Πανελλήνιες 2021 παράταση: Πλήθος ερωτημάτων για τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων2021 και τη λειτουργία των σχολείων εγείρει η «επιμονή» της πανδημίας στη χώρα.
Πλήθος ερωτημάτων για τη διενέργεια των Πανελληνίων εξετάσεων 2021 και τη λειτουργία των σχολείων εγείρει η «επιμονή» της πανδημίας στη χώρα. Απαντήσεις για τους μαθητές και τους γονείς που αγωνιούν επιχείρησε να δώσει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά», η κυρία Μακρή αναφέρθηκε αρχικά στα σχολεία τονίζοντας ότι «η παράταση του διδακτικού έτους είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο εξετάζεται. Όταν αποφασιστεί θα ανακοινωθεί επισήμως» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί κάποια απόφαση να θεωρηθεί ειλημμένη.
Η υφυπουργός επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση το υπουργείο Παιδείας «επεξεργάζεται σχέδια για να καλυφθεί πληρέστερα η ύλη, να γίνουν οι επαναλήψεις όπου και αν χρειάζεται». Σχετικά με τις Πανελλαδικές, η Ζέττα Μακρή είπε ότι «όλες οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας. Εγώ θα επαναλάβω τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι στόχος είναι οι Πανελλαδικές να γίνουν στη συγκεκριμένη ώρα που έχει προγραμματιστεί», επισήμανε.
Ερωτηθείσα για την ύλη των Πανελληνίων, η υφ. Παιδείας σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά την ύλη της Γ’ Λυκείου έχει ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα η μείωση κατά 30%. Σε ό,τι αφορά την ύλη των άλλων τάξεων το υπ. Παιδείας έχει πλήρη εικόνα καθημερινά διότι είναι υποχρεωμένοι οι εκπαιδευτικοί με κάθε πρόσφορο τρόπο να καταχωρίζουν τα κεφάλαια τα οποία έχουν διδάξει. Επειδή ακριβώς λόγω των συνθηκών δεν υπήρξαν περίπατοι, δεν υπήρξαν εκδρομές, δεν υπήρξαν τόσοι περισπασμοί, η ύλη εν πολλοίς έχει καλυφθεί νωρίτερα».
https://www.youtube.com/watch?v=wSJ78sLrXM8
Πανελλήνιες 2021: Οι αλλαγές που έφερε το νέο νομοσχέδιο
Σημαντικές αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ στις Πανελλήνιες, στην φοίτηση στα πανεπιστήμια αλλά και στη φύλαξη των ιδρυμάτων φέρνει ο νέος νόμος, που πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή με την αρχή να γίνεται με τους μαθητές που τώρα φοιτούν φοιτούν στη Γ΄ λυκείου και τον Ιούνιο θα είναι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2021 για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.
Από φέτος θα υπάρξουν αλλαγές στην εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και χιλιάδες υποψήφιοι απόφοιτοι λυκείων θα μείνουν εκτός της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, λόγω της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και γιατί τα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο, φέτος, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λιγότερα.
Αυτό ιδιαίτερα το ζήτημα απασχολεί όχι μόνο τους μαθητές και τις οικογένειες τους, αλλά και τα ίδια τα πανεπιστήμια και κυρίως πολλά περιφερειακά τα οποία έχουν εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις στην βάση εισαγωγής καθώς χιλιάδες θέσεις στα τμήματά τους θα μείνουν κενές. Από φέτος θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία θα ορίζεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.
Κάθε ΑΕΙ θα επιλέγει ένα ποσοστό (από το 80% έως το 120%) επί του συγκεκριμένου βαθμού που θα ορίζεται ως ΕΒΕ. Για παράδειγμα αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των εξετασθέντων του πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90% κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα. Φέτος οι μαθητές θα συμπληρώσουν όπως και τα προηγούμενα χρόνια το μηχανογραφικό τους και εάν θέλουν θα συμπληρώσουν και ένα δεύτερο στην περίπτωση, που επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριό τους από το λύκειο και όχι τους βαθμούς, που κατέκτησαν στις πανελλήνιες.