Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αίτνα έκρηξη: Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου
ΚΟΣΜΟΣ

Αίτνα έκρηξη: Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου

Αίτνα έκρηξη: Εξερράγη το απόγευμα της Τρίτης ο νοτιοανατολικός κρατήρας του ηφαιστείου της Αίτνας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στις περιοχές της Σικελίας και της Κατάνιας.

Η Αίτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια σε παγκόσμιο επίπεδο εξερράγη σήμερα το απόγευμα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στις περιοχές της Σικελίας και της Κατάνιας. Συγκεκριμένα, εξερράγη ο νοτιοανατολικός κρατήρας του ηφαιστείου και την έκρηξη ακολούθησε ένα ψηλό σύννεφο με στάχτες αλλά και λάβα, ενώ οι αρχές της Κατάνιας αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης. Η έκρηξη του ηφαιστείου δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι εκρήξεις ήταν σταθερές τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι λίγο πριν από δύο εβδομάδες, οι τέσσερις κρατήρες στην κορυφή αυτού του ηφαιστείου ήταν ενεργοί, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 1998-1999.

Η έκρηξη κατεγράφη, αρχικά, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), ενώ ο καπνός και η τέφρα που έχουν εκλυθεί από τον νοτιοανατολικό κρατήρα, έχουν ξεπεράσει σε μήκος το ένα χιλιόμετρο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί για την ώρα υλικές ζημιές ή θύματα. Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα) και καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.

 

Αίτνα έκρηξη: Ένα γόνιμο ηφαίστειο

Αν και οι εκρήξεις της Αίτνας μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.

 

Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Στη Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις