Η κυρά μας η Μαμή: Το 1958 η Φίνος Φιλμ γυρίζει την ταινία "Η κυρά μας η μαμή" σ' ένα μακρινό χωριό της επαρχίας.
Το 1958 η Φίνος Φιλμ γυρίζει την ταινία που έμελλε να αφήσει ιστορία “Η κυρά μας η μαμή” σ’ ένα μακρινό χωριό της επαρχίας. Ή τουλάχιστον έτσι άφησαν να εννοηθεί οι συντελεστές της ταινίας. Το λεωφορείο που μεταφέρει την επιστήμη στο πρόσωπο του Ορέστη Μακρή, φαίνεται να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στα βάθη της Ελληνικής επαρχίας στα χρόνια του ’50. Το απομακρυσμένο χωριό η Λεστινίτσα ζει στη μαγεία της κυρά Μαμής που χρησιμοποιεί το ξεμάτιασμα για πάσα νόσο. Η άφιξη του γιατρού θα φέρει την Ιατρική σε μετωπική σύγκρουση με τον τσαρλατανισμό.
Ποιο ήταν όμως το χωριό της Γεωργίας Βασιλειάδου; Με τα σύγχρονα μέσα θα μπορούσε κανείς να φτάσει στην “Λεστινίτσα” σε μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, γιατί απλούστατα το χωριό της κυρά Μαμής δεν είναι άλλο από τις Αφίδνες, τα γνωστά μας Κιούρκα.
Εντυπωσιάζουν οι σκηνές στα κακοτράχαλα τότε στενά του χωριού, που αποπνέουν την γενική ατμόσφαιρα της πάλαι ποτέ σφύζουσας περιφέρειας. Η σκηνή με το καφενείο όπου κάνει στάση το λεωφορείο διαδραματίζεται στον Άγιο Μερκούριο, και την εποχή εκείνη ήταν ακόμα ένας οικισμός που ανήκε διοικητικά στα Κιούρκα αλλά σήμερα είναι μια περιοχή με πυκνό πευκοδάσος και διάσπαρτες βίλες.
https://youtu.be/nBIhnCZhhRc
Η υπόθεση της ταινίας
Σε αυτήν την ασπρόμαυρη κωμωδία, ένας συνταξιούχος γιατρός (Ορέστης Μακρής) αποφασίζει να εγκατασταθεί οικογενειακά στο χωριό της γυναίκας του και ανοίγει ιατρείο. Έρχεται, όμως, σιγά-σιγά σε σύγκρουση με τη μαμή του χωριού (Γεωργία Βασιλειάδου) και τις ‘’ανορθόδοξες’’ ιατρικές πρακτικές της, δηλαδή ξεματιάσματα και φυλακτά.
Ο γιος της μαμής (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), σπουδαστής Ιατρικής στην Αθήνα, έρχεται για διακοπές στο χωριό όπου γίνεται ζευγάρι με την κόρη του γιατρού (Ξένια Καλογεροπούλου), ο οποίος προσπαθεί να μειώσει την επιρροή της μαμής στους χωρικούς. Τελικώς οι νέοι παντρεύονται, ενώ οι δύο ορκισμένοι εχθροί συμφιλιώνονται.