Ολικό lockdown Αττική: "Το κλείσιμο στα σπίτια είναι λάθος" υποστήριξε η Αθηνά Λινού για το lockdown - "Το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους δημιουργούμε κίνδυνο μετάδοσης".
“Όχι” σε ένα καθολικό lockdown αλλά ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων, είναι η θέση της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού, που κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική. “Το κλείσιμο στα σπίτια είναι λάθος”, υποστήριξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τασσόμενη κατά των πιο σκληρών μέτρων και του lockdown εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας. “Είναι λάθος να κλείνεται ο κόσμος στα σπίτια, πρέπει να αξιοποιηθεί η ύπαιθρος” ανέφερε στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε:
“Όταν είναι τα πάντα κλειστά, το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους δημιουργούμε κίνδυνο μετάδοσης. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους, με σύνεση, να είναι στο ύπαιθρο, να περπατάνε στον δρόμο, να πάνε σε πάρκα, χωρίς να συνωστίζονται. Δεν εννοώ να κάνουν συγκεντρώσεις ή υπαίθρια πάρτι. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι και να τους ενθαρρύνουμε να κυκλοφορούν. Η αξιοποίηση της υπαίθριας χώρας είναι ένα από τα μέσα που προτείνει και η Αμερική μέσα στα προληπτικά μέτρα”, εξήγησε. Υπογράμμισε δε πως πρέπει, αντίθετα, να υπάρξει ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων και της εξ αποστάσεως εργασίας, και να γίνουν πολλά τεστ στους χώρους εργασίας και τα σχολεία.
Οι κίνδυνοι από τα ανοιχτά σχολεία
Η κ. Λινού ανέφερε επίσης ότι είναι σωστό να μένουν ανοιχτά τα σχολεία αλλά συνέστησε να γίνονται τεστ κορονοϊού στο σύνολο των εκπαιδευτικών και τεστ σε δείγμα των παιδιών επίσης συστηματικά. Ως προς τη μεταδοτικότητα στις σχολικές αίθουσες, η κ. Λινού ανέφερε χαρακτηριστικά: “αν σε μια τάξη 25-26 παιδιών υπάρχει ένα κρούσμα, θα μεταδοθεί γρήγορα γιατί τα παιδιά είναι κοντά, και αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο σχολείο, τότε είναι εύκολο να έχουμε μια τεράστια αύξηση. Η πλειονότητα των παιδιών δεν θα πάθει τίποτα. Μπορεί ένα, δύο παιδιά να έχουν πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει με τους γονείς, με τους παππούδες”.
Και συμπλήρωσε: “Οι καινούργιοι μεταλλαγμένοι ιοί φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικοί, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επηρεάζουν τα μικρά παιδιά περισσότερο, δεν το ξέρουμε αυτό και πρέπει να παρθούν γρήγορα δείγματα από τα παιδιά που νοσούν και να γίνει αλληλούχηση για να δούμε αν νοσούν από το παλιό στέλεχος ή από το μεταλλαγμένο”. Τέλος, χαρακτήρισε “σοβαρότατο θέμα” τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, ενώ για τις πάνινες μάσκες και το γεγονός ότι χώρες του εξωτερικού τις απαγορεύουν ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ είπε: “Νομίζω ότι είναι πιο πολύ οικονομικό το θέμα”.