Εμβολιασμός Ελλάδα σειρά: Σειρά παίρνουν οι ηλικίες 18-59 για τις ευπαθείς ομάδες - Ποιες παθήσεις προηγούνται - Έφτασε και το εμβόλιο της Moderna
Ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκαναν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην στρατηγική που ακολούθησε η χώρα μας αναφορικά με τους εμβολιασμούς και την προσπάθεια δημιουργίας «ενός τείχους προστασίας» στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Με προτεραιότητα από τους γηραιότερους προς τους νεότερους. Οταν η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον πρώτο παράγοντα της προτεραιοποίησης. Μακάρι να έρθουν ακόμα περισσότερα εμβόλια και να μην ισχύσει η προτεραιοποίηση» τόνισε.
Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να εμβολιαστούν πρώτα οι:
υγειονομικοί
ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρόνιων πασχόντων και κέντρων φροντίδας
εκπαιδευτικοί και μαθητές ειδικών σχολείων και κέντρων απασχόλησης παιδιών με αναπηρία
άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό και ενδέχεται να νοσήσουν από κάποια μετάλλαξη του ιού και
άτομα σημαντικά για την λειτουργία του κράτους.
Ενώ, στη συνέχεια, σειρά πήραν τα άτομα των 85+ ετών, έπειτα των 80+ και ακολουθούν:
Τα άτομα με νοσήματα λίαν αυξημένου κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα με κυστική ίνωση, άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με σύνδρομο Down, αλλά και άλλες καταστάσεις που θα αποσαφηνιστούν περεταίρω.
Ακολουθεί μετά από ένα διάστημα, η ομάδα των ατόμων 70+ και των 65+, ενώ τα άτομα 60+ έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca. Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με διαβήτη, άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού, άτομα με καρκίνο, άτομα σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με ηπατική νόσο, άτομα με διαταραχή σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, άτομα σοβαρή ψυχιατρική νόσος. Είναι εμφανές πως είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα. Αυτή θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ».
Η προτεραιοποίηση
Ομάδα Α’
Υγειονομικοί
Ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων, γηροκομείων
Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ειδικών σχολείων
Άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη
Πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα που απαιτούνται για τη συνέχεια λειτουργίας του κράτους
Ομάδα Β’
Ηλικία 85 ετών και άνω
Ηλικία 80 ετών και άνω
Ηλικία 70 ετών και άνω
Ομάδα Γ’ (Νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου)
Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου (μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση χρόνια νεφρική νόσος επιπέδο 5, κυστική ίνωση, καρκίνος, άτομα που υποβάλονται σε χημειοθεραπεία, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, ΧΑΠ, σοβαρή ηπατική νόσος και ανοσοκαταστολή, σύνδρομο Down) – Η ομάδα αυτή εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας (Ο εμβολιασμός αυτών θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου).
Ομάδα Δ’
Ακολουθεί ο εμβολιασμός της ηλικίας 65 άνω, ενώ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήδη έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ομάδα Ε’ (Νοσήματα αυξημένου κινδύνου)
Η ομάδα 18-59 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα εμβολιάζεται αμέσως μετά (χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, ανοσοκαταστολή ήπια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, αιμοσφαιρινοπάθεια, φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων κλπ.). Στη χώρα μας έφτασε και το εμβόλιο της Moderna. Είναι τεχνολογίας mRNA και είναι ευκολότερο σε επίπεδο φύλαξης και συντήρησης. Οι δύο δόσεις χορηγούνται σε μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, όπως ενημέρωσε η κ. Θεοδωρίδου
Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 550.000 εμβολιασμούς
Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει έως τώρα τους 550.000, ενώ σήμερα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες εμβολιάστηκαν 25.000 άτομα, που αποτελεί και ρεκόρ εμβολιασμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που σήμερα είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν προσήλθε στα κέντρα, είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ποσοστό ξεπέρασε το 90%.
Όσα ραντεβού χάθηκαν θα κλειστούν εκ νέου είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανέφερε ότι σήμερα στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας εμβολιάστηκαν 1.400 άτομα, 600 στην Θεσσαλονίκη και σε πλήρη ανάπτυξη θα εμβολιάζονται 5.500 άτομα καθημερινά, ενώ έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα 235.000 ραντεβού στις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού 75-79. “Η προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι μια εξαιρετικά προσεκτική δουλειά”, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 698, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.824 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.152 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 299 (67.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. To 87.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.224 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 (ημερήσια μεταβολή -18,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.