Θεσσαλονίκη lockdown: «Τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε πόλη αναλύθηκαν λεπτομερώς και καταλήξαμε να μην εισηγηθούμε lockdown».
Σχολιάζοντας τη διασπορά κορονοϊού ανά την Ελλάδα και τις «κόκκινες ζώνες», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξδάκτυλος, τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί δεν έχουν εισηγηθεί ένα γενικευμένο lockdown. «Τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε πόλη αναλύθηκαν λεπτομερώς και καταλήξαμε να μην εισηγηθούμε lockdown», είπε συγκεκριμένα, στο Mega.
Σαφής ήταν η απάντησή του σχετικά με την πιθανότητα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική όλη την εβδομάδα, τονίζοντας πως: «Δεν ετέθη κάτι τέτοιο». Αναφορικά στο Ρέθυμνο σημείωσε ότι «έχει κάποια αυξημένα στοιχεία αλλά στο επίπεδο που έχουμε πει, έχει βέβαια πρόβλημα όλος ο νομός. Δεν είναι σταθερός αυξημένος μέσος όρος στη Θεσσαλονίκη. Άλλοτε έχουμε περισσότερο, κι άλλοτε λιγότερο ιικό φορτίο. Κι ο μέσος όρος μας επιτρέπει να περιμένουμε για λίγο, με την ελπίδα να βελτιωθεί».
Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown στην Αττική, ξεκαθάρισε τα εξής: «Αναμένουμε την πρώτη εβδομάδα να έχουμε αύξηση. Από τη δεύτερη αναμένουμε σταθεροποίηση για να ακολουθήσει η πτώση. Δεν θέλω να προκαταλαμβάνω από τώρα την κατάσταση. Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γιατί η απoγραφή ήταν έγκαιρη».
Σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης κρουσμάτων στην Αττική
Την εικόνα έξαρσης, που οδήγησε και στην απόφαση για επαναφορά του ολικού lockdown στην Αττική, αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο. Ενδεικτικά της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο ήταν και τα αποτελέσματα της μελέτης των αστικών λυμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση, επισήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες.