Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός εμβόλιο διπλωματία: Το πιο περιζήτητο προϊόν
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός εμβόλιο διπλωματία: Το πιο περιζήτητο προϊόν

Κορονοϊός εμβόλιο διπλωματία: Στην ουσία το εμβόλιο του κορονοϊού είναι σήμερα το πιο περιζήτητο προϊόν του πλανήτη. Και ως εκ τούτου νόμισμα της διεθνούς διπλωματίας.

Τη στιγμή που η… παλαιά Δύση ερίζει για τις ποσότητες των παραγομένων εμβολίων και τη στρατηγική διανομής τους αναλωνόμενη σε εθνικιστικά παιχνίδια, στην Ανατολή παίζεται ένα άλλο παιχνίδι. Η Ινδία, που είναι η πλέον παραγωγική χώρα στον τομέα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, χαρίζει εκατομμύρια δόσεις σε γειτονικά της κράτη ανεξάρτητα από την ποιότητα των σχέσεων που έχει μαζί τους. Δεν πρόκειται για κάποιο είδος ινδουιστικής φιλοσοφίας που βρίσκει την έμπρακτη εφαρμογή του στην πολιτική. Η Ινδία επιχειρεί να ανταγωνιστεί την Κίνα, που μετέτρεψε τα εμβόλια σε κεντρική διπλωματική της στρατηγική. Λίγο πιο δυτικά, τα «ματσωμένα» από το πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγοράζουν εμβόλια και τα χαρίζουν στους συμμάχους τους, όπως οι εμίρηδες χάριζαν ρολόγια στις παλιές ελληνικές ταινίες.

Στην ουσία το εμβόλιο του κορονοϊού είναι σήμερα το πιο περιζήτητο προϊόν του πλανήτη. Και ως εκ τούτου νόμισμα της διεθνούς διπλωματίας. Όσοι το έχουν το χρησιμοποιούν για κερδίσουν θετική στάση, να εξευμενίσουν και να επανορθώσουν τις σχέσεις με τους γείτονές τους. Ή να κερδίσουν στρατηγικά ανταλλάγματα μεσοπρόθεσμα. Η Ινδία έστειλε εμβόλια στο Νεπάλ για να το αποσπάσει από την επιρροή της Κίνας. Η Σρι Λάνκα εκμεταλλευόμενη την κόντρα Ινδίας-Κίνας παίρνει δωρεάν εμβόλια και από τους δύο.

Εμβόλιο

Κορονοϊός εμβόλιο διπλωματία: Μια επικίνδυνη στρατηγική

Η στρατηγική αυτή δεν είναι ακίνδυνη. Η Ινδία και η Κίνα, και οι δύο κατασκευάστριες χώρες εμβολίων που προμηθεύουν ολόκληρο τον πλανήτη, διαθέτουν επίσης και τεράστιους πληθυσμούς, που έχουν επίσης ανάγκη από εμβόλια. Αν και καμιά από τις χώρες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής πρόβλημα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι λαοί τους παρακολουθούν τους ηγέτες τους να πουλούν –ή να χαρίζουν- εμβόλια στο εξωτερικό. Οι χώρες-δωρητές, κάνουν τις προσφορές τους σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και άλλα πλούσια κράτη συσσωρεύουν τις παγκόσμιες προμήθειες των εμβολίων.

Τα φτωχότερα κράτη προσπαθούν με όποιον τρόπο μπορούν να πάρουν κάποιες δόσεις στα χέρια τους, μια απόκλιση που ο ΠΟΥ προειδοποιούσε πρόσφατα ότι έχει φέρει τον πλανήτη «στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας». Με τα συστήματα υγείας να δοκιμάζονται όπως ποτέ στο παρελθόν, πολλές χώρες είναι πρόθυμες να πάρουν ό,τι τους προσφέρεται –και οι δωρητές δεν βγαίνουν χαμένοι από αυτές τις συμφωνίες.

Εμβόλιο

 

Κορονοϊός εμβόλιο διπλωματία: Η Κίνα στην πρωτοπορία

Η Κίνα είναι μία από τις πρώτες χώρες που αξιοποίησαν τα εμβόλια ως διπλωματικό όπλο, δίνοντας ήδη από πέρσι την υπόσχεση να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα κράτη –τότε ακόμη δεν είχε καν προλάβει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η ασιατική υπερδύναμη ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 300.000 δόσεις στην Αίγυπτο. Από την πλευρά της η ινδική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να κερδίσει θετική δημοσιότητα μέσω δωρεών εμβολίων σε χώρες όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, αν και οι συγκεκριμένες χώρες έχουν κάνει και δικές τους προμήθειες.

Για την Ινδία, η «μαλακή ισχύς» του εμβολίου είναι ένας τρόπος να ανταγωνιστεί την Κίνα, η οποία εδώ και χρόνια προσεγγίζει τους γείτονές της: Τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, το Νεπάλ και άλλα κράτη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προχωρούν τους εμβολιασμούς των κατοίκων τους με ταχύτητα μικρότερη μόνο από το Ισραήλ, έχουν αρχίσει να δωρίζουν τα κινεζικά εμβόλια που προμηθεύονται σε κράτη τα οποία παρουσιάζουν κάποιο στρατηγικό ή εμπορικό συμφέρον. Μεταξύ άλλων, η χώρα έχει δωρίσει από 50.000 δόσεις στις Σεϋχέλλες και την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις