Η σοκολάτα μπορεί να ξυπνά τις αισθήσεις και τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα μας, αλλά αρκετοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μια λιγότερο ευχάριστη παρενέργεια: να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Ως φαίνεται έχουν δίκιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times». Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη σε διάφορες ποσότητες, ανάλογα με το είδος της. Σαράντα γραμμάρια απλής σοκολάτας γάλακτος, λ.χ., μπορεί να περιέχουν 9 χιλιοστά του γραμμαρίου καφεΐνη, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια ποσότητα απ΄ ό,τι ένα φλιτζάνι με ντεκαφεϊνέ καφέ.
Όμως, η ίδια ποσότητα μαύρης σοκολάτας περιέχει πολύ περισσότερη καφεΐνη: περίπου 30 mg. Λίγο περισσότερη καφεΐνη (40 mg) περιέχει ένα πολύ δυνατό τσάι. Και όπως το πολύ δυνατό τσάι πριν από τον ύπνο μπορεί να μας εμποδίσει να κοιμηθούμε το βράδυ, έτσι και ένα γλυκό με άφθονη μαύρη σοκολάτα μπορεί να μας κάνει να μετρήσουμε… κοπάδια από πρόβατα πριν μας πάρει ο ύπνος.
Η σοκολάτα πάντως περιέχει και άλλες διεγερτικές ουσίες. Μία από αυτές είναι η θεοβρωμίνη, η οποία σε πολύ μικρές ποσότητες ανευρίσκεται κυρίως στη μαύρη σοκολάτα και αυξάνει τον καρδιακό παλμό, προκαλώντας και αϋπνία.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι καλό είναι να ακολουθούμε τη σύσταση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου (ΝSF) των ΗΠΑ: όχι σοκολάτα (ούτε καφέ, τσάι και αναψυκτικά με καφεΐνη) πριν από τον βραδινό ύπνο. Εκτός κι αν η σοκολάτα είναι λευκή, καθώς δεν περιέχει θεοβρωμίνη, ενώ η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη είναι ελάχιστη.