Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι στη Βρετανία, θεωρώντας πως ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση της πανδημίας ανοίγεται σταδιακά μπροστά τους. Ο λόγος για τη στάση αυτή εδράζεται στην επιτυχή πορεία του εμβολιασμού, αλλά και στα αυξανόμενα επίπεδα ανοσίας που καταγράφονται. Ειδικότερα, ήδη σχεδόν 14 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμόδιων βρετανικών υγειονομικών αρχών, τέσσερις στους δέκα έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία.
Σε αυτήν την ομάδα συγκαταλέγονται όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό ή όσοι έχουν λάβει δόση του εμβολίου. Όσοι βρίσκονται σε αυτήν την κατηγόρια, αυτομάτως διαθέτουν «ασπίδα» θωράκισης για ένα χρονικό διάστημα απέναντι στη φονική νόσο. Την ίδια στιγμή, αναδύεται η προσδοκία για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ιικού φορτίου στην κοινότητα. Ήδη πάντως ο δείκτης μεταδότικότητας R, στη Βρετανία, κυμαίνεται από το 0,7 έως το 0,9, που συνιστά χαμηλό εξαμήνου, καθώς για πρώτη φορά από τον Ιούλιο έπεσε κάτω από το 1.
Βρετανία κορονοϊός μετάλλαξη: Προβληματισμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Παρόλα αυτά η διατήρηση της ανοσίας παραμένει υπό αίρεση, καθώς οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και ο γηραιότερος πληθυσμός παρουσιάζει αυξημένη ευαλωτότητα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε προκύπτει η επαναμόλυνση από κορωνοϊό, ενώ από την άλλη πλευρά δεν παρουσιάζουν όλα τα εμβόλια την ίδια αποτελεσματικότητα απέναντι στις παραλλαγές του ιού.
Η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό κινδυνεύουν από επαναμόλυνση από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανέβασε και πάλι το επίπεδο συναγερμού. Φανερή είναι η αγωνία που επικρατεί για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη Βρετανία καθώς έχει εντοπιστεί σε πάνω από 200 ανθρώπους και κινδυνεύει να ρίξει στο κενό την ανοσία. Αέρας αισιοδοξίας έπνευσε, ωστόσο, από το πόρισμα της μελέτης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την απόλυτη προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.