Ελληνοτουρκικά τώρα - Τσεσμέ: Σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση τουρκικής NAVTEX για το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» προβαίνει η Αθήνα.
Σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση τουρκικής NAVTEX για το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» προβαίνει η Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παρά το γεγονός ότι η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες το «Τσεσμέ» απέπλευσε από τη βάση του στην Κωνσταντινούπολη αλλά παραμένει άγνωστο αν θα κινηθεί προς την περιοχή της NAVTEX
Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ακόμα απάντηση. Πάντως, προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει, ακόμα, προτείνει ημερομηνία σύγκλησης της Ατυπης Πενταμερούς, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.
Τι κρύβει η πρόκληση
Το «Τσεσμέ» – εάν τελικά υλοποιηθεί η Navtex – έρχεται να «υπενθυμίσει» σχεδόν εκ του ασφαλούς τις τουρκικές θέσεις, ενισχύοντας στην πραγματικότητα τη θέση της Αθήνας για την ανάγκη της ύπαρξης απειλής κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ και να δικαιώσει την όποια καχυποψία. Επί του παρόντος πάντως στην Αθήνα δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης από τις διερευνητικές, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει στον διάλογο και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης, ενώ δεν υπάρχει διάθεση να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας και να εγκλωβιστεί σε έναν νέο φαύλο κύκλο έντασης.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχουν επαναλάβει ότι η Αθήνα προσέρχεται στις συνομιλίες με «μηδενική αφέλεια» και περιμένει από την Τουρκία να αποδείξει τη συνέπεια και διάρκεια στην αποφυγή των προκλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στην Αγκυρα το κλίμα μετά και τον θάνατο των 13 τούρκων στρατιωτικών στο Βόρειο Ιράκ είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς χρεώνεται μια μεγάλη εθνική αποτυχία, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση της οικονομίας βαδίζει διαρκώς προς το χειρότερο.