Έρευνα για τα σκυλιά: Αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων στις ΗΠΑ τα λατρεύουν και μπορεί να παραμελήσουν τον σύντροφό τους εξαιτίας του "τετράποδου φίλου".
Το 53% των Αμερικανών παραδέχεται ότι έχει θέσει σε κίνδυνο την ζωή του για να σώσει το αγαπημένο του τετράποδο την ώρα που οι περισσότεροι είναι πιο στοργικοί με το κατοικίδιό τους απ’ ότι με τον σύντροφό του. Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 2.000 Αμερικανών ιδιοκτητών σκύλων έδειξε τους τρόπους με τους οποίους δείχνουν την αγάπη τους στο κατοικίδιο τους. Επτά στους δέκα (72%) δήλωσαν ότι ευχαρίστως θα κινδύνευαν για να σώσουν το κατοικίδιό τους ενώ τέσσερις στους πέντε (78%) θεωρούν τον σκύλο τους ως ισότιμο μέλος της οικογένειας. Η αγάπη τους για τα σκυλιά είναι μεγάλη, μάλιστα για ορισμένους Αμερικανούς ο δεσμός που έχουν αναπτύξει με το κατοικίδιό τους είναι πιο σημαντικός από αυτόν με τον σύντροφό τους.
Όσο για τους ιδιοκτήτες σκύλων, το 79% δήλωσαν παντρεμένοι ή ότι είναι σε σχέση (79%). Το αξιοσημείωτο είναι ότι, απ΄αυτούς , το 53% παραδέχονται ότι δίνουν περισσότερα φιλιά στο σκυλί τους απ’ ό,τι στον σύντροφό τους. Η έρευνα, που διεξήχθη από την «One Poll» για λογαριασμό της εταιρείας ζωοτροφών «JustFoodForDogs» έδειξε επίσης ότι τρεις στους πέντε Αμερικανούς (61%) παραδέχονται ότι προτιμούν να κάνουν παρέα με το σκυλί τους απ’ ό,τι με ορισμένους γνωστούς τους. Επιπλέον, το 47% των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι γνωρίζουν τα ονόματα των σκύλων στη γειτονιά τους, αλλά όχι τους ιδιοκτήτες τους. Τέλος, ένας στους δύο (49%) αφήνει τον σκύλο του να κοιμηθεί μαζί του στο κρεβάτι ενώ το 13% Αμερικανών δεν έχουν πρόβλημα όταν το σκυλί τους πίνει νερό από το ποτήρι τους.
Τα σκυλιά συμβάλλουν στην ψυχική ανάπτυξη των παιδιών
Μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει και πάλι ότι τα μικρά παιδιά που ζουν σε σπίτια τα οποία διαθέτουν κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά, σε σχέση με παιδιά η οικογένεια των οποίων δεν έχει σκύλο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Χέιλι Κρίστιαν του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «Pediatric Research», μελέτησαν στο πλαίσιο της μελέτης PLAYCE (Play Spaces and Environments for Children’s Physical Activity) 1.646 νοικοκυριά -εκ των οποίων τα 686 (42%) είχαν σκύλο- όπου ζούσαν παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά ζούσαν σε σπίτι με σκύλο ήταν 23% λιγότερο πιθανό να έχουν δυσκολίες στη συναισθηματική έκφραση και στις κοινωνικές επαφές τους, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς κατοικίδιο στην οικογένειά τους. Επίσης, τα παιδιά με σκύλο είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, 40% μικρότερη πιθανότητα προβλημάτων στις σχέσεις τους με άλλα παιδιά, καθώς επίσης 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιδεικνύουν θετικές συμπεριφορές, όπως το μοίρασμα με τους άλλους. Τα παιδιά που συμμετέχουν με την υπόλοιπη οικογένειά τους στις βόλτες με τον σκύλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι 36% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κακή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη.