Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 9/2: Ανησυχούν οι αριθμοί του κορονοϊού στην Αττική όπου το lockdown είναι προ των πυλών.
Για άλλη μία μέρα η Αττική συγκεντρώνει περίπου τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα από τις 1.526 μολύνσεις στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν οι 750, με το κέντρο της Αθήνας να είναι στο “κόκκινο” με 208 κρούσματα, ενώ ανησυχία προκαλούν και τα 174 περιστατικά της Θεσσαλονίκης.
Η διασπορά στην Αττική
Ανατολική Αττική 84
Βόρειος Τομέας Αθηνών 109
Δυτική Αττική 38
Δυτικός Τομέας Αθηνών 108
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 206
Νήσων 19
Νότιος Τομέας Αθηνών 84
Πειραιώς 102
Η διασπορά στην υπόλοιπη επικράτεια
Αιτωλοακαρνανία 5
Αργολίδα 13
Αρκαδία 7
Άρτα 3
Αχαΐα 97
Βοιωτία 21
Γρεβενά 1
Δράμα 4
Έβρος 8
Εύβοια 87
Ευρυτανία 2
Ζάκυνθος 3
Ηλεία 13
Ημαθία 11
Ηράκλειο 18
Θάσος 3
Θεσσαλονίκη 174
Θήρα 6
Ιωάννινα 17
Καβάλα 7
Κάλυμνος 3
Καρδίτσα 5
Κάρπαθος 5
Καστοριά 1
Κέρκυρα 3
Κεφαλληνία 1
Κιλκίς 6
Κοζάνη 8
Κορινθία 19
Λάρισα 28
Συναγερμός και για τη Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα. Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.
“Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Κίνδυνος από μεταλλάξεις και συνωστισμό
Πρόσθεσε, δε, ότι “ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων- πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα” και “είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη”, και γι’ αυτό “η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος”.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης.