποστηρίζουν αυτά τα ραντεβού.
Παραλάβαμε τις πρώτες δόσεις από την AstraZeneca
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε σήμερα πως χθες, Κυριακή, παρελήφθησαν οι πρώτες 40.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα ανέρχεται πλέον στο 4,9%. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες στην Ελλάδα. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πολιτών ηλικίας 18 έως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να εμβολιαστούν.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ανάγκης τρίτης δόσης εμβολίου το φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως για την ώρα όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας. Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως παρατηρούνται τα δεδομένα και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση των αντισωμάτων, ενδεχομένως να προταθεί κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες ερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμων εμβολίων ή συνδυασμού τέτοιων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων, αν αυτό χρειαστεί. Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πάντως πως όλα αυτά είναι ακόμη στο επίπεδο της θεωρητικής συζήτησης.