Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιμαλάια κατάρευση παγετώνα: Βιβλική καταστροφή
ΚΟΣΜΟΣ

Ιμαλάια κατάρευση παγετώνα: Βιβλική καταστροφή

Ιμαλάια κατάρευση παγετώνα: Τον θάνατο δεκατεσσάρων ανθρώπων επιβεβαιώνουν οι Αρχέςς στη βόρεια Ινδία όταν κατέρρευσε τμήμα παγετώνα των Ιμαλαΐων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας έθεσε το βόρειο τμήμα της χώρας στην περιοχή Ουταραχάντ σε κατάσταση συναγερμού μετά την κατάρρευση παγετώνα χθες. Τα πτώματα που ανασύρθηκαν, σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν, ήταν δεκατέσσερα, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 125 άνθρωποι και εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τη ζωή τους. Παράλληλα, οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση προκάλεσαν την εκκένωση χωριών που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε ένα τείχος από σκόνη, βράχια και νερό να κατεβαίνει σαν χιονοστιβάδα την κοιλάδα του ποταμού.

Το μέγεθος της καταστροφής προκαλεί δέος, ενώ ήταν τόσο ισχυρό και ογκώδες το ρεύμα του νερού που ξεχύθηκε στην κοιλάδα της Ουταραχάντ, ώστε οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι λιγοστές. Αιτία της καταστροφής είναι η αποκόλληση κάποιου μεγάλου τμήματος παγετώνα από την οροσειρά των Ιμαλαΐων. Οι γεωλόγοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς την αλυσίδα των γεγονότων που κατέληξε στη δημιουργία του γιγαντιαίου χειμάρρου ο οποίος διέλυσε δύο υπό κατασκευή φράγματα στον ποταμό Ντάουλι Γκάγκα και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του

Ιμαλάια κατάρευση παγετώνα: Τα πιθανά αίτια της καταστροφής

Η πτώση του παγετώνα έλαβε χώρα σε ένα απρόσιτο ορεινό σημείο και ο χείμαρρος ήταν γεμάτος από χώματα και κομμάτια βράχων, στοιχείο που παραπέμπει σε μεγάλη κατολίσθηση. Είναι πιθανόν ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκαλούν την τήξη των κολοσσιαίων παγετώνων. Μια εναλλακτική θεωρία  βασίζεται στην υπόθεση ότι μια μεγάλη χιονοστιβάδα ή κατολίσθηση προκάλεσε το χείμαρρο. Γιγαντιαίοι βράχοι αποσπάστηκαν από το βουνό και, πέφτοντας σε μια παγωμένη λίμνη ώθησαν εκατομμύρια τόνους νερού προς την κοιλάδα της Ουταραχάντ. Πάντως, έχει εκφραστεί και η εκδοχή ότι οι ανθρώπινη παρέμβαση στον ρου του ποταμού Ντάουλι Γκάγκα ενδέχεται να έχει συμβάλει στην καταστροφή. Οι δύο υδροηλεκτρικές μονάδες φέρονται να έχουν διαταράξει τη φυσική ισορροπία στο γεωλογικό ανάγλυφο.

 

Πέραν αυτών όμως, τα δυτικά Ιμαλάια έχουν βεβαρυμένο παρελθόν, καθώς εκεί συμβαίνουν συχνά πλημμύρες. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2013 είχαν σκοτωθεί περίπου 6.000 άνθρωποι και πάλι από τη φονική ορμή του νερού. Αιτία τότε ήταν οι σφοδρές καταιγίδες που έπλητταν την περιοχή, η οποία, λόγω του ότι εκεί βρίσκονται οι πηγές του Γάγγη, ενός ποταμού που θεωρείται ιερός για τους Ινδούς, αλλά και ευρύτερα για τους πιστούς των ανατολικών θρησκειών. Στην Ουαταραχάντ βρίσκονται φημισμένοι τόποι προσκυνήματος, όπως το Τσαρ Νταμ και το Ρίσικες, το αναχωρητήριο διαλογισμού στο οποίο κατέφευγαν οι Beatles το 1968 όταν διέρχονταν την εσωτεριστική τους φάση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις