Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ολικό lockdown Αττική – Κικίλιας: Εισήγηση του υπουργείου – Αύξηση 12% στους διασωληνωμένους
ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Ολικό lockdown Αττική – Κικίλιας: Εισήγηση του υπουργείου – Αύξηση 12% στους διασωληνωμένους

Ολικό lockdown Αττική - Κικίλιας: Όλα θα κριθούν από την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων - Δύσκολη η κατάσταση στο ΕΣΥ το οποίο πιέζεται - Ποια είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική και την ανησυχία για την πίεση στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε σήμερα ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική. Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών -δηλαδή στα παιδιά του δημοτικού, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Με πολύ μεγάλη αίσθηση της ευθύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, να δώσουμε μαζί αυτή την τελευταία μάχη» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Δραματικά στοιχεία

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ατόμων που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία με κορωνοϊό τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΣΚΑΪ για το τελευταίο τριήμερο, προκύπτει μάλιστα πως για κάθε ένα εξιτήριο ισοδυναμούν δύο εισαγωγές. Συγκεκριμένα, το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και 296 εξιτήρια.

Αναλυτικά:

Την Παρασκευή καταγράφηκαν 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια

το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια

την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και 48 εξιτήρια. Σημειώνονται πως τις Κυριακές τα νοσοκομεία δεν δίνονται πολλά εξιτήρια.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν συνεπώς πίεση στο σύστημα Υγείας αλλά και στις ΜΕΘ, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο τρίτο κύμα. Ενα ακόμη σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι η αύξηση των διασωληνωμένων σε 276, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, αριθμός που προκαλεί ανησυχία καθώς την 1η Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 248.

lockdown Αθήνα βόλτα

Γεμίζουν οι κλίνες με κορωνοϊό στην Αττική -Τα στοιχεία του ΠΟΕΔΗΝ

Την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Γκάγκα επισήμανε πως «η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid» στο νοσοκομείο. Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς η πληρότητα στις κλίνες τον ΜΕΘ για κορωνοϊό, ανέρχεται σε 78.5%.

«Οι κενές ΜΕΘ-COVID είναι ελάχιστες για τέτοιον μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών σε κλινικές και με τέτοια πίεση σε εισαγωγές», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας έχει ως εξής:

Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.

Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο»: Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.

Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»: Νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κορωνοϊό.

Νοσκομείο «Παμμακάριστος»: Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε έναν με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25 ασθενείς με κορωνοϊό.

Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς στις συνολικά 60 κλίνες που διαθέτει.

Νοσοκομείο ΚΑΤ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.

Νοσοκομείο «Ελπίς»: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.

Νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ»: Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.

Νοσοκομείο Ασκληπιείο: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.

Νοσοκομείο Θριάσιο: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς σχεδόν γεμάτες.

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Στο τραπέζι παραμένει το lockdown σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους

Για την διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ τοποθετήθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Mega και λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας προειδοποίησε μάλιστα πως δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. «Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», είπε. Για το ότι με την σημερινή κατάσταση, το σενάριο ενός ολικού lockdown παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, αναφέρθηκε και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί, μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά, εστιάζουμε στην Αττική».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βασιλακόπουλος: Ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα 2 με 3 μήνες -Θα είμαστε μια διαφορετική χώρα το Πάσχα

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βασιλακόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει όλοι να κάνουν ένα τελευταίο κουράγιο, καθώς υπάρχει τεράστιο φως στην άκρη του τούνελ που δεν είναι μακριά. Προέβλεψε ότι ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. «Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιάσει ηλικιωμένους και όλους τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Επομένως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι πολύ μικρότερη», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο», διευκρίνισε και εξήγησε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει κορωνοϊό ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δε θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα. «Σαν πολιτεία και κοινωνία πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

Καθηγητής Παθολογίας: Δεν είμαστε μακριά από το γενικό lockdown

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας ο καθηγητής Παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η λήψη πιο αυστηρών μέτρων θα είχε εμφανή αποτελέσματα. Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ένα γενικό lockdown δύο εβδομάδων θα ήταν μια λύση, που θα ανέκοπτε την πορεία και τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν είμαστε μακριά από το γενικό lockdown», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαντιδέας.

Όπως τόνισε, ήδη το σύστημα Υγείας έχει ξεκινήσει να πιέζεται. Οι μονάδες covid στα νοσοκομεία γεμίζουν και το επόμενο στάδιο θα είναι να γεμίσουν και οι ΜΕΘ. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση και οι επιστήμονες μελετούν την πορεία. Θα έχουμε δύσκολες στιγμές αν αφήσουμε την κατάσταση όπως είναι», πρόσθεσε.

Τι είπε για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις

Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Σπαντιδέας, υπογράμμισε ότι καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη, ακόμη και στο 50% θεωρούνται επιτυχημένα, ενώ, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα με τη ροή εμβολίων, παγκοσμίως. Σχολιάζοντας την περίπτωση να αγοραστούν οι πατέντες, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, διότι ακόμα και οι εταιρίες δυσκολεύονται να βρουν εργοστάσια και να παράγουν περισσότερες δόσεις. Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν και για τις περιπτώσεις φαρμάκων. Όπως είπε, οι ιογενείς λοιμώξεις δύσκολα αντιμετωπίζονται με φάρμακα, λόγω της φύσης τους. Αυτή είναι και η δυσκολία των ιών, όπως σημείωσε. Εκτίμησε, ότι μέχρι στιγμής κάποια φάρμακα φάνηκαν πολλά υποσχόμενα όμως στην πορεία δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις