Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι, με την κυβέρνηση να “παραλαμβάνει” τις εισηγήσεις τις επιτροπής την Παρασκευή. Η πίεση στο ΕΣΥ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζεται, καθώς αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Μπορεί τα κρούσματα να μην είναι στα επίπεδα Νοεμβρίου, ωστόσο ο τετραψήφιος αριθμός (1.121 χθες), αλλά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν και πάλι τους 300 σε όλη τη χώρα, καθώς αυξήθηκαν σε 309.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 190 το τελευταίο 24ωρο, ενώ 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Στην Αττική οι ΜΕΘ έχουν σημαντικά μειωμένη διαθεσιμότητα, καθώς μέχρι την Δευτέρα υπήρχαν 27 ελεύθερες. Την ίδια ώρα, το Λεκανοπέδιο συνεχίζει να εμφανίζει τα μισά κρούσματα απ’ όσα επιβεβαιώνονται καθημερινά. Από τα 1.121, τα 529 αφορούν την Αττική, με τα 170 να αφορούν το κέντρο της Αθήνας.
Σαρηγιάννης: Να δοθεί παράταση 1 εβδομάδα στο lockdown
Ωστόσο, ένα «παράθυρο» αισιοδοξίας άφησε με τις δηλώσεις του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι από σήμερα περιμένει να δει μία πρώτη αποκλιμάκωση στην Αττική, ως αποτέλεσμα του lockdown. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε ήπια αυξητική πορεία. Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας αναφορικά με το αν θα πρότεινε παράταση του lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι με τα στοιχεία που διαθέτει θα πρότεινε παράταση μίας εβδομάδας προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής διαχείριση της κατάστασης μετά. Ο ίδιος επεσήμανε πως στην Αττική τουλάχιστον πρέπει να μείνουμε παραπάνω μέσα. «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου» είπε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως αν υπάρξει προσοχή από όλους, αυτό το lockdown μπορεί να είναι το τελευταίο, προτείνοντας άνοιγμα του λιανεμπορίου με click in shop ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα.
Αυξήθηκε το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη κατά 70%
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το ιικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί κατά 70%. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, τα λύματα στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 70%, σε σχέση με την μέση τιμή πριν μία εβδομάδα. «Από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις αρχές του μήνα, και μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η αυξητική πορεία στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου ακολούθησε σχετικά ήπιο ρυθμό. Στις τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουμε μια πιο απότομη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης.
Βεβαίως, αν συγκρίνουμε τη μέση τιμή της τελευταίας εβδομάδας με εκείνη της εβδομάδας 18-21 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ήμασταν στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου μετά τα Χριστούγεννα, το ιικό φορτίο σήμερα είναι αυξημένο κατά 345%. Σε σχέση με το κύμα της πανδημίας του φθινοπώρου βρισκόμαστε σε επίπεδα ιικού φορτίου στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Ελπίδα ο εμβολιασμός
Η Θεσσαλονίκη εμφάνισε σημαντική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού χθες, καθώς ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 144 περιπτώσεις, φτάνοντας ξανά σε τριψήφιο νούμερο, με τα αποτελέσματα να ανησυχούν τους καθηγητές του ΑΠΘ καθώς βλέπουν αύξηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Την αύξηση που διαπιστώνεται από τις αρχές του μήνα στα λύματα, θα τη δούμε λίγο αργότερα στα νοσοκομεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αλλά και της ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην πόλη μετά το άνοιγμα του εμβολιαστικού κέντρου στην ΔΕΘ.
Παράταση για τα νέα έντυπα μετακίνησης
Την ίδια ώρα, έως τις 19 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 επεκτείνεται το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως των νέων εντύπων βεβαίωσης κίνησης τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιτηδευματιών, καθώς και των μελών διοίκησης, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που επικρατούν σε όλη τη χώρα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06:00 έως και τις 19/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση. Σημειώνεται από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε,
• καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
• τηλεργασίας,
• αλλά και νόμιμης άδειας,
οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 19/2/2021 και ώρα 06:00. Για το διάστημα έως και 19/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Διπλός «κόφτης» στις μετακινήσεις με ψευδείς βεβαιώσεις
Έτσι επιχειρείται να μπει διπλός «κόφτης» στις μετακινήσεις με ψευδείς βεβαιώσεις λόγω εργασίας. Όπως άλλωστε αναφέρει η σχετική ΚΥΑ «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». Την ίδια διατύπωση, βέβαια, είχε και η ΚΥΑ του lockdown του Νοεμβρίου, ωστόσο τα νέα δεδομένα στην βεβαίωση μετακίνησης εκτιμάται πως θα δώσουν περισσότερα όπλα στους ελεγκτές για αποτελεσματικούς ελέγχους.
Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιος τομέας
Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με την βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.
Για το δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.