Μείωση κρουσμάτων Αττική – κορονοϊός: Πρώτα αισιόδοξα μηνύματα

ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση κρουσμάτων Αττική – κορονοϊός: Πρώτα αισιόδοξα μηνύματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μείωση κρουσμάτων Αττική - κορονοϊός: Για αποκλιμάκωση της πίεσης που προκαλεί η πανδημία έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης - Και ο Εξαδάκτυλος στο ίδιο μήκος κύματος

16.02.2021 | 11:17

Για την πρώτη αποκλιμάκωση της πίεσης στην Αττική από την πανδημία του κορωνοϊού έκανε λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε ότι από αύριο θα σημειωθεί η πρώτη αποκλιμάκωση στην Αττική, ως αποτέλεσμα του lockdown. Όπως εξήγησε αυτή έχουμε αύξηση στις ΜΕΘ αλλά όχι στα κρούσματα. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε ήπια αυξητική πορεία. Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας αναφορικά με το αν θα πρότεινε παράταση του lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι με τα στοιχεία που διαθέτει θα πρότεινε παράταση μίας εβδομάδας προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής διαχείριση της κατάστασης μετά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως στην Αττική τουλάχιστον πρέπει να μείνουμε παραπάνω μέσα.  «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου».  Επιπλέον, σημείωσε πως σε συνδυασμό με την εμβολιαστική διαδικασία έχουμε μπει στον τελευταίο γύρο μέχρι το καλοκαίρι.

Το Πάσχα θα ακούσουμε τις καμπάνες

Αισιόδοξος ότι το lockdown μπορεί να είναι το τελευταίο εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Οπως ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, με βάση τους ρυθμούς εμβολιασμού και τον καλό καιρό που περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο. «Φέτος το Πάσχα τις καμπάνες θα τις ακούσουμε», σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αυτή την βδομάδα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, την επόμενη μια σταθεροποίηση και στο τέλος της επόμενης μια πτώση των κρουσμάτων κορονοϊού. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως ο κορονοϊός έχει αλλάξει μορφή και ταχύτητα μετάδοσης και ότι 28 Φεβρουαρίου ή 1η Μαρτίου ενδεχομένως να επιτραπούν κάποιες δραστηριότητες π.χ κυνήγι και ψάρεμα, όπως είχαν επιτραπεί τον προηγούμενο μήνα.

Επισήμανε πως ο κορονοϊός που παλεύουμε αυτή την στιγμή είναι διαφορετικός και συμπεριφέρεται διαφορετικά και στις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, η Επιτροπή θα συζητήσει και το θέμα της μάσκας. «Το θέμα είναι πολύπαθο, να μην δημιουργήσουμε σύγχυση πριν έχουμε τις απαραίτητες οδηγίες», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Υπέρ της παράτασης lockdown και ο Δερμιτζάκης

Από την άλλη, ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης είπε πως το lockdown ίσως χρειαστεί παράταση άλλης μιας εβδομάδας.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενα lockdown επιπέδου Μαρτίου, διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, θα μπορούσε να ρίξει τον αριθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, εκτιμά πως τα κρούσματα δεν θα πέσουν κάτω από τα 100. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το χιόνι και η κακοκαιρία ευνοεί τη μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους. Σχετικά με τον εμβολιασμό, είπε ότι ακόμα δεν έχει κανένα αποτύπωμα, ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι αν εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και ανοίγαμε τα πάντα, τότε θα γέμιζαν τα νοσοκομεία από νέους.

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική

Αναμένοντας την απόδοση του lockdown στην Αττική, οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω κορονοϊού σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, συγκροτήθηκε “Ομάδα Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης Ασθενών με Covid-19 στα Νοσοκομεία” από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και τις τελευταίες εισαγωγές (190 συνολικά στην Επικράτεια και λίγο πάνω από 100 στην Αττική), τα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύουν περίπου 2200 άτομα με το περίπου 60% αυτών στην Αττική. Οι δε κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται σε οριακό σημείο, στην Περιφέρεια, τη στιγμή που ακόμη δεν εχει φανεί ξεκάθαρα η αύξηση των νέων κρουσμάτων στο σύστημα Υγείας.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε τη συγκεκριμένη ομάδα η οποία αποτελείται από τους:

Ιωάννη Κωτσιόπουλος, Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Νίκο Παπαευσταθίου, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

Παναγιώτη Στάθη, Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Χρήστο Ροϊλό, Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Γιώργο Αγγελόπουλο, Συνεργάτη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Πρόεδρος της ομάδας ορίζεται ο ΓΓ Ιωάννης Κωτσιόπουλος

6500 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική που έχουν επιβεβαιωθεί, είναι της τάξης των 6500, αριθμός σημαντικά υψηλός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα πραγματικά ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 20.000. Την ίδια στιγμή και ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι αρκετά πάνω από το 1, μια παράμετρος η οποία ανησυχεί σημαντικά για τη διασπορά της επιδημίας στην περιφέρεια.

Όπως αναφέρουν δε και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, πολύ πιθανό να δούμε μέσα στην εβδομάδα την κορύφωση της επιδημίας, η οποία όμως θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις νοσηλείες, οι οποίες τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν τις 100 ημερησίως. Ο αριθμός αυτός δεν αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, πιέζοντας έντονα τα νοσοκομεία. Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης, δημιουργείται η συγκεκριμένη “ομάδα κρούσης” από άτομα τα οποία έτσι κι αλλιώς συνεργάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκρότησή της εδράζει στην πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπισης ενός κύματος ασθενών, ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση που συνέβη στην Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο. Μάλιστα ήδη αρκετά νωρίς, το Υπουργείο Υγείας, έχει έρθει σε επαφές με τις ιδιωτικές κλινικές ώστε να συνδράμουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί. Να υπενθυμίσουμε δε ότι τις εισφερόμενες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών τις συνδιαχειρίζεται το ΕΚΑΒ., του οποίου ο ρόλος βέβαια είναι και πιο σύνθετος καθώς έχει και την καθολική εικόνα για τις νοσηλείες στην επικράτεια αλλά και το δίκτυο των διακομιδών.

https://www.youtube.com/watch?v=veN0Ysg_Wks

Exit mobile version