Μείωση ρεύματος ΔΕΗ: Πολλά νοικοκυριά, κυρίως στη Βόρεια και Ανατολική Αττική αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα.
Σε μια κίνηση αναγνώρισης των δυσκολιών που πέρασαν – κι εξακολουθούν να περνούν – λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, η ΔΕΗ αποφάσισε να προσφέρει έκπτωση 10% στους πελάτες της, που έμειναν χωρίς ρεύμα. Πολλά νοικοκυριά, κυρίως στη Βόρεια και Ανατολική Αττική αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, τα οποία, σε συνδυασμό με τις συνθήκες πολικού ψύχους, προκάλεσαν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
Σημειώνεται πως σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές της Αττικής. Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής και έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και σήμερα το πρωί ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο. Μέχρι πριν από μερική ώρα, υπολογιζόταν ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης διαμορφώνεται στα 7.000.
Ανακοινώσεις ΚΕΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των δέντρων
Με άδεια από το Δασαρχείο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα δασαρχεία και τους δήμους προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο.
«Απαραίτητα, πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει ο Διαχειριστής. Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους, προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες, ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις). Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.
KEΔΕ: Δεν είναι ευθύνη των δήμων το κλάδεμα των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας
Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους». «Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.