Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Lockdown Αττική – μέτρα στήριξης: Αγωνιά το λιανεμπόριο, σε απόγνωση εστίαση και γυμναστήρια
ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown Αττική – μέτρα στήριξης: Αγωνιά το λιανεμπόριο, σε απόγνωση εστίαση και γυμναστήρια

Lockdown Αττική - μέτρα στήριξης: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων δεν δρομολογούνται. Ωστόσο, τα «εργαλεία» που έχουν ενεργοποιηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας, θα παραταθούν

Αν και όλοι συμφωνούν πως προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, με το lockdown και τα μέτρα ακορντεόν να συμβάλουν εν μέρει στην αναχαίτιση της πορείας του φονικού κορονοϊού, είναι αδύνατον να παραβλέψουμε τις τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία. Κλάδοι όπως η εστίαση και τα γυμναστήρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημίες παρά τα μέτρα στήριξης, ενώ η ψυχολογία των επιχειρηματιών βρίσκεται στα “τάρταρα”. Αν και το νέο lockdown ακουγόταν μέρες τώρα, οι έμποροι ήλπιζαν ως την τελευταία στιγμή ότι θα συνέχιζαν να λειτουργούν έστω με click away. Πλέον, ο τζίρος των περίπου 600-800 εκατ. Ευρώ, από τις τελευταίες εβδομάδες των εκπτώσεων, βρίσκεται στον «αέρα» και οι φορείς του κλάδου ευελπιστούν ότι οι μέρες αυτές θα μεταφερθούν στο Μάρτιο, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν….

Θύμα της ανασφάλειας που φέρνει η επιβολή νέου, σκληρού lockdown στην Αττική και το Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,72% στις 756,88 μονάδες.  Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασαν τους επενδυτές που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, καθώς η αβεβαιότητα επιστρέφει στην αγορά. Συγκεκριμένα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,12%, στις 1.803,96 μονάδες, ενώ αντίστοιχα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 1,58% στις 1.071,32 μονάδες.

Ισχυρό χτύπημα στις τράπεζες

Σφοδρότερο ήταν το σφυροκόπημα στις τράπεζες, καθώς ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,27% στις 447,78 μονάδες. Ως προς τις επιμέρους μετοχές, οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν οι τράπεζες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 6,20%, η Alpha Bank χαμηλότερα κατά -5,72% , η Εθνική Τράπεζα κατά 5,11% και η Eurobank κατά 4,91%. Πτώση άνω του 3% κατέγραψαν επίσης οι Titan, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει διαθέσει το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων για να στηρίξει τους πληττόμενους κλάδους, όμως η απόφαση για το νέο καθολικό lockdown στην Αττική, βάζει επί της ουσίας στον «πάγο» το 48% του ΑΕΠ για τις επόμενες δυόμιση εβδομάδες, ενώ η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανό να «παγώσει» άλλο ένα 9% του ΑΕΠ. Η ζημιά σε μηνιαία βάση θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ και στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται νέα σενάρια για τον Προϋπολογισμό. Μέσα σε αυτό το δραματικό κλίμα, ψάχνουν χρήματα για να δώσουν “ανάσα” στους πληττόμενους.

Παρατάσεις, όχι νέα μέτρα

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων δεν δρομολογούνται. Ωστόσο, τα «εργαλεία» που έχουν ενεργοποιηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας, θα παραταθούν πέρα από το αρχικό σενάριο εργασίας κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πιθανότατα θα καλύψουν το πρώτο 5μηνο- 6μηνο του 2021.

Περίπου 1,5 δισ ευρώ ρευστότητα το Μάρτιο και τον Απρίλιο από τους δύο γύρους Επιστρεπτέας

Τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ για την επιδότηση παγίων δαπανών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων

Γύρω στα 470 εκατ ευρώ εγγυημένα δάνεια σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις

Απαλλαγή και «κούρεμα» από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, κύριας και φοιτητικής κατοικίας

Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αφορολόγητα ποσά

Αναστολές συμβάσεων εργασίας και επιδότηση μισθών- εισφορών μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που εκπνέουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα

Νέα αναστολή ως το καλοκαίρι των πληρωμών φορολογικών- ασφαλιστικών οφειλών που είχαν «παγώσει» ως τον Απρίλιο

Νέο «πάγωμα» των επιταγών που λήγουν το Μάρτιο και τον Απρίλιο

Φόβοι για λουκέτο στο 50% των εμπορικών επιχειρήσεων

«Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο “lockdown” θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, ζητώντας διεύρυνση και ενίσχυση της “ομπρέλας” των μέτρων στήριξης, έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να μην εξελιχθεί σε βαθιά οικονομική κρίση.

Η εστίαση ζητάει μέτρα στήριξης

Στο ίδιο μήκος κύματος οι φορείς της εστίασης, που επιμένουν στις σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις τους, ζητούν μέτρα στήριξης πέρα από τα όσα έχουν ανακοινωθεί (“ενέσεις” μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής), “βλέποντας” ότι το άνοιγμα τους πάει ακόμα πιο πίσω, στις αρχές Μάη και υπό την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα παρουσιάσουν τη βελτίωση που προσδοκάται. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 80.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 330.000 εργαζόμενους.

Κομμωτήρια: Εχουν χάσε περί το 60% του τζίρου τους

Η ανακοίνωση για το νέο lockdown προκάλεσε «μούδιασμα» και στον κλάδο κομμωτηρίων- κουρείων. Μόνο στην Αττική δραστηριοποιούνται περίπου 10.000 τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ οι φορείς του κλάδου σημειώνουν ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας ως σήμερα, έχουν απωλέσει περί το 60% του τζίρου τους.

Στο γυμναστήριο με μάσκα

Γυμναστήρια

Τα γυμναστήρια κατέβασαν για δεύτερη φορά ρολά τον περασμένο Νοέμβριο και, όπως είπε σε πρόσφατο μήνυμά του προς τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, οι συγκεκριμένοι χώροι θα είναι από τους τελευταίους που θα ανοίξουν, καθώς θεωρούνται «το πιο επικίνδυνο μέρος για τη μετάδοση του κορωνοϊού». Οι γυμναστές από την άλλη, υποστηρίζουν πως έχουν στα χέρια τους έρευνες που δείχνουν πως μπορεί να είναι ασφαλής χώρος αν τηρηθούν κάποια μέτρα. Οπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους κλάδους, οι επιχειρηματίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «σκοτάδι», καθώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο για το πότε ακριβώς θα μπορέσουν οι χώροι τους να υποδεχθούν ξανά ασκούμενους.

Θα μπορέσουν τα γυμναστήρια, όταν επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, να αντισταθμίσουν τον τεράστιο όγκο εξόδων; Όπως πάντως λένε οι ίδιοι, πιο ευνοημένοι μελλοντικά θα είναι οι μικρότεροι χώροι, στους οποίους γίνονται προσωπικές προπονήσεις, «γιατί οι πελάτες θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια».

Αν και το μέλλον των γυμναστηρίων είναι αβέβαιο, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν σταματούν ούτε στιγμή να υποστηρίζουν πως η γυμναστική αποτελεί μια ουσιαστική διέξοδο για το σώμα και το πνεύμα αυτή την δύσκολη περίοδο. Κι αν σε κάτι μπορεί να ελπίζουν, είναι η απότομη στροφή των πολιτών στη γυμναστική και σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που όπως φαίνεται, είναι το μεγαλύτερο, το πιο ισχυρό όπλο τόσο για τον ιό, όσο και για τα αρνητικά συναισθήματα που θα μας αφήσει αυτή η πρωτόγνωρη, “μαύρη” εποχή της ιστορίας…

Στο γυμναστήριο με μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις