Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα – διερευνητικές: Στον “αέρα” ο διάλογος μετά τη στροφή Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα – διερευνητικές: Στον “αέρα” ο διάλογος μετά τη στροφή Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά τώρα - διερευνητικές: Η Αθήνα έθεσε τις ημερομηνίες στην Τουρκία για την συνέχιση του διαλόγου που "ναρκοθετεί" ο Ερντογάν.

Ξανά στο “κόκκινο τα ελληνοτουρκικά – Οι ακραίες δηλώσεις βάζουν σε κίνδυνο τις διερευνητικές 

Με την πλάτη στον τοίχο – και δεν πρόκειται για κλισέ δημοσιογραφική ατάκα – βρίσκεται η Τουρκία τον τελευταίο μήνα, ψάχνοντας μανιωδώς το εξιλαστήριο θύμα για να επιτεθεί, καθώς δεν… την παίρνει να ξεσπάει στην Ουάσινγκτον μέχρι να αποκτήσει τουλάχιστον μια ξεκάθαρη εικόνα για την κυβερνητική πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν, τρέχει να αποκτήσει συμμαχίες μέσω των συμφωνιών που συνάπτει για εξοπλιστικά προγράμματα με διάφορες χώρες. Το γεγονός αυτό δείχνει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την ίδια επιθετική ρητορική την οποία όμως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει η Αθήνα.

Η στροφή ωστόσο στα “βρώμικα παιχνίδια” βάζει σε κίνδυνο την συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα έχει στείλει τις ημερομηνίες στην Άγκυρα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει πάρει κάποια απάντηση. Ο Τούρκος πρόεδρος που έχει κάνει κάποια βήματα προς την εκτόνωση της κρίσης που είχε σαν αποτέλεσμα να καθίσουν οι δύο χώρες μετά από πέντε χρόνια στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο στην συνέχεια άλλαξε ρότα.

Αποκορύφωμα οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου νωρίτερα, που επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Κύπρο, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και με προσωπική επίθεση: «Εγώ λέω ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον Μητσοτάκη και εκείνος προκαλεί. Θα γινόταν η δεύτερη συνάντηση (σ.σ. των διερευνητικών επαφών). Πώς να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί σου; Μητσοτάκη, σταμάτα να με προκαλείς. Να γνωρίζεις τα όρια σου. Αν συνεχίσεις έτσι δεν καθόμαστε μαζί σου στο ίδιο τραπέζι. Οι ισχυροί στους οποίους στηριζόσασταν σας εγκατέλειψαν. Δεν έχεις να περιμένεις τίποτα από κανέναν. Θα γνωρίσεις καλά του τρελούς Τούρκους».

Πιέσεις από ΗΠΑ, άθλια οικονομική κατάσταση

Η αλλαγή Ερντογάν, έχει να κάνει με τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ λόγω των S-400 αλλά και από την δραματική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Μάλιστα, πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι προκλήσεις σε ρητορικό επίπεδο και το επόμενο διάστημα από την στιγμή που γνωρίζει πως είναι δύσκολο να του επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. λόγω κυρίως της στάσης του Βερολίνου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την σκληρή ανακοίνωση της Άγκυρας εναντίον του φόρουμ “φιλία” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την συμμετοχή επτά υπουργών εξωτερικών της ανατολικής Μεσογείου. “Το δίδυμο (Ελλάδας – Ελληνοκύπριοι) απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας προσπαθώντας να εμποδίσει τη θετική ατζέντα που προσπαθεί η Ε.Ε.”

Ελληνοτουρκικά τώρα: Μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η χώρα μας “δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν”. Παράλληλα όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, η χώρα μας συνεχίζει να ενισχύει τις συμμαχίες της ενισχύοντας συνεχώς τις δίκαιες ελληνικές θέσεις. “Αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια για να ενισχύσουμε το δίκαιο των θέσεων μας. Ταυτόχρονα, όπως συζητήσαμε πριν, διευρύνουμε το πλέγμα των συμμαχιών μας συνομιλώντας με χώρες που βλέπουν τον κόσμο μέσα από την ίδια ματιά, μέσα από το ίδιο οπτικό πρίσμα που το βλέπουμε εμείς”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μία κίνηση που δείχνει πως η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας γίνεται ακόμη ισχυρότερη. “Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς κανείς να μπορεί όμως ποτέ να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι ισχυρότατη”. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις ακραίες φωνές που υπάρχουν στην χώρα οι οποίες δεν είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. “Στο εσωτερικό της χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που να οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων”.

 Ελληνοτουρκικά τώρα: Ο Δένδιας απαντά στην οργισμένη ανακοίνωση της Τουρκίας

«Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουδήποτε εκβιασμούς,» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ’ αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το «Φόρουμ Φιλίας» με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το «Φόρουμ Φιλίας» δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ’ αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους». Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμό «ειρηνευτικές επιχειρήσεις»».

Θέμα αρχής η ειρηνική επίλυση των διαφορών

Άλλωστε, όπως τόνισε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει». Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην κυβέρνηση, καθώς και στο λαό του Ιράκ. Τέλος, ευχαρίστησε το Ιράκ για τη συμβολή του στη στήριξη των ελληνικών θέσεων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. «Η Ελλάδα, στο πνεύμα της αμοιβαιότητας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράκ, αρχής γενομένης από τα θέματα του Ιράκ στην ΕΕ».

Κυριάκος Μητσοτάκης Ιρακινός ΥΠΕΞ

Ο διάλογος μοναδικό μέσο επίλυσης των ζητημάτων

Ιστορικές χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και τόνισε πως η χώρα του εκτιμά ιδιαιτέρως τη στήριξη της χώρας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Η καταπολέμηση του Νταές (Daesh) συνεχίζεται με τη στήριξη πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που ήταν πάντα παρούσα και στα πλαίσια της διεθνούς συμμαχίας», σημείωσε. Όπως ανέφερε ο κ. Χουσεΐν, το Ιράκ θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και οι σχέσεις αυτές να «βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στη μη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και την επιλογή του διαλόγου ως το μοναδικό μέσο για την επίλυση των ζητημάτων».

Σταθερότητα

«Η σταθερότητα στο Ιράκ σημαίνει σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε. «Όταν υπήρχε τρομοκρατική επίθεση στο Ιράκ, αποσταθεροποιήθηκε όλη η περιοχή και απειλήθηκε η διεθνής ειρήνη. Η σταθερότητα του Ιράκ συμφέρει όλη την περιοχή». Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των εμπορικών σχέσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο Ιράκ. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ ανέφερε μάλιστα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην πόλη Βασόρα, όπου υπάρχει λιμάνι.

Ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στο Ιράκ

«Χρειαζόμαστε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στο Ιράκ, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ. Οι ελληνικές εταιρίες έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις εμπειρίες». Τέλος, στις διευρυμένες συζητήσεις, τέθηκε και το ζήτημα του μεταναστευτικού ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Ο κ. Χουσεΐν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποδοχή χιλιάδων Ιρακινών μεταναστών στην Ελλάδα και ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο το θέμα της ιρακινής παροικίας στην Ελλάδα και το πώς μπορεί να στηριχθεί, αλλά και το θέμα των εθελοντικών επιστροφών.

Φίλης: Τα κέρδη της Ελλάδας από το Φόρουμ Φιλίας

https://www.youtube.com/watch?v=u1qbNcrASV4

Οργή Τουρκίας για το Philia Forum

“Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε φόρουμ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, την βασική χώρα στην περιοχή του, και τους Τουρκοκύπριους, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιφέρεια”, αναφέρει σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάμι Ακσόι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για το Philia Forum, που διεξήχθη την Πέμπτη στην Αθήνα και το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν οι επτά συμμετέχουσες χώρες.

Ο Ακσόι κατηγορεί τον Νίκο Δένδια ότι συκοφάντησε και εξαπέλυσε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται Φόρουμ Φιλίας, αλλά για φόρουμ ενάντια στην Τουρκία: “Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της Τουρκίας που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος αυτού του φόρουμ, οι οποίες φαινομενικά ‘δεν στρέφονται εναντίον κανενός’ αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας που βασίζεται στην εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, αντί για τη φιλία”.

‘Αυτή η στάση που επιδεικνύεται απέναντι στην Τουρκία είναι εχθρική’

“Εκείνοι που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη αγκαλιάζοντας πραξικοπηματίες για χάρη των δικών τους μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο, ο οποίος μπορεί δυνητικά να χωρίσει τη Συρία και το Ιράκ, και που έχουν παραμείνει σιωπηλοί για χρόνια σχετικά με την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, δεν πρέπει να υπερβούν τα όριά τους και να επικρίνουν τις ανθρωπιστικές και δίκαιες πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτή η στάση που επιδεικνύεται απέναντι στην Τουρκία είναι εχθρική, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσπάθειες για ειλικρινή και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται μέσω της πρότασης της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

Οι προσπάθειες του διδύμου των Ελλήνων/Κυπρίων να αποτρέψουν την ΕΕ από τη θέσπιση θετικής ατζέντας με την υποψήφια για ένταξη, Τουρκία και ο σχηματισμός πολιτικής που στηρίζεται σε άλλους, απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Καλούμε αυτούς τους δύο να ενεργήσουν με κοινή λογική και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να μην πέσουν θύματα των σχεδίων άλλων”.

Δείτε ακόμη
Επανάσταση 2021: Κανάρης, βάζοντας φωτιά στο Αιγαίο
Μητσοτάκης: Λάθος να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία
“Πόλεμος” για τους s400: “Δεν κάνουμε πίσω”, λέει η Άγκυρα, πιέζει η Ουάσιγκτον
Επανάσταση 2021: Εθνικές γαίες, η πατρίς αγνωμονούσα
200 χρόνια από την Επανάσταση: Οι “μπίλιες” της ιστορίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις