Με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για δέκα έτη, καθώς και με πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ, τιμώρησε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας, Γιώργο Γκιρτζίκη, για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Travel Plan» (που συνεργαζόταν επί σειρά ετών με την ΕΠΟ). Μια υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί στο τέλος του 2016 από την τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδίας υπό τον Γιάννη Δρόσο. Παράλληλα, με δεκαετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και 70.000 ευρώ πρόστιμο τιμωρήθηκε και ο ταμίας της διοίκησης Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ, Χρήστος Καραβασίλης.
Επίσης, με πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, η Επιτροπή Δεοντολογίας τιμώρησε τόσο τον πρώην εκτελεστικό γραμματέα της ΕΠΟ, Παυσανία Παπανικολάου (που κάποιοι νοσταλγοί του παλαιού καθεστώτος επανέφεραν στο προσκήνιο τελευταία ως υποψήφιο να στελεχώσει μια πιθανή διοίκηση… Ζαγοράκη), όσο και τον τότε προϊστάμενο του λογιστηρίου της ομοσπονδίας, Γιάννη Θεοφίλου. Και τα τέσσερα πρόσωπα που προαναφέραμε, αναμένεται να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η υπόθεση αυτή ήρθε στην επιφάνεια λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΕΠΟ από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που διόρισε η FIFA τον Νοέμβριο του 2016, με πρόεδρο τον Γιάννη Δρόσο.
Ως τον Φεβρουάριο του 2017, μια 40σέλιδη μηνυτήρια αναφορά είχε ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.
Η υπόθεση είχε συνοπτικά ως εξής:
Η Εθνική Factors (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) είχε προβεί σε κατάσχεση όλων των λογαριασμών της ΕΠΟ, επειδή η ομοσπονδία δεν της πλήρωνε τις απαιτήσεις που της είχε εκχωρήσει η Travel Plan. Η ΕΠΟ, αντί να καταβάλει τα ποσά της συνεργασίας με το Travel Plan, ύψους 3.373.481 ευρώ στην θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, την «Εθνική Factor», στην οποία το Travel Plan είχε εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης (με ενήμερη την ΕΠΟ), έβαζε τα χρήματα στους λογαριασμούς του Travel Plan, με αποτέλεσμα η Εθνική Factor (που δεν εισέπραττε τίποτα) να δεσμεύσει τους λογαριασμούς της ΕΠΟ!
Από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, ζητήθηκε τότε η διερεύνηση πιθανής διάπραξης των αδικημάτων της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής απάτης για ζημία τουλάχιστον 3.373.481 ευρώ, την οποία υπέστη η ΕΠΟ από την εκτέλεση της συγκεκριμένης σύμβασης. Ειδικότερα, ζητήθηκε να αξιολογηθούν οι πληρωμές που επί σειρά ετών διενεργούσε η ΕΠΟ, μέσω των τότε διοικήσεων και διευθυντικών στελεχών της, προς την Travel Plan, παρά το ότι η τελευταία είχε εκχωρήσει το σύνολο των απαιτήσεών της στην Εθνική Factor και είχε επανειλημμένα ενημερώσει γραπτά την ΕΠΟ για την εκχώρηση αυτή.
Οι παρατυπίες που διαπίστωσε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, αφορούσαν:
-τη συνέχιση της συνεργασίας παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών και μετά τη λήξη της σύμβασης, γεγονός που δεν προβλεπόταν,
-την μεταβίβαση των απαιτήσεων από την ΕΠΟ προς τρίτο νομικό πρόσωπο και, παρά ταύτα, τη συνέχιση είσπραξης ποσών από την ΕΠΟ (με αποτέλεσμα να φέρεται η ομοσπονδία ότι οφείλει ποσά που ήδη είχε καταβάλει στο Travel Plan),
-την ύπαρξη ταμειακών διευκολύνσεων και καταβολής υπέρογκων τόκων από την ΕΠΟ προς την εταιρεία αυτή.
Τον Απρίλιο του 2012, η Eurostar (που είναι η εταιρία στην οποία ανήκε το Τravel Plan) υπέγραψε με την «Εθνική Factor» συμφωνία αορίστου διάρκειας για είσπραξη των απαιτήσεών της από την ΕΠΟ. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, έλαβαν χώρα 54 αναγγελίες εκχώρησης απαιτήσεων προς την ΕΠΟ, στο χρονικό διάστημα από 6/4/2012 μέχρι 19/6/2015 και συνολικού ύψους 8.051.967,92 ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί στη δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία κατέβαλλε μόνο ένα μέρος των οφειλών αυτών στην «Εθνική Factor», ενώ το υπόλοιπο καταβλήθηκε στην εταιρεία Eurostar (Travel Plan).
Ειδικότερα, επί των πληρωμών που πραγματοποίησε η ΕΠΟ μεταξύ 20/12/2012 μέχρι 17/9/2015 στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ανέρχεται στο ποσό των 3.591.962,34 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει για ποιο ακριβώς τιμολόγιο γινόταν η εκάστοτε καταβολή.
Μάλιστα, από τον έλεγχο των υπηρεσιών της ΕΠΟ, διαπιστώθηκε ότι είχε εκδοθεί σειρά μεταχρονολογημένων επιταγών από την ομοσπονδία σε διαταγή της εταιρείας Eurostar (Travel Plan), για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, συνολικού ποσού 392.000 ευρώ.
Εξάλλου, από έκθεση που υπέβαλε η ελεγκτική εταιρία Deloitte για την υπόθεση αυτή, φέρονταν να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συμβάσεις ανάμεσα στην ομοσπονδία και στο ταξιδιωτικό γραφείο που δεν είχαν καν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ!
Πρόκειται για δύο συμβάσεις χορηγίας που φτάνουν τα 2.250.000 ευρώ και μία τετραετή σύμβαση ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Μάλιστα το σύνολο των τιμολογήσεων από το Travel Plan είχε αποτιμηθεί στα 19.908.630 ευρώ!
Αποκαλύφθηκε δε, ότι ουδέποτε έγινε διαγωνισμός για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της ΕΠΟ, καθώς είχε εφευρεθεί ο μανδύας του χορηγικού προγράμματος του Travel Plan, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ΕΠΟ είχε διευκολύνει ταμειακά το χορηγό της!
Όπως προέκυπτε από την έκθεση, σε διάστημα έξι μηνών η ΕΠΟ έδωσε στο Travel Plan πάνω από 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να ξεπεράσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα ταμειακής δυσχέρειας! Μάλιστα, την στιγμή που η ΕΠΟ διευκόλυνε ταμειακά το ταξιδιωτικό πρακτορείο, το Travel Plan έβαζε τόκο σε όσα τιμολόγια δεν εξοφλούσε εμπρόθεσμα η ομοσπονδία! Στα 7 χρόνια συνεργασίας οι τόκοι που χρέωσε το Travel Plan την ΕΠΟ αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ, δηλαδή ακριβώς το ίδιο ποσό της ταμειακής διευκόλυνσης…
Το ποινικό σκέλος
Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η τελευταία εξέλιξη που είχε γίνει γνωστή ήταν τον Ιανουάριο του 2019…
Όπως είχε δημοσιοποιηθεί τότε, από τους 14 (στελέχη της ΕΠΟ και στελέχη των εταιριών) που είχαν καταθέσει ανωμοτί, για 2 υπήρχε απαλλακτική εισαγγελική πρόταση και στους υπόλοιπους 12 (οι 6 είναι της ΕΠΟ) ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση αντικειμένου μεγάλης περιουσιακής αξίας.