Τραμπ twitter: Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα παραμείνει κλειστό για τον τέως Αμερικανό πρόεδρο για πάντα.
Η αγάπη του απελθόντα Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το twitter είναι γνωστή. Το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσε τον κύριο μοχλό της πολιτικής του επικοινωνίας και προβολής για όλο το διάστημα της προεδρικής θητείας του. Ο σύντομος και «φωτογραφικός» του λόγος ταίριαξε απόλυτα με το στυλ και την ιδιοσυγκρασία του Τραμπ. Επρόκειτο για μεγάλο έρωτα, καθώς και το twitter επαιρόταν πως ήταν το κυρίως μέσο επικοινωνίας του πλανητάρχη. Όλα αυτά μέχρι τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 όταν οπαδοί του Τραμπ κατόπιν παραίνεσής του μέσω twitter αρχικά πορεύθηκαν προς και στη συνέχεια κατέλαβαν το αμερικανικό Καπιτώλιο.
Τα όσα ακολούθησαν είναι λίγο πολύ γνωστά. Με αλλεπάλληλα τουίτ του ο Τραμπ προσπάθησε να κατευνάσει την κατάσταση, αλλά όχι να αναλάβει την ευθύνη. Στο τελευταίο μήνυμά του έγραφε: «Αυτά είναι τα πράγματα και τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν μια ιερή μεγάλη εκλογική νίκη ανεπιθύμητα και βιαίως αποσπάται από μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Θυμηθείτε αυτήν την ημέρα για πάντα!». Συνεπεία όλων των ανωτέρω το twitter απέκλεισε προσωρινά τον Αμερικανό πρόεδρο με την αιτιολογία της υποκίνησης βίας και ταραχών.
Τραμπ twitter: Δια βίου απαγόρευση
Με πρόσφατη, ωστόσο, ανακοίνωσή της, η διεύθυνση του twitter διευκρίνισε πως δεν θα επιτρέψει ξανά στον Τραμπ να χρησιμοποιήσει το μέσο, ακόμη και αν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Σύμφωνα με τους κανόνες μας, όταν αποκλείεστε από την πλατφόρμα, αποκλείεστε από την πλατφόρμα, είτε είστε σχολιαστής, είτε οικονομικός διευθυντής, είτε πρώην ή εν ενεργεία πολιτικός» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Νεντ Σέγκαλ, στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC Financials. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παράλληλα, διέγραψε πολλούς λογαριασμούς εξτρεμιστών που στήριζαν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 70.000 που συνδέονταν με το συνωμοσιολογικό κίνημα QAnon.Η απόφαση για τον αποκλεισμό Τραμπ- ο λογαριασμός του οποίου ακολουθείτο από 88 εκατομμύρια χρήστες- δεν άρεσε σαφώς στους υποστηρικτές του, αλλά ούτε και ορισμένους υπερασπιστές των διαδικτυακών ελευθεριών, οι οποίοι θεώρησαν την κίνηση ως ένδειξη της υπέρμετρης ισχύος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τραμπ twitter: Ένα επικό tweet
Πολλά είναι αυτά που θεωρούνται επικά tweets του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ήταν όταν πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος απαλλάχθηκε και από τις δύο κατηγορίες τις οποίες του προσάρτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων περί κατάχρησης εξουσίας και περί παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Τότε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Τραμπ έκανε ένα ποστάρισμα στο twitter, όλο… νόημα. Βάζοντας το εξώφυλλο του Time, ανάρτησε το φέιγ βολάν που φέρει το επίθετό του και το 2020, εν όψει των φετινών εκλογών. Στο ποστ εμφανίζονται ωστόσο σταδιακά τα ίδια φέιγ βολάν με ημερομηνίες από τις επόμενες εκλογές. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται συγκεκριμένα, με το φέιγ βολάν και την ημερομηνία να αλλάζει ανά τετραετία, όποτε και διεξάγονται εκλογές, φτάνοντας ως το έτος… 9.000! Στο τέλος μηδενίζει το κοντερ και γράφει: «Trump 4ever», δηλαδή… πρόεδρος για πάντα.
Τραμπ twitter: Τα γερμανικά σχόλια
Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και των Γερμανών σχολιαστών. Τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από το twitter με το κλείδωμα του διάσημου προσωπικού του λογαριασμού σχολίασε τότε στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρώντας: «Το κλείδωμα του λογαριασμού στο twitter του Αμερικανού προέδρου είναι, όπως φαίνεται για την ώρα, πολύ πιο αποτελεσματικό από τα συνταγματικά όργανα. Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχουν αντίστοιχες διεθνείς πλατφόρμες (…) Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πλατφόρμες δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί αλλά ιδιωτικές εταιρείες -και ως τέτοιες είναι καταρχήν φορείς θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν (για όλους) και σε αυτούς ανήκουν η αποφυγή παρακίνησης σε βία όπως και η μη δημοσίευση ποινικά κολάσιμου περιεχομένου (…) O Tραμπ με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι στην πραγματικότητα φορέας δικαιωμάτων -υποχρεούται να τα θεσπίζει. Παρόλα αυτά και για τον ίδιο παραμένει ανοιχτή η δικαστική οδός, που του αρέσει τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα πολλά συνηγορούν στο να δοθεί χώρος στην ελευθερία. Από την τερατώδη συμπεριφορά ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημοκρατίας δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά γενικοί κανόνες. Ωστόσο ένα πράγμα παραμένει σαφές: Το κράτος δεν πρέπει να απαλλαγεί από την ευθύνη του -ειδικά απέναντι σε εκείνους που μερικές φορές είναι πιο ισχυροί από αυτό».