Πύργος του Άιφελ μυστικά: Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού
Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού που βρίσκεται στη Γαλλία. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.
Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 302 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο. Υπάρχουν όμως και κάποια μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε.
Πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Πύργο του Άιφελ
– Ο Πύργος του Άιφελ θεωρείται ότι κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Gustav Eiffel. Ωστόσο, οι πραγματικοί μηχανικοί του Πύργου είναι ο ανώτερος μηχανικός Maurice Koechlin και η Emile Nouguier οι οποίοι σχεδίασαν το κτήριο. Ο Gustav Eiffel δεν έδειξε εξαρχής μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο, γι’ αυτό και έστειλε να εκτελέσουν το έργο τους μηχανικούς του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της εταιρείας, Stephen Sauvestre. Τελικά, ο Eiffel, πήρε πίσω τα τελικά σχέδια για τον Πύργο και αγόρασε τα δικαιώματα για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
– Οι Παριζιάνοι αρχικά μισούσαν τον Πύργο του Άιφελ. Οι εφημερίδες λάμβαναν επιστολές από ανθρώπους που έλεγαν ότι ο Πύργος δεν ταιριάζει στην αισθητική της πόλης και υπήρχε μια ομάδα καλλιτεχνών που απέρριπταν το σχέδιο από την αρχή.
– Ο Πύργος του Άιφελ αλλάζει ύψος ανάλογα με την εποχή. Επειδή είναι κατασκευασμένος από σφυρήλατο σιδήρου, τα μέταλλα του Πύργου διαστέλλονται όταν εκτίθεται στον ήλιο του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα το ύψος του να αυξηθεί έως και κατά 6,75 ίντσες.
– Κάθε επτά χρόνια, απαιτούνται 50 έως 60 τόνοι χρώμα προκειμένου να ξαναβαφτεί ο Πύργος για να προστατευτεί από τη σκουριά.
– Δεν είναι απλώς ένα τουριστικό αξιοθέατο. Στο Πύργο του Άιφελ στεγάζεται ένα γραφείο εφημερίδας, ένα ταχυδρομείο, επιστημονικά εργαστήρια, θέατρο, και το πρώτο επίπεδο μετατρέπεται σε παγοδρόμιο κάθε χρόνο.