Θρεπτικές σαλάτες κατάλληλες για δίαιτα χωρίς το “βαρετό μαρούλι” μέσα για να γευτείτε και να δοκιμάσετε καινούργιες συνταγές και να τρώτε κάθε φορά ένα διαφορετικό φαγητό. Η υγεία και ο τρόπος διατροφής έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, καθώς αν δεν τρώμε υγιεινά αυτό αμέσως αποτυπώνεται στον οργανισμό αλλά και στο σώμα μας. Συνεπώς, δεν επιλέγουμε σαλάτες μόνο για να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες αλλά για να έχουμε και έναν λειτουργικό οργανισμό γεμάτο ενέργεια και υγεία.
Αυτές οι συνταγές είναι αρκετά εύκολες και θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε. Επιλέξτε μια φρέσκια σαλάτα που θα σας “πλημμυρίσει” με γεύση και όρεξη. Η διαδικασία είναι πολύ απλή… πλένετε, κόβετε και στην συνέχεια βάζετε τα υλικά σας σε ένα μεγάλο μπόλ. Επιπλέον, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς αλλά και παραλλαγές της αρέσκειας σας.
Σαλάτα με κουνουπίδι και κουσκούς
Η μεσογειακή κουζίνα είναι από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, και αυτή η νόστιμη σαλάτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σ’ ένα μπολ προσθέστε το κουσκούς και το κουνουπίδι. Για έξτρα γεύση μπορείτε να βάλετε ελιές καλαμών, μαϊντανό, λίγο κρεμμύδι και χυμό λεμονιού. Χρειάζεστε ένα τέλειο πιάτο; Αυτό είναι μια ιδανική επιλογή. Extra tip για το κουνουπίδι: Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά κι η γεύση του βρασμένου κουνουπιδιού μπορείτε να το ξεπλύνετε καλά και να το καταναλώσετε ωμό. Διαφορετικά ζεματίστε το σε βραστό νερό 1’-2’ και θα διαπιστώσετε πως η γεύση του δεν έχει καμία σχέση μ αυτή του βρασμένου.
Σαλάτα με κολοκυθάκια, %Bάνγκο και κόλιανδρο
Ονομάστε τη ως σαλάτα αίνιγμα. Είναι πολύ πιθανό να έχετε κουραστεί από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι. Μερικές φορές πρέπει απλά να πειραματίζεστε. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το κολοκυθάκι. Αποτελεί μια ωραία βάση για σαλάτα, επειδή έχει μια ήπια και δροσερή γεύση. Είναι τρυφερό και εύκολο να το χειριστείτε, αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μακριές λεπτές λωρίδες για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Σαλάτα με λάχανο, μήλο και σως ταχίνι και τζίντερ
Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να αγαπήσετε σ’ αυτή τη σαλάτα. Το dressing είναι γλυκό κι ελαφρύ. Έπειτα, το τραγανό λάχανο, το μήλο, το κρεμμύδι και η έξτρα προσθήκη αποξηραμένων φραγκοστάφυλων και πεκάν δημιουργούν μια πρωτότυπη σαλάτα. Σαλάτα με μαύρα φασόλια , κινόα, μάνγκο και αβοκάντο
Η σαλάτα αυτή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συνδυάζει διάφορα γευστικά και ιδιαίτερα λαχανικά κι αποτελεί μια έκρηξη γεύσεων στο στόμα σας. Μπορείτε να την ετοιμάσετε και να την αποθηκεύσετε για λίγες μέρες, αν δεν σχεδιάζετε να τη φάτε αμέσως. Στην περίπτωση αυτή στύψτε λίγο χυμό λεμονιού πάνω από το αβοκάντο για να αποφευχθεί να γίνει καφέ.
Σαλάτα με μούρα και ντοματίνια
Χάρη στα κόκκινα και κίτρινα ντοματίνια και τα μούρα πετυχαίνουμε ένα χαρούμενο και πολύχρωμο πιάτο. Προσθέστε σουσάμι, σκόρδο, τζίντζερ, σάλτσα σόγιας και μέλι, και έχετε ένα αναζωογονητικό και εμπνευσμένο από την Ασία πιάτο.
Σαλάτα με παντζάρια, γκρέιπφρουτ, καρύδια και μέντα
Η σαλάτα αυτή λειτουργεί και ως σνακ. Κόψτε μερικά παντζάρια και ένα γκρέιπφρουτ, προσθέστε λίγα καρύδια και φύλλα μέντας κι έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο και γευστικό πιάτο. Συνδυάστε το με ένα ποτήρι ελαφρύ λευκό κρασί και καταναλώστε το σαν ένα σνακ αργά το απόγευμα πριν το δείπνο σας.
Σαλάτα με μελιτζάνα και μοτσαρέλα
Ακόμα κι αν είστε αρχάριος στην κουζίνα, τα γεύματά σας δεν πρέπει να είναι απλά. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτή τη συνταγή είναι ένας ζεστός φούρνος και ένας δίσκος ψησίματος. Ψήνετε την μελιτζάνα στον φούρνο με διάφορα καρυκεύματα της επιλογής σας και καλό θα ήταν να την αφήσετε να κρυώσει λίγο πριν την φάτε. Αυτό το πιάτο είναι νόστιμο ακόμα και κρύο. Προσθέτετε φρέσκια μοτσαρέλα και καλή σας όρεξη!
Σαλάτα με ραπανάκι, κόκκινο κρεμμύδι και αρακά
Πήρατε ποτέ μια μεγάλη, όμορφη δέσμη ραπανάκια και έπειτα δυσκολευόσασταν να τα προσθέσετε στο μαγείρεμα; Δεν είστε οι μόνοι. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να χειριστείτε τα ραπανάκια στο μαγείρεμα με ουσιαστικούς τρόπους αλλά αυτή η σαλάτα θα σας λύσει τα χέρια.
Σαλάτα με παντζάρια, αβοκάντο και κατσικίσιο τυρί
Με την προσθήκη μικρών κύβων κατσικίσιου τυριού η σαλάτα αλλάζει εντελώς γεύση. Το κατσικίσιο τυρί έχει μια ιδιαίτερη γεύση και συνδυάζεται άψογα με το αβοκάντο και τα παντζάρια. Προσθέστε κι άλλα λαχανικά αν το επιθυμείτε για ένα πιο πλούσιο γεύμα.