Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 αίτηση – πληρωμή: Ποιοι οι δικαιούχοι, ανοίγει η πλατφόρμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 αίτηση – πληρωμή: Ποιοι οι δικαιούχοι, ανοίγει η πλατφόρμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 αίτηση - πληρωμή: Χρονικό περιθώριο μέχρι 22 Φεβρουαρίου για την υποβολή αιτήσεων - Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

12.02.2021 | 09:10

Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην υποβολή των αιτήσεων για να διεκδικήσουν μερίδιο από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 η οποία θα “μοιράσει” 500 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Η απόφαση δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ κάτι που σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν εντός της ημέρας και οι δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες: η πλατφόρμα “τα έσοδά μου” για να γίνει η καταγραφή των εσόδων του Ιανουαρίου και η πλατφόρμα “my business support” για να γίνουν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όπως έγινε και με την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή, θα χρειαστούν δύο αιτήσεις και δύο υπουργικές αποφάσεις για να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Το πρώτο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε και περιέχει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πλατφόρμα θα ανοίξει άμεσα για να γίνουν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έως τις 22 Φεβρουαρίου) και στη συνέχεια θα βγει η απόφαση με την μαθηματική φόρμουλα υπολογισμού του ποσού που αναλογεί στον κάθε επαγγελματία. Αυτή τη φορά θα κυμαίνεται από 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της 6ης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι τα εξής:

1. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν σημαντική μείωση εσόδων (πιθανότατα και πάλι άνω του 20%) κατά τον μήνα Ιανουάριο και συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020. Η σύγκριση μήνα-μήνα θα γίνει μόνο για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ενώ οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία θα κάνουν τη σύγκριση με βάση τα έσοδα του Ιανουαρίου και του 1ου τριμήνου του 2020. Μεγάλη μείωση αναμένεται να παρουσιάσουν κυρίως επιχειρήσεις εστίασης αλλά και επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας που ουσιαστικά είχαν μηδενικό τζίρο μέσα στον Ιανουάριο.

2. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ (ενώ το μέγιστο ποσό θα διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ).

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους, θα λάβουν από 500 έως 1000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους

4. Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (και για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) το κατώτατο όριο θα διαμορφώνεται στα 1000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2000 ευρώ για επιχειρήσεις με έναν έως πέντε εργαζόμενους, στα 4000 ευρώ για επιχειρήσεις με έξι έως 20 εργαζόμενους και στα 8000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

5. Και η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα είναι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 50%

6. Eπεκτείνεται χρονικά η δέσμευση των επιχειρήσεων στο να μην προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2021.

Το κείμενο της απόφασης πρόσκλησης όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ:

1. Για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τίτλο “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι κάτωθι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19:

α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

αα) Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021.

ββ) Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

δδ) επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

εε) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

2. Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύνανται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου, οι οποίες:

α) Είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού 651/2014 (ΕΕ L 187/26-6-2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού 651/2014, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31-12-2019, υπό την προϋπόθεση ότι:

αα) δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και

ββ) δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

β) Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 1407/2013 (ΕΕ L351/1/24-12-2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2019-2021.

3. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:

αα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,

ββ) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδικός 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,

γγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.

Επιπροσθέτως, προ-συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Τα ως άνω υποβαλλόμενα στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους, με εξαίρεση τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021 που δύναται να τροποποιούνται μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παρ. 7.

Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

4. Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία αυτής ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι, συγκριτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμενων περιόδων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των επιχειρήσεων.

5. Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ και η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων.

6. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης.

Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού-ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

7. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα ως άνω συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 22η Φεβρουαρίου 2021.

8. Η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις αιτούσες επιχειρήσεις.

9. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ντύθηκε» στα λευκά το Παρίσι - Είχαν να δουν τόσο χιόνι τον Νοέμβριο από το 1968 12.02.2021 | 09:10
Σάλος με την Ειρήνη Παπαδοπούλου – Σε διαθεσιμότητα οι πιλότοι επειδή η τραγουδίστρια μπήκε στο πιλοτήριο 12.02.2021 | 09:10
Κτηματολόγιο: Μηνυτήρια αναφορά για κύκλωμα χρησικτησίας σε νησιά του Αργοσαρωνικού 12.02.2021 | 09:10
Τροχαίο στην Καβάλα - Αυτοκίνητο σφήνωσε ανάμεσα σε πεζοδρόμιο και είσοδο πολυκατοικίας 12.02.2021 | 09:10
Οίκος Fitch: Αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας, στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook 12.02.2021 | 09:10
Φαραντούρης: «Ο Πολάκης είναι καλός για δεύτερος ή τρίτος, όχι για να ηγηθεί, συννενοηθήκαμε;» 12.02.2021 | 09:10
Ζαχαράκη στο συνέδριο Νεολαίας του ΕΛΚ: «Στόχος μας ένα περιβάλλον φιλικό προς την οικογένεια και τα παιδιά» 12.02.2021 | 09:10
Ο Γεωργιάδης απαντά σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ: «Αυξήσαμε 74% τον προϋπολογισμό και λέτε ότι καταρρέει;» 12.02.2021 | 09:10
Exit mobile version