Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων 1η Μαρτίου: Όλα τα σενάρια για το lockdown, πιο αισιόδοξα τα νέα
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων 1η Μαρτίου: Όλα τα σενάρια για το lockdown, πιο αισιόδοξα τα νέα

Άρση μέτρων 1η Μαρτίου: Τι θα ισχύσει από 1η Μαρτίου - Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Εξετάζεται η δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού, που θα χρησιμοποιείται μόνο για ψώνια

Ένα ιδιαίτερα προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου επιχειρεί η κυβέρνηση, με το λιανεμπόριο να φαίνεται πως έχει προτεραιότητα μετά τη λήξη του lockdown. Αν και στις «κόκκινες» περιοχές υπάρχουν αμφιβολίες των ειδικών για το κατά το πόσο θα ήταν σωστό να ανοίξει η αγορά, το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους λοιμωξιολόγους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά από την Δευτέρα, με την μέθοδο του click away. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος κάνει λόγο για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι τα σχολεία και η συζήτηση μπορεί να πάει στο πιο από τα δύο θα ανοίξει πρώτα. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε. Υπάρχει επιφυλακτικότητα πάντως ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές από τους λοιμωξιολόγους, όμως είναι και πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Εξαδάκτυλος: Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο» ανέφερε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων. «Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ .Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει. Να τονιστεί πως την αισιοδοξία του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με τον σύλλογο να έχει ζητήσει παράλληλα και παράταση της εκπτωτικής περιόδου ως το τέλος Μαρτίου, κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο αναφέρει πως δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύνταγμα lockdown

Ξεκάθαρη η Παγώνη: Θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα και αποστάσεις – Όχι να σουβλίσουμε και να είμαστε στα χωριά μας

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε σε συνέντευξή της και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Μαγώνη, στο πλαίσιο της οποίας ξεκαθάρισε ότι το φετινό Πάσχα “θα το περάσουμε με μέτρα και αποστάσεις” και “όχι πηγαίνοντας στα χωριά μας για να σουβλίσουμε”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα”, η κ. Παγώνη τόνισε πως “έχουμε έναν πόλεμο, κάθε μέρα δίνουμε μάχες και προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας”, σημειώνοντας ότι “οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες και ο κόσμος έχει πιεστεί ψυχολογικά ανεξάρτητα εάν δεν το εκδηλώνει”.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφερόμενη για το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό υπογράμμισε πως αυτό “θα εξαρτηθεί πώς θα είναι τα κρούσματα”. Η κ. Παγώνη εκτίμησε πως θα μπούμε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μόλις έχει εμβολιαστεί ένα 60% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η σχετική ανοσία, προσδιορίζοντας χρονικά το τέλος του Ιουνίου όσον αφορά την επίτευξη του παραπάνω στόχου. “Μειώνονται τα μέτρα μετά, θα μπούμε σε άλλο ρυθμό ζωής”, δήλωσε επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως “η επιστημονική κοινότητα έχει ένα στόχο, να προχωρήσουμε γρήγορα με τα εμβόλια. Θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα παίρνουμε”.

Βασιλακόπουλος: Είμαστε κοντά στο τέλος

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ κ. Βασιλακόπουλος, είπε την Δευτέρα πως σήμερα και αύριο οι επιστήμονες θα έχουν μια πολύ αντικειμενική αποτύπωση για το πώς πάει η επιδημία και «θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και την όποια ευεργετική επίδραση της μειωμένης κινητικότητας από τη Μήδεια». Παράλληλα σημείωσε: «Νομίζω ότι αν φτάσουμε να έχουμε ένα καλό ποσοστό θετικότητας και το σύστημα δεν πιεστεί παραπάνω, καθώς έχουν ισορροπήσει κάπως τα εισιτήρια με τα εξιτήρια, οι μονάδες έχουν πιεστεί αλλά αντέχουν οριακά, υπάρχει ελπίδα να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάτι. Αλλά και να πάει και μια εβδομάδα αργότερα, σίγουρα θα ανοίξουμε. Είμαστε κοντά στο τέλος».

Νέος κωδικός SMS ή νέα πλατφόρμα μόνο για το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο πάντως φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως αναζητεί τρόπους προκειμένου αυτό να λειτουργήσει, όχι μόνο γρήγορα, αλλά και με τον πιο ασφαλές τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται πάνω από μία επιλογές.

Πιο δύσκολα πάντως θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί, αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.

Σύνταγμα lockdown

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Για την συζήτηση που αφορά στη διάρκεια του lockdown και την λειτουργία του λιανεμπορίου τοποθετήθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως έγραψε το επιμελητήριο στα social media, επαγγελματίες και φορείς – μεταξύ τους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών – ζητούν από την κυβέρνηση την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου, με αυστηρά μέτρα προστασίας και προκρίνουν την εφαρμογή του click in shop, που θα διευκολύνει τους καταναλωτές, αλλά θα δώσει και «ανάσα» στην αγορά, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου η ύφεση που έφερε η πανδημία, απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Τέλος το επιμελητήριο αναφέρει, πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, «εξετάζεται η δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο για ψώνια».

Θεμιστοκλέους: Παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου

Την εκτίμηση ότι θα φτάσουμε σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας έως το Πάσχα λόγω των εμβολιασμών, εξέφρασε κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού. Για τον Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, σημείωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά τον Απρίλιο, καθώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των παραδόσεων.

Σύνταγμα lockdown

Σύντομα και σύστημα εμβολιασμού στο σπίτι

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα των 80- 84 ετών, είπε ότι τουλάχιστον 100.000 έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και υπάρχουν κι άλλα 110.000 ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας. Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα θα είναι σε θέση το υπουργείο να κάνει εμβολιασμούς στο σπίτι, για ανθρώπους που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν σε κέντρα εμβολιασμού, απάντησε ότι “με ένα πιο εύχρηστο εμβόλιο ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε σύντομα να εφαρμόσουμε και σύστημα εμβολιασμού στο σπίτι”.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να εμβολιαστούν και άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα από τη λίστα αναπλήρωσης, από την οποία τώρα εμβολιάζονται μόνο ένστολοι, για να μην χάνονται οι δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι μία δύσκολη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, και είναι κάτι το οποίο “προσπαθούμε να ρυθμίσουμε, ώστε να εμβολιάζουμε κι άλλους πέραν από τους ένστολους”. Όσον αφορά τα ραντεβού τα οποία χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, είπε ότι έχουν αρχίσει ήδη να αναπληρώνονται, καθώς την Κυριακή εμβολιάστηκαν 4.000 άνθρωποι που έχασαν το ραντεβού λόγω κακοκαιρίας. Μέχρι στιγμής τόνισε, έχουμε ξεπεράσει τους 720.000 εμβολιασμούς και σήμερα διενεργήθηκαν 30.000 εμβολιασμοί. Ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε τέλος και στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, λέγοντας ότι σήμερα παραλάβαμε από την εταιρία Pfizer 112.000 δόσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις