Το Χτυποκάρδια στο Θρανίο είναι ελληνική κωμική κινηματογραφική ταινία του 1963 σε παραγωγή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Η Λίζα, μια νεαρή τελειόφοιτος του Γυμνασίου και μοναχοκόρη ενός ζευγαριού αστών, αποφασίζει ένα πρωινό να προφασιστεί ασθένεια για να αποφύγει το σχολείο. Αρωγός της στην προσπάθειά της για σκασιαρχείο αναδεικνύεται ένας καθηγητής Ιατρικής ονόματι Δημήτρης Παπαδόπουλος (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), που πραγματοποιεί κατ’ οίκον επίσκεψη και καλύπτει την νεαρά μαθήτρια, η οποία τελικά ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον μεσήλικα γιατρό.
Το ζευγάρι σύντομα παντρεύεται και κατόπιν ενός ωραίου μήνα του μέλιτος εκκινεί μια κοινή ζωή, στηριγμένη σε τυπικές, αστικές, κοινωνικές συμβάσεις… Η νεαρά Λίζα, όμως, κατατρώγεται από την επιθυμία να επιστρέψει στο σχολείο και να ολοκληρώσει την φοίτησή της σε αυτό. Η Λίζα επιστρέφει στο σχολείο εν αγνοία του συζύγου της και, συνεπεία αυτού, αποτυγχάνει να αντεπεξέλθει στο ρόλο τόσο της μαθήτριας, όσο και της συζύγου. Έπειτα από μια σειρά αλλεπάλληλων κωμικοτραγικών παρεξηγήσεων, ο Δημήτρης πληροφορείται τα πειραγμένα της Λίζας, τελικά όμως τήν συγχωρεί, εφόσον η σύζυγος-μαθήτρια κυοφορεί πια τον καρπό του έρωτά τους!
https://www.youtube.com/watch?v=7zni6cMVpmc
Χτυποκάρδια στο θρανίο: Το σκηνοθετικό λάθος
Η γνωστή και αγαπημένη ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ έχει ένα τρανταχτό λάθος. Πρόκειται για ένα λάθος το οποίο ξέφυγε της προσοχής των συντελεστών και το οποίο καταγράφηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Μπορεί να μην… άλλαξε την πλοκή, ωστόσο αποτελεί μια από τις σκηνικές παραλείψεις που… συμβαίνουν σχεδόν σε κάθε ταινία.
Στο πρώτο πλάνο βλέπουμε τη Βουγιουκλάκη να συνομιλεί με άλλα δύο άτομα φορώντας μαύρες γόβες. Η σκηνή παραμένει η ίδια, το πλάνο αλλάζει, όπως και οι γόβες. Ξαφνικά οι μαύρες γόβες της Αλίκης γίνονται άσπρες.
Η Βουγιουκλάκη εμφανίζεται στην ίδια σκηνή, στην αρχή με μαύρες και μετά με άσπρες γόβες, δίχως ο σκηνοθέτης ή κάποιος άλλος από την παραγωγή της ταινίας να προσέξει τη μικρή αυτή αστοχία. Προφανώς αυτό συνέβη επειδή η σκηνή θα γυρίστηκε σε δύο διαφορετικές μέρες