Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησής του ότι οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται όταν έχουν ουσία ή όταν προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες στους πολίτες. Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δηλώσεις των υπουργών δεν μπορεί να είναι «επί παντός επιστητού» και επί του συνόλου των θεμάτων που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς τους. Το ζήτημα με τις παραφωνίες υπουργών ή με τις διαφωνίες σε επιμέρους θέματα είχε απασχολήσει εδώ και καιρό το Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα λίγο πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες όπου η κυβέρνηση θα αποφάσιζε την σκληρή δέσμη των απαγορευτικών μέτρων λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Σε όλες τις περιπτώσεις αυτών των αποφάσεων το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις υπουργών ή δηλώσεις που προκαλούσαν σύγχυση στους πολίτες για το ποια μέτρα θα ελάμβανε η κυβέρνηση. Αυτές οι διαφορετικές απόψεις είτε αφορούσαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είτε το άνοιγμα ή κλείσιμο των σχολείων ή ακόμη και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας ενόχλησαν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, που είχε εδώ και καιρό ζητήσει από τους υπουργούς να τοποθετούνται μόνο για τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο τους και όχι να προλαμβάνουν ή να εικάζουν τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Μητσοτάκης κυβέρνηση: «Τράβηξε αυτιά σε υπουργούς»
Κάτι τέτοιο φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν έγινε, γεγονός που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «τράβηξε αυτιά σε υπουργούς». Αυτή η φράση, ωστόσο, του πρωθυπουργού σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται και απαγόρευση δηλώσεων ή τηλεοπτικών εμφανίσεων των υπουργών της κυβέρνησης. Ίσα ίσα που τέτοια «οδηγία» δεν έχει δοθεί σε κανέναν και για κανένα θέμα τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίθεση με αρκετά παραδείγματα στο παρελθόν. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει «κρυφτεί» από κανένα κρίσιμο θέμα της επικαιρότητας, ούτε δίστασε να δώσει συνεντεύξεις εν μέσω δύσκολων καταστάσεων ή ακόμη και να παραδεχτεί λανθασμένους χειρισμούς, τους οποίους διόρθωσε παραδεχόμενος αστοχίες.
Μητσοτάκης κυβέρνηση: Στάση αναμονής
Όμως είναι διαφορετική αυτή η πολιτική προσέγγιση, όπου εμφανίζεσαι και αναλαμβάνεις την ευθύνη για μια κυβερνητική επιλογή που αν αποδειχθεί λάθος το παραδέχεσαι, και είναι άλλο οι δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες και πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης ως προς την συνοχή και τον συντονισμό της. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τηρεί στάση αναμονής ως προς την εμφάνιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε δραστικότερα μέτρα κατά όσων συνεχίσουν την ίδια πρακτική, που δεν θα περιοριστούν στην επίπληξη ή «στο τράβηγμα αυτιών». Άλλωστε πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει καθόλη την μέχρι τώρα θητεία του στην άμεση σχέση που έχει ο ίδιος με τους πολίτες και, όπως λένε οι συνεργάτες του, η σχέση αυτή είναι σχέση «εμπιστοσύνης» και «αξιοπιστίας».
Μητσοτάκης κυβέρνηση: Το καμπανάκι χτύπησε
Επομένως ουδείς στην κυβέρνηση δεν θα ήθελε να διαταραχτεί αυτή η σχέση με τους πολίτες, επειδή κάποιοι που καταλαμβάνουν υπουργικούς ή άλλους κυβερνητικούς θώκους θέλουν να φανούν αρεστοί μέσω των δηλώσεών τους σε κάποιες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες. Και η σύσταση Μητσοτάκη δεν αφορά μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά αφορά και στην διαχείριση και των θεμάτων υγείας, παιδείας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Το καμπανάκι, λοιπόν, χτύπησε και μένει τώρα να δούμε ποιοι το άκουσαν και ποιοι όχι.