Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χάρτης ECDC Ελλάδα: Έχασε τις «πράσινες» περιοχές
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

Χάρτης ECDC Ελλάδα: Έχασε τις «πράσινες» περιοχές

Χάρτης ECDC Ελλάδα: Με «κίτρινο» είναι χρωματισμένο πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Με «κίτρινο» είναι χρωματισμένο πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σε αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Την ίδια ώρα, η Αττική, η Εύβοια, η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα χαρακτηρίζονται «κόκκινες». Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επικρατεί το «κόκκινο» χρώμα, το οποίο σημαίνει ότι καταγράφονται 150 κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Παράλληλα, με «κίτρινο» είναι χρωματισμένη, η Φινλανδία, η Δανία, η Κορσική και μεγάλο μέρος της Νορβηγίας η οποία έχει και «πράσινα κομμάτια». Μοναδική «πράσινη» χώρα είναι η Ισλανδία. Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που ανήκουν στην Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Ως προς τον δείκτη θετικότητας, Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να βρίσκεται στο «κίτρινο».

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4. Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χάρτης ECDC Χάρτης ECDC

Θεσσαλονίκη: Εξι φορές πάνω το ιικό φορτίο στα λύματα από το τέλος Ιανουαρίου

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να καταγράφηκε για μία ακόμα φορά στις μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο πρύτανης.

Κόσμος στη Θεσσαλονίκη στις ομπρελίτσες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις