Ποδόσφαιρο ίσον μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και όπως είναι λογικό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις συνέπειες που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός με τις απώλειες να είναι τεράστιες για τους συλλόγους. Ειδικά στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης τα νούμερα της «χασούρας» των ομάδων προκαλούν ίλιγγο με την κατάσταση να έχει μην έχει εκτιμηθεί ακόμα πλήρως. Σε πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών συλλόγων, γνωστός ο ECA, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αναμένεται να χάσουν 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η περίοδος 2019-20 που έκλεισε όπως-όπως στις περισσότερες από τις 55 ευρωπαϊκές χώρες άφησε πίσω της απώλειες 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τη σεζόν 2020-21 ο κορονοϊός αναμένεται να στερήσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ από τους συλλόγους στη Γηραιά Ήπειρο.
Από την ανάλυση του αντικτύπου της κρίσης που προέκυψε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού στον κόσμο του ποδοσφαίρου αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παραπάνω ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν κέρδη από μεταγραφές αλλά τα τακτικά έσοδα των συλλόγων, εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να προδικαστεί τι θα συμβεί τους προσεχείς μήνες σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό σε χώρες που στο πρώτο κύμα χτυπήθηκαν ανελέητα. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία,η Ολλανδία η Γαλλία και η Αγγλία.
Τραγικά τα πράγματα σε Γαλλία, Ολλανδία και Αγγλία στο πρώτο κύμα
Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της καταστροφής, αρκεί να ρίξει μία ματιά στους αριθμούς με τρανταχτό παράδειγμα τη Γαλλία. Όταν τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε για «λουκέτο» σ’ όλες τις αθλητικές διοργανώσεις λόγω έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα, οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, της Ligue 1 όπως λέγεται, έχασαν περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Στην Αγγλία το πρωτάθλημα συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και έτσι οι ζημιές για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ περιορίστηκαν στα 180 εκατ. ευρώ. Και σίγουρα θα ανακουφίστηκαν και αυτό γιατί αν ο Μπόρις Τζόνσον βάδιζε στα χνάρια του Μακρόν και αποφάσιζε «Λήξις», τότε οι σύλλογοι θα έχαναν από 750 εκατ. από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.
Στην Ολλανδία οι ομάδες ακόμα κλαίνε… Έπειτα από την απόφαση της Ομοσπονδίας ) να κατεβάσει οριστικά… ρολά για την αγωνιστική περίοδο 2019/20, μετά την κυβερνητική οδηγία για «λουκέτο» σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες έως την 1η Σεπτεμβρίου, το ποδόσφαιρο της Ολλανδίας μετρά τις «πληγές» του. Η μη ολοκλήρωση των υπολειπόμενων αγωνιστικών της περιόδου 2019-20, καθώς επίσης κι όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν στην εκκίνηση της σεζόν που διανύουμε, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ομοσπονδίας Έρικ Γκούντε,έχουν προκαλέσει ζημία περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο ποσό που χάνουν οι σύλλογοι ως έσοδο από τις μεταγραφές, υπολογίζεται από 60 έως 100 εκατ. ευρώ.
Απαισιοδοξία για το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών των ομάδων μελλοντικά, δείχνουν τα στοιχεία
«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποτελεί ήδη σεισμική δόνηση,» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του εν λόγω Συνδέσμου, Τσάρλι Μάρσαλ. «Οι οικονομικές συνέπειες δε σταματούν όταν επαναρχίζει το παιχνίδι,» είπε ο κ. Μάρσαλ, «αντιθέτως θα συνεχισθούν και την επόμενη σεζόν, και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να έχουμε μια πιο βιώσιμη ποδοσφαιρική αγορά μακροπρόθεσμα,» πρόσθεσε. Και αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο σε συνέντευξή Τύπου που είχε παραχωρήσει στη Ρώμη τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξος. «Ως FIFA ανησυχούμε για τους συλλόγους παγκοσμίως. Οι οικονομικές επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο θα είναι τεράστιες, ίσως περισσότερο και από τα 4 δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ινφαντίνο.