Με αφορμή τις καταγγελίες που γίνονται όλο το περασμένο διάστημα για σεξουαλικές, λεκτικές και εργασιακές κακοποιήσεις η Τάμτα δήλωσε στην εκπομπή Πάμε Δανάη: “Χάρηκα πάρα πολύ που οι γυναίκες μίλησαν. Υπάρχει προφανώς και λύπη μέσα σε αυτές τις ιστορίες. Άργησε ίσως πολύ και ήταν καιρός να βγουν πράγματα στη δημοσιότητα όχι για να στεναχωρηθούν οικογένειες, αλλά είναι ένα αναγκαίο κακό για να βάλουν κάποιο άνθρωποι μυαλό και από εδώ και πέρα να σκεφτούν περισσότερο. Είμαι υπερβολικά υπερήφανη για όλες αυτές τις γυναίκες αλλά και τους άντρες που έχουν βγει και έχουν μιλήσει για τις οδυνηρές εμπειρίες τους και τους στηρίζω με τα όλα μου.
H ίδια μάλιστα παραδέχθηκε πως μπήκε κι εκείνη σε διαδικασία να σκεφτεί πράγματα που έχει ζήσει στο χώρο της και να διαπιστώσει ότι ήταν λάθος: “Συνέβαιναν πράγματα τα οποία κι έμενα με πείραζαν αλλά σκεφτόμουν πως είναι δεδομένα. Μετά σκέφτεσαι διπλά τι σου έχει συμβεί και συνειδητοποιείς ότι δεν θα έπρεπε να θεωρούμε τέτοιες συμπεριφορές δεδομένες. Θα έπρεπε να είχα μιλήσει τότε όμως τώρα δεν έχω κανένα λόγο να αναφερθώ στα συγκεκριμένα γεγονότα. Όλα ξεκινάνε από την Παιδεία και είναι πάρα πολύ σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από πολύ νωρίς τα δικαιώματά τους” είπε χαρακτηριστικά.
Καταγγελίες ηθοποιών: Σαρωτικό… τσουνάμι
Οι καταγγελίες περί σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης στο χώρο του θεάματος συνεχίζονται. Η ηθοποιός Ελένη Τζώρτζη μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος στη συνέχεια την απέλυσε καθώς όπως λέει και η ίδια «δεν έκανε τη… δουλειά του». Ενώ ο Δημήτρης Μαραθώνιος αποκάλυψε την δική του τραγική εμπειρία. Σε συνέντευξη στο Happy Day η Ελένη Τζώρτζη δήλωσε: «Η δουλειά του ηθοποιού δεν είναι επίδειξη εξουσίας και παιχνίδι εξουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας καλύπτει εμάς, τις γυναίκες ειδικότερα, από την κακοποίηση αυτού του είδους. Φτάσαμε στο σημείο η πολιτισμένη κοινωνία μας να θεωρεί κακούργημα τον βασανισμό των ζώων με δέκα χρόνια κάθειρξη και θεωρεί πλημμέλημα τη σεξουαλική κακοποίηση. Πώς θα αποδείξω εγώ ότι με είχε κλειδώσει κάποιος μέσα σε ένα δωμάτιο και προσπαθούσε να με βιάσει;
Είτε το κατάφερε είτε όχι, πείτε μου πώς θα το αποδείξω. Γιατί δεν ήξερα, όπως μου είπε, πώς γίνονται οι καριέρες». «Και του απάντησα ότι αν ήθελα να κάνω τέτοιου είδους καριέρα, θα την έκανα όταν ήμουν 20 και είχα άγνοια. Στα 45 μου πας να μου επιβάλλεις αυτό το πράγμα και νομίζεις ότι θα το ανεχτώ; Μπορεί να σε πάρει και το 166, θα σε δείρω, άνοιξέ μου την πόρτα να φύγω. Την άνοιξε, έφυγα και με απέλυσε. Την επόμενη φορά που με ζήτησε ένας άλλος σκηνοθέτης, του απάντησε όποια άλλη θέλεις από το ελληνικό θέατρο εκτός από αυτή. Για ποιο λόγο; Δεν έκανα τη δουλειά μου; Δεν έκανα τη δική του τα δουλειά».
Ο Δημήτρης Μοθωναίος είπε στη Φαίη Σκορδά:
«Ακούω πάρα πολλά πράγματα, τα οποία με θυμώνουν. Πραγματικά δεν μπορώ να δεχτώ το σχόλιο “Γιατί τώρα”. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με πολλή αγάπη, πολύ δομημένη. Οι γονείς μου καθηγητές, με μεγάλωσαν με αγάπη. Υπήρχε πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε πολύ μικρή ηλικία και εγώ δεν το αναγνώριζα ως κακοποίηση. Ξεκίνησε από τα 6 κατ’ εξακολούθηση. Έκανε πράγματα τα οποία δεν μπορούσα και εγώ ο ίδιος να τα αντιληφθώ ως κακοποίηση … αισθανόμουν ότι ο άνθρωπος αυτός με αγαπάει πάρα πολύ. Είναι μνήμες που είναι θαμμένες μέσα στο σώμα.
Έχω κάνει 11 χρόνια ψυχανάλυση για να δουλέψω αυτό που μου έχει συμβεί. Αναμνήσεις έχουν μπλοκαριστεί. Αυτός είναι ο μηχανισμός όταν συμβαίνει σε μία μικρή ηλικία. Εμένα αυτό με τρόμαξε. Ότι αγνοούσα όλα αυτά τα περιστατικά ήταν πίσω θαμμένα στο μυαλό μου και όταν συνέβη κάτι πολύ χειροπιαστό που δεν μπορούσα να το αντικρούσω σε μία ηλικία μεγάλη, όταν ήμουν 26 χρόνων πια, τότε θυμήθηκα. Ήρθε ξανά αυτός ο άνθρωπος με προσέγγισε με έναν τρόπο και έκανε μία συγκεκριμένη κίνηση».
Μοθωναίος: «Σε μεγάλη ηλικία κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος με κακοποιούσε»
Ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας «Όταν ήμουν μικρός δεν καταλάβαινα τίποτα. Έχω εικόνες διάσπαρτες να με πηγαίνει για μπάνιο σε μία παραλία και να ξαπλώνει δίπλα μου σε μία πετσέτα και μετά δεν θυμάμαι τίποτα. Αυτό ήταν κάτι που δούλευε πάντα μέσα μου για αυτό και υπήρχε και μία περίοδος που μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω αυτό το σύννεφο που υπήρχε και που με ακολούθησε στην πορεία μου και διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Και την ταυτότητά μου ως ανθρώπου. Δεν έχω καμία ενοχή απέναντι στην σεξουαλικότητα. Δεν λέω ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητα μου αλλά δεν μπορώ να ξέρω και πως θα ήμουν αυτό δεν είχε συμβεί στην πορεία της ζωής μου.
https://www.youtube.com/watch?v=zBWFTKM7mmY