Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Παγκόσμια Ημέρα Γάμου 2021: Εγώ πότε θα γίνω… νύφη;
PLUS

Παγκόσμια Ημέρα Γάμου 2021: Εγώ πότε θα γίνω… νύφη;

Παγκόσμια Ημέρα Γάμου 2021: Με σκοπό να τιμηθεί η ένωση του άντρα και της γυναίκας «εφ' όρου ζωής» ώστε να δημιουργήσουν οικογένεια, καθιερώθηκε και τιμάται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου.

Κι εγώ, πότε θα… γίνω νύφη; Είναι εκεί, λίγο μετά τα 30 που αυτό το ερώτημα βασανίζει τον γυναικείο πληθυσμό κυρίως, που προορίζεται να φέρει και το θείο δώρο της ζωής στον κόσμο. Στην “καταραμένη” όπως συχνά αποκαλείται χιουμοριστικά ηλικία, όπου επαγγελματικά υπάρχει μια σταθερότητα, η εικόνα ενός παραθαλάσσιου ξωκλησιού γίνεται… εφιάλτης! Και τα “πότε θα δω εγγονάκι”, αρχίζουν και τρυπάνε τα αυτιά. Όταν όμως μετά τα 12ωρα στο γραφείο μπορείς να απολαύσεις όπου θες το ποτό σου, να “φας” όλο το μισθό σε βλακείες και να πηγαίνεις όπου θέλεις, η απάντηση στο δίλημμα μοιάζει εύκολα. Ποτέ! Ελευθερία και τίποτε άλλο! Αλλά μετά… Οι υπέροχες φωνούλες που ολοένα ζητάνε, τα ματάκια που σε κοιτάζουν και λιώνεις, σου φωνάζουν πως η οικογένεια, είναι αξία. Η μεγαλύτερα αξία της ζωής.

Με σκοπό να τιμηθεί η ένωση του άντρα και της γυναίκας «εφ’ όρου ζωής» ώστε να δημιουργήσουν οικογένεια, καθιερώθηκε και τιμάται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου.
Ως ημέρα εορτασμού έχει οριστεί η δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου. Φέτος, μάλιστα, η ημέρα αυτή «πέφτει» στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, δίνοντας έναν ακόμα λόγο στους παντρεμένους – ερωτευμένους να γιορτάσουν.

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Γάμου» εορτάστηκε πρώτη φορά το 1983, θέλοντας να τιμήσει τα ζευγάρια που ενώνονται με σκοπό να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά. Συνηθίζεται να γιορτάζεται περισσότερο στην Αμερική, όμως τα τελευταία χρόνια η γιορτή έχει εξαπλωθεί σε όλο τον «δυτικό κόσμο» – διότι, κατά τη γνωστή έκφραση, «και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» και θέλουν να γιορτάσουν, με μία ακόμα αφορμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα στέκεται συγκεκριμένα στον Γάμο με στόχο να δοθεί έμφαση στην απόφαση δύο ανθρώπων να ενωθούν για όλη τους τη ζωή και να αποκτήσουν κατόπιν οικογένεια.

Αν φοβάσαι τη μοναξιά, μην παντρεύεσαι ❤

Άντον Τσέχωφ

Ιστορική αναδρομή

Η έννοια του γάμου στην ανθρώπινη κοινωνία ξεκινάει από πάρα πολύ παλιά. Η ένωση ενός άντρα και μίας γυναίκας με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας συναντάται ήδη στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ κατά τα αρχαϊκά χρόνια, ο πατέρας κάθε έφηβης αναλάμβανε να βρει τον καταλληλότερο γαμπρό για την κόρη του. Με διάφορες παραλλαγές, αυτό το «μοτίβο» συνεχίστηκε έως πολύ πρόσφατα, όταν το προξενιό που γινόταν συνήθως μεταξύ των γονέων των μελλόνυμφων αντικαταστάθηκε από τον έρωτα και την ελεύθερη επιλογή συζύγου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως επί Βυζαντίου καθιερώθηκε ο θρησκευτικός γάμος ως επίσημη τελετή, ενώ το 1982 στη χώρα μας αναγνωρίστηκε ως ισάξιός του έναντι στην πολιτεία ο πολιτικός γάμος.

Το θέμα της προίκας έπαιζε πολύ σπουδαίο ρόλο επί αιώνες για έναν γάμο, καθώς εν πολλοίς καθόριζε και την έκβασή του. Ο πατέρας της νύφης έπρεπε να την προικίσει ώστε να καλοπαντρευτεί, ενώ την ημέρα του γάμου, η νύφη μαζί με την προίκα της μεταφερόταν στο σπίτι του γαμπρού, επίσης επί αιώνες. Κατά την πρόσφατη ιστορία μάλιστα, η προίκα ήταν νομικώς κατοχυρωμένο επακόλουθο ενός γάμου, με την κατάργησή της να απελευθερώνει ακόμα περισσότερο τον θεσμό, στη σύγχρονη κοινωνία.

Ένας πετυχημένος γάμος σημαίνει να ερωτεύεσαι πολλές φορές, πάντα με το ίδιο πρόσωπο ❤

Mignon McLaughlin

Ο γάμος σήμερα

Στη σύγχρονη κοινωνία, ένας άντρας και μία γυναίκα έρχονται «εις γάμον κοινωνία» επειδή θέλουν να ζήσουν μαζί όλη τους τη ζωή, να αποκτήσουν παιδιά και να δημιουργήσουν οικογένεια. Οι δύο σύζυγοι έχουν άλλωστε ίδια συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών, στο μεγάλωμά τους, καθώς η μητέρα και ο πατέρας προσφέρουν ισάξια εφόδια ως προς τη δημιουργία ολοκληρωμένων και ισορροπημένων ενηλίκων. Από κοινού ορίζουν τα του οίκου τους, ζουν στην καθημερινότητα που δημιουργούν για τα παιδιά τους και διασφαλίζουν σταθερότητα και γερές βάσεις γι’ αυτά. Τα παιδιά αναθρέφονται με την προσφορά των γονιών τους και μέσα στο γάμο μεγαλώνουν ασφαλή, υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Ο μπαμπάς και η μαμά, το σπίτι, η οικογένεια, είναι, άλλωστε, οι σταθερές που χρειάζεται κάθε παιδί, όχι μόνο στα πρώτα χρόνια της ζωής του, αλλά και καθώς μεγαλώνει και έως ότου γίνει το ίδιο ένας ολοκληρωμένος ενήλικας με άποψη και θέση στην κοινωνία.

Να παντρευτείς τον σωστό άνθρωπο. Αυτό θα μετρήσει για το 90% της ευτυχίας ή της δυστυχίας σου ❤

H. Jackson Brown

‘Εκρηξη διαζυγίων

Κι αν για το 2021 έχουν «κλειστεί» σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα για γάμους, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, το 2020 θα περάσει στην Ιστορία ως η «χρονιά της αύξησης των διαζυγίων», όπως επισημαίνουν νομικοί οι οποίοι ασχολούνται με υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Ο υποχρεωτικός περιορισμός κάτω από την ίδια στέγη και το «συνεχώς μαζί» φαίνεται πως είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις ορισμένων ζευγαριών, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας να ρίξουν… τίτλους τέλους.

Την αυξητική τάση του αριθμού των διαζυγίων στους μήνες της καραντίνας του κοροναϊού μαρτυρούν τόσο τα τηλεφωνήματα και οι πιέσεις που δέχονται δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιου είδους υποθέσεις όσο και οι κλήσεις σε γραμμές στήριξης, στις οποίες απευθύνονται ζευγάρια ζητώντας συμβουλές εν όψει της απόφασής τους να βάλουν μπροστά το διαζύγιό τους.

Σύμφωνα μάλιστα με ψυχολόγους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις και εκκλήσεις για βοήθεια, η ένταση που πυροδότησε ο εγκλεισμός στο σπίτι εκτονώθηκε στις διαπροσωπικές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τηλεφωνήματα για θέματα διαζυγίου αποτελούν το 25% των συνολικών κλήσεων συμβουλευτικής.

Οι κλήσεις στο επίμαχο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου αφορούσαν τόσο νέα διαζύγια όσο και ζητήματα σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ ήδη χωρισμένων ζευγαριών. Η αναστολή βέβαια της λειτουργίας των δικαστηρίων κρατά στον «πάγο» την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών, κυρίως στις υποθέσεις διαζυγίων κατ’ αντιδικία.

Δεν είναι άραγε πιο ηθική η ελεύθερη ένωση δυο εραστών που αγαπιούνται από τη νόμιμη ένωση δυο πλασμάτων χωρίς αγάπη; ❤

Ζωρζ Φεϋντώ

Τα διαστήματα της καραντίνας λειτούργησαν ως επιταχυντής

Τη δική της εικόνα για την αύξηση των διαζυγίων εν μέσω πανδημίας μετέφερε με βάση και την πολυετή εμπειρία της η δικηγόρος Χριστιάνα Πατεραντωνάκη με ειδίκευση στο Οικογενειακό Δίκαιο. «Τα διαστήματα της καραντίνας λειτούργησαν ως “επιταχυντής”, κυρίως για τα ζευγάρια εκείνα τα οποία είχαν αποφασίσει να τραβήξουν χωριστούς δρόμους συναινετικά, πριν ακόμα από το ξέσπασμα της πανδημίας» επισημαίνει στα «ΝΕΑ».

Πράγματι, «έχουμε δει αυξήσεις στην ανάθεση υποθέσεων διαζυγίων μέσα στις δύο χρονικές περιόδους των περιοριστικών μέτρων, κυρίως στις περιπτώσεις που τα ζευγάρια ακολουθούν τον δρόμο της συναινετικής λύσης». Και αυτό έχει την εξήγησή του, γιατί στα κατ’ αντιδικία διαζύγια τα ζευγάρια προβληματίζονται από τα διαστήματα αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων και ως εκ τούτου είναι επιφυλακτικά να ξεκινήσουν κάποια δικαστική διαδικασία.

Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει όταν εκείνη αρχίζει να αναρωτιέται τι απέγινε ο άντρας που παντρεύτηκε κι εκείνος τι έγινε το κορίτσι που δεν παντρεύτηκε

Evan Esar

Διαταραγμένες σχέσεις

Η πιο ουσιώδης επίδραση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με την κυρία Πατεραντωνάκη, «επήλθε στις σχέσεις ζευγαριών που ήταν ήδη διαταραγμένες, καθώς οι συνθήκες αυτές λειτούργησαν ως καταλύτης στην επίσπευση των διαδικασιών για τη λύση του γάμου και τη διευθέτηση των ζητημάτων που ανακύπτουν, όπως η επίλυση περιουσιακών ζητημάτων και θεμάτων επικοινωνίας ή επιμέλειας παιδιών». Αναδεικνύοντας μία ακόμα πτυχή του ζητήματος τονίζει ότι με βάση τις υποθέσεις που έχει χειριστεί, «στις περιόδους αυτές αναδείχθηκαν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν και στις σχέσεις των συζύγων αλλά και στις σχέσεις γονέων-τέκνων. Και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις είχε σαν αποτέλεσμα όποιες επιμέρους διαφορές υπήρχαν και λειτουργούσαν ανασταλτικά στην επίτευξη συμφωνίας στα πλαίσια ενός συναινετικού διαζυγίου να ξεπεραστούν ταχύτερα, καθώς οι σύζυγοι μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονταν μέσα στην καραντίνα αντιλαμβάνονταν την ανάγκη να τις παρακάμψουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να επιταχύνουν τις αναγκαίες διαδικασίες».

Σε άλλες περιπτώσεις πάλι τα ζευγάρια, μην μπορώντας να καταλήξουν σε συμφωνίες για τον δρόμο του συναινετικού διαζυγίου, αξιοποίησαν τη δυνατότητα που παρέχεται από τις νομοθετικές διατάξεις στις περιόδους αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και προχώρησαν καταθέτοντας αιτήσεις στο Πρωτοδικείο ζητώντας τη λήψη μέτρου επείγουσας διαδικασίας στα πλαίσια προσωρινής διαταγής, όπως για παράδειγμα να μετοικήσει ο ένας σύζυγος για να μην υπάρχει έκρυθμη κατάσταση.

Μπορεί, λοιπόν, ο γάμος να έχει συναντήσει πολλές δυσκολίες στη σύγχρονη πραγματικότητα, να δοκιμάζεται και να ταλανίζεται κατά καιρούς ως θεσμός, όμως αντέχει. Και αυτό είναι που γιορτάζουμε με την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, αυτό είναι που γιορτάζουμε φέτος μαζί με την Ημέρα των Ερωτευμένων: Τον γάμο ως θεσμό της κοινωνίας που έχει σκοπό να ενώσει δύο ανθρώπους για πάντα, που έχει σκοπό τη δημιουργία οικογένειας, που έχει σκοπό την πραγματική ευτυχία.

Οι παντρεμένοι – αλλά αυστηρά ευτυχισμένοι – ζουν περισσότερο

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα άτομα που βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο ζουν περισσότερο από τους εργένηδες. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 2006, για παράδειγμα, κατέληξε ότι οι singles έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια μολυσματική ασθένεια, με το 40% αυτών των ασθενειών να αφορά τα καρδιακά νοσήματα, ενώ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο ατύχημα.

Πριν παντρευτείς να θέτεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: πιστεύεις ότι θα μπορούσες να συζητάς καλά με αυτό το πρόσωπο και στα γεράμάτά σου; Όλα τα άλλα σε έναν γάμο είναι μεταβατικά (Νίτσε)

Γάμος = Περισσότερο -και καλύτερο- σεξ

Αν ο λόγος που αρνείστε να απαρνηθείτε την εργένικη ζωή είναι ο φόβος πως με τον γάμο θα «βαλτώσει» η σεξουαλική σας ζωή, είναι γιατί ίσως δεν έχετε υπολογίσει πως μέσα στον γάμο έχετε την ευκαιρία να κάνετε σεξ πολύ τακτικότερα. Αν δεν το πιστεύετε εσείς, το πιστεύουν πάντως ερευνητές του Ινστιτούτου Kinsey, σύμφωνα με τους οποίους το 23% των εργένηδων μπορεί περιοδικά να διανύσουν και έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να κάνουν σεξ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μόνο 1% των παντρεμένων ανδρών. Η ίδια έρευνα λέει ότι ενώ το 19% των singles κάνουν σεξ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, το ίδιο συχνά κάνει σεξ το 36% των παντρεμένων. Και αυτό γιατί την στιγμή που οι πρώτοι ακόμα προσπαθούν, οι δεύτεροι το έχουν ήδη στο σπίτι τους.

Επιπλέον, παραδεχτείτε το, μπορεί τα one-night stands να είναι διεγερτικά και περιπετειώδη, όμως συνήθως περιλαμβάνουν άβολες, αμήχανες στιγμές που δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες. Τα παντρεμένα ζευγάρια, όμως, γνωρίζουν καλά πώς να αλληλο-ικανοποιηθούν και, χωρίς καν να μιλήσουν, ξέρουν πάντα να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ξέρουν, έχοντας αποκτήσει αρκετή οικειότητα μέσα από την μακροχρόνια σχέση τους, δεν διστάζουν να ζητήσουν και να συζητήσουν όσα τους απασχολούν στο σεξ.

Το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου παραμένει μυστικό ❤

Henry Youngman

Μέσα από τον γάμο γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος

Καταρχήν γίνεσαι πιο χαρούμενος άνθρωπος, όπως επιβεβαιώνει έρευνα Αυστραλιανού Πανεπιστημίου, καθώς εξασφαλίζεις την απαιτούμενη σταθερότητα που λειτουργεί ως εφαλτήριο για άλλες πλευρές της ζωής. Σκέψου, π.χ., πόσο πίσω σε όλα σε πηγαίνει μία σχέση προβληματική ή η στεναχώρια που ενδεχομένως σου δημιουργεί η μοναξιά. Ταυτόχρονα, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος χάρη στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να περάσεις την ζωή σου μαζί.

Αν είσαι λίγο έξυπνος/-η, ο άνθρωπος που επιλέγεις είναι διορατικός, ειλικρινής και έχει άποψη και λόγο. Αυτά, και άλλα φυσικά, χαρακτηρίζουν τον καλό σύντροφο, ο οποίος μπορεί να τα μοιραστεί μαζί σου και να στα διδάξει. Άλλωστε, μέσα στην οικογένεια μαθαίνει πραγματικά κανείς το πραγματικό νόημα της αυτοθυσίας και του οικειοθελούς συμβιβασμού, στοιχεία που όλοι εκτιμούμε στους γύρω μας.

Είναι γεγονός, ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια αλλαγή στη μορφή της παραδοσιακής οικογένειας, σε όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, με τάσεις αύξησης των μονογονεϊκών, λεγομένων οικογενειών.  Πολλές φορές από την έντονη επιθυμία μας να μπούμε σε έναν γάμο, οδηγούμαστε να κάνουμε συμβιβασμούς σε πράγματα που είναι σημαντικά για μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούμε σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν και τελικά μας πληγώνουν.

Αν αγαπάς, φροντίζεις και σέβεσαι τον εαυτό σου, οι πιθανότητες του να μην θέλεις να κάνεις κάτι αντίστοιχο με κάποιο άλλο πρόσωπο είναι ελάχιστες. Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε ορισμένους, το να αγαπήσεις κάποιον/α που δεν αγαπάει τον εαυτό του είναι δύσκολο. Καθένας οφείλει να «σώσει» πρώτα από όλα τον εαυτό του και να αντλήσει φυσικά κάτι αντίστοιχο και από το πρόσωπο που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Για να βρεθείς σε μια υγιή σχέση, οφείλεις πρώτα να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση με τον εαυτό σου. Αν αγαπάς λοιπόν τον εαυτό σου, σύντομα θα βρεθεί μπροστά σου εκείνος με τον οποίο θα θες να μοιραστείς ολόκληρη τη ζωή σου!

Δεν έχω παντρευτεί ποτέ, αλλά λέω σε όλους ότι είμαι χωρισμένη για να μη νομίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ εμένα

Elayne Boosler

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις