Συμφωνία ΕΕ – Pfizer εμβόλια: Νέα συμφωνία για έξτρα 200 εκατ. δόσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΕΕ – Pfizer εμβόλια: Νέα συμφωνία για έξτρα 200 εκατ. δόσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Συμφωνία ΕΕ - Pfizer εμβόλια: Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Pfizer, οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατ. εξ αυτών να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο.

17.02.2021 | 13:43

Την αρχική της συμφωνία με τη γερμανική BioNTech και την αμερικανική Pfizer οριστικοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παραλάβει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, την ώρα που η χώρες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Μετά τη συμφωνία αυτή ο συνολικός εφοδιασμός της ΕΕ από το συγκεκριμένο εμβόλιο αυξάνεται σε 500 εκατομμύρια δόσεις. Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατ. εξ αυτών να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο. Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα αποσταλούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ έως το τέλος του 2021 θα φτάσει τις 500 εκατ., με την προοπτική για ακόμα 100 εκατ. δόσεις, εφόσον τις ζητήσει η ΕΕ.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να νικήσουμε αυτόν τον ιό και να ελέγξουμε την παγκόσμια πανδημία. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, επεκτείνοντας την παραγωγική ικανότητα» δήλωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. «Με αυτήν τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε τώρα να παρέχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του έτους» προσέθεσε. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χώρες της ΕΕ είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη μάχη του εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, την ώρα που οι μεταδοτικότερες παραλλαγές του ιού κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην ήπειρο.

Εμβόλιο Pfizer: Το 92% των εμβολιασθέντων της πρώτης δόσης ανέπτυξε αντισώματα

Υψηλό τίτλο αντισωμάτων ανέπτυξε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA της Pfizer/BioNtec το 92% εκ των εμβολιασθέντων υγειονομικών του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στο Γεννηματάς σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών. Η μελέτη αυτή είναι 4ης φάσης και είναι η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος (425) και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως.

Από τα 425 άτομα που εμβολιάστηκαν τα 362 που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με COVID-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL ενώ μόνο 33 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (<50.0 AU/mL). Να σημειωθεί ότι 63 από τους εμβολιασθέντες είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης από COVID-19 και όλοι ανέπτυξαν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 10.250 έως 80.000 AU/mL.

Ηλικίες

Αναφορικά με την ηλικία, οι τίτλοι αντισωμάτων δε διέφεραν στις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ωστόσο στις ηλικίες ομάδες 50-60 οι τίτλοι αντισωμάτων εμφάνισαν πτωτική τάση που ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις ηλικίες άνω των 60. Ήδη γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων στις 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση όπου και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι των αντισωμάτων και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι συνηθισμένες που παρατηρούνται με τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση) και ήταν ήπιες και παροδικές.

Συντονιστής της μελέτης ήταν ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κύρια ερευνήτρια την Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, πρόεδρος ΕΝΛ και συντονίστρια των 2 Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ Γ.Γεννηματάς). Μέλη της ερευνητικής ομάδας από το νοσοκομείο Γ.Γεννηματά ήταν η Ελένη Αντωνιάδου (συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ, αντιπρόεδρος ΕΝΛ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Δρ. Αθηνά Υφαντίδου (Επιμελήτρια Α΄Βιοπαθολογίας), η Γεωργία Γκουντή (Καρδιολόγος – Εντατικολόγος), ο Βασίλης Αδαμόπουλος (Χημικός) και Νικήτας Παπαδόπουλος (Πυρηνικός Ιατρός, αντιπρόεδρος συντονιστικής ομάδας εμβολιασμού 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας).

Exit mobile version